Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Český futbal smúti. Po vážnej chorobe zomrel bývalý tréner reprezentácie

Vo veku 67 rokov zomrel Josef Pešice, bývalý tréner českej futbalovej reprezentácie, Slavie Praha, Teplíc či Jablonca.

18.12.2017 14:32
debata

Národný tím Česka viedol dočasne v roku 2013. Futbalová asociácia ČR, pre ktorú doteraz pracoval ako asistent výberu do 21 rokov, oznámila, že Pešice v pondelok podľahol vážnej chorobe.

„Josefovi Pešicemu bezpochyby patrí výrazné miesto v histórii československého a neskôr českého futbalu, odviedol pre ne obrovský kus skvelej práce a jeho odchod nás všetkých veľmi zasiahol,“ uviedol vo vyhlásení nový predseda FAČR Martin Malík. „Takých osobností, ktoré sa výrazne presadia v hráčskej i trénerskej kariére, nie je veľa,“ dodal.

Pražský rodák Pešice počas hráčskej kariéry obliekal dresy Tábora, Sparty i Slavie Praha a v sezóne 1977/78 získal s Brnom ligový titul pod vedením trénera Josefa Masopusta. V československej lige odohral 327 zápasov a nastrieľal 55 gólov. Zahral si aj na Cypre.

Trénerskú kariéru začal v roku 1987 pri mládeži Sparty a v lige viedol Jablonec, Teplice a Slaviu. Tej v roku 1996 pomohol k titulu a úspechu v Pohári UEFA ako asistent Františka Cipra. Ako asistent pôsobil aj na lavičke Sparty.

Trénerské angažmány mal neskôr v Kostarike a na Cypre a viedol mládežnícke reprezentačné výbery od 16 do 19 rokov. Uplynulých sedem rokov sa pohyboval v národných tímoch ako asistent a pozorovateľ.

Na jeseň 2013 Pešice viedol v troch zápasoch českú seniorskú reprezentáciu, potom čo dočasne nahradil Michala Bílka, kým sa mužstva ujal Pavel Vrba. Tím pod jeho vedením vyhral na Malte 4:1, v Bulharsku 1:0 a doma zdolal Kanadu 2:0.

debata chyba
Viac na túto tému: #českí futbalisti #Josef Pešice