Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Milióny na úplatky? O Katare hlasovali najskorumpovanejší ľudia, odznelo na súde

Bývalý prezident Kolumbijskej futbalovej federácie (FCF) Luis Bedoya usudzuje, že traja juhoamerickí členovia výkonného výboru FIFA, ktorí hlasovali pri voľbe dejiska MS 2022 za Katar proti USA, sú najskorumpovanejší ľudia v športe na celom juhoamerickom kontinente.

29.11.2017 11:25
Luis Bedoya Foto: ,
Luis Bedoya, bývalý prezident Kolumbijskej futbalovej federácie.
debata

Bedoya vypovedal na federálnom súde v New Yorku v rámci dvojdňového vyšetrovania a stíhania rozsiahlej korupcie okolo Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) počas tretieho týždňa procesu s Peruáncom Manuelom Burgom, Brazílčanom Josém Mariom Marinom a Paraguajčanom Juanom Ángelom Napoutom, ktorí sú obvinení z podvodnej konšpirácie a prania špinavých peňazí.

Podľa Bedoyu však najdôležitejšiu úlohu v korupčnej kauze voľby dejiska MS 2022 zohrali Julio Grondona (Argentína), Nicolás Leoz (Paraguaj) a Ricardo Teixeira (Brazília). Kým on i ďalší juhoamerickí futbaloví činovníci podporovali kandidatúru USA, Bedoya si myslí, že spomenutá trojica hlasovala za Katar.

Grondona bol považovaný za najsilnejšieho futbalového funkcionára v Južnej Amerike, Leoz šéfoval v rokoch 1986 – 2013 juhoamerickej futbalovej konfederácii (CONMEBOL), Teixeira bol zať bývalého dlhoročného prezidenta FIFA, Brazílčana Joaa Havelangea.

Keď sa obhajca bývalého šéfa Peruánskej futbalovej federácie Bedoyu spýtal, či spomenutí traja funkcionári boli najskorumpovanejší v CONMEBOL, odpovedal: „Myslím si to. Neviem to dokázať, ale vravia to ľudia.“ Leoz a Teixeira boli obvinení v USA, Grondona v roku 2014 zomrel.

Bedoya na súde vypovedal, že katarská kandidatúra na usporiadanie futbalových MS 2022 mala pripravených 15 miliónov USD na úplatky pre juhoamerických funkcionárov na podporu svojej veci.

Niekdajší člen exekutívy FIFA Bedoya sa v roku 2015 priznal k podielu na korupcii. V pondelok vyhlásil, že v rokoch 2007 – 2015 prijal na úplatkoch viac ako 3 milióny USD, ale minul minimum týchto financií a zvyšok odovzdal americkým úradom.

debata chyba
Viac na túto tému: #korupčná aféra #Luis Bedoya #korupcia vo FIFA