Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najstarší futbalový klub oslavuje jubileum. V Sheffielde si históriu vážia

Stošesťdesiate výročie založenia oslavuje 24. októbra najstarší futbalový klub na svete - anglický Sheffield FC.

24.10.2017 08:00
debata
Bramall Lane v Sheffielde, najstarší štadión,... Foto: SITA/AP, Jon Super
Bramall Lane, Sheffield Bramall Lane v Sheffielde, najstarší štadión, na ktorom sa dodnes hrá profesionálny futbal.

V súčasnosti účastník ôsmej najvyššej anglickej súťaže figuruje aj ako aktér prvého medziklubového futbalového zápasu, ktorý hral v roku 1860 so susedným Hallam FC, druhým klubom v histórii. Stretnutie sa uskutočnilo na pôde Hallamu Sandygate Road, najstaršie dodnes využívané ihrisko na svete.

A aby nebolo futbalových prvenstiev málo, majú v Sheffielde aj najstarší štadión, na ktorom sa dodnes hrá profesionálny futbal – Bramall Lane. Prvý futbalový zápas sa na ňom odohral v decembri 1862 a stretli sa opäť Sheffield FC s Hallamom.

Napriek tomu, že v polovici 19. storočia patril futbal v Anglicku k častej voľnočasovej aktivite, chýbala mu akákoľvek organizácia a pravidlá sa líšili v každom meste. Práve sheffieldský klub stál na počiatku procesu ich zjednotenia a má veľké zásluhy na zavedení dnes už neodmysliteľných súčastí hry, ako napríklad priamych a rohových kopov, autových vhadzovaní, pevných brvien či hrania hlavou.

Prvé pravidlá futbalu vznikli v klube Sheffield... Foto: SITA/AP
Futbal, pravidlá, Sheffield FC Prvé pravidlá futbalu vznikli v klube Sheffield FC. Na snímke je ukážka ich strán z roku 1857.

Za vznikom klubu stáli dvaja kriketoví nadšenci William Prest a Nathaniel Creswick, ktorí na jar roku 1857 diskutovali o potrebe športu, ktorý by dvojicu, ale aj ich spoluhráčov udržal cez zimu v kondícii. Voľba padla na futbal a o pár mesiacov neskôr založili Sheffield FC.

Myšlienka sa ujala a v roku 1862 už v sheffieldskom regióne existovalo 15 tímov. O rok neskôr sa tamojší FC stal jedným zo zakladajúcich členov Anglickej futbalovej asociácie, najstaršieho zväzu na svete. Po Britských ostrovoch zasiahla futbalová vlna aj kontinentálnu Európu.

Sheffieldskí amatéri, na ktorých zápasy chodí päťsto najvernejších divákov, si svoje historické prvenstvo vážia a prilepšujú si predajom rozličných suvenírov. Z neho spolufinancujú pätnásť mužských či juniorských tímov, desať ženských, jeden seniorský a jeden tím pre hendikepovaných.

Keď pred desiatimi rokmi klub oslavoval 150. výročie založenia, prišli do Sheffieldu na veľkú slávnosť futbalová legenda Pelé a vtedajší šéf FIFA Sepp Blatter. Toho vymenovali za jedného z čestných členov, ktorými sú napríklad aj Bobby Charlton, Bobby Robson, Sven-Göran Eriksson a Eric Cantona. FIFA v roku 2004 pri oslavách stého výročia založenia, vyznamenala dva kluby radom Za zásluhy – okrem Realu Madrid ho dostal aj Sheffield FC.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sheffield FC