Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Superhrdina Claudio Bravo dodržal, čo sľúbil a rozplakal Ronalda

Chytil prvú, druhú i tretiu. O pár sekúnd už na neho naskákali všetci spoluhráči a spoločne sa tešili ako malé deti.

28.06.2017 23:05 , aktualizované: 29.06.2017 22:34
Čile, Claudio Bravo Foto: ,
Hrdina Čile v semifinále s Portugalskom Claudio Bravo.
debata

Futbalistom Čile stačilo v stredajšom semifinále Pohára konfederácií s Portugalskom v Kazani po bezgólovom priebehu premeniť tri penalty a o všetko ostatné sa postaral ich zázračný brankár. Hrdinom večera bol čilský kapitán Claudio Bravo. Juhoameričania zvíťazili 3:0 na pokutové kopy.

„Claudio bol pri penaltách úžasný. Rovnako tak naši hráči, ktorí premenili svoje pokusy. Zaslúžene sme postúpili do finále. V rozstrele nikdy neviete, čo sa stane, ale keď Arturo Vidal skóroval a náš brankár chytil prvú jedenástku, trochu sme sa upokojili. Claudio mal veľmi dobre zanalyzovaných všetkých hráčov súpera. Pripravil sa na nich a preto sme vyhrali. Možno mal aj kúsok šťastie, ale rozhodne to nebolo len o šťastí," chválil svojho zverenca tréner Antonio Pizzi.

Defenzívny stredopoliar Gary Medel bol z postupu taký nadšený, že Bravovi uštedril počas tlačovej besedy pusu na líce. Jedna z hviezd výberu Vidal zase prezradil, že Bravo im svoj majstrovský kúsok sľúbil vopred, tesne pred začiatkom penaltového rozstrelu. „Claudio je naozaj výnimočný. Pred penaltami nám povedal, že chytí dve alebo tri. A dodržal to," usmieval sa hráč Bayernu Mníchov.

Bravo, ktorý nemá za sebou najlepšiu sezónu v Manchestri City, potvrdil, že sa na prípadné jedenástky dopredu pripravoval. „Penalty nie sú o šťastí. Potrebujete sa na ne poctivo nachystať a dobre si preštudovať hráčov súpera. V hlavách sme to zvládli výborne a rovnako tak v našich srdciach. Zastavili sme európskych šampiónov, takže sme nesmierne šťastní," cituje sportbible.com brankára, ktorý prestúpil do Anglicka minulé leto po dvoch sezónach v Barcelone.

Bravo vychytal Ricarda Quaresmu, Joaa Moutinha a Naniho. Kapitán súpera Ronaldo sa k bielemu bodu ani nedostal a v zápase o bronz sa už nepredstaví. So súhlasom trénera totiž odcestoval za svojimi čerstvo narodenými dvojičkami. Za Čile boli úspení všetci traja exekútori Arturo Vidal, Charles Aránguiz a Alexis Sánchez.

„Portugalčania mali dosť šancí na skórovanie, no zápas bol vyrovnaný. Tajomstvo nášho úspechu tkvie v tom, že sme nikdy neprestali veriť v samých seba a urobili sme všetko pre víťazstvo. No ešte máme pred sebou jeden krok. Potrebujeme jedno víťazstvo," dodal Bravo.

Hoci bol hlavnou postavou duelu, priznal, že sa po nedávnom zranení lýtka stále necíti stopercentne fit. V klube i reprezentácii pauzoval od apríla, ale na turnaj do Rusku ho tréner Pizzi napriek tomu zobral. Prvé dva zápasy v skupine nechytal, príležitosť dostal až v treťom s Austráliou.

„Cítim sa fajn. Som vyrovnaná osobnosť," usmieval sa a k svojmu stavu „Bol som zranený a ešte nie som vo svojom bežnom rytme. Toto bol ozaj výnimočný zápas, dôležitý pre nás. Sme radi, že sme vo finále."

Rodák z Viluca reprezentuje svoju rodnú krajinu už od mládežníckych výberov. Debut v seniorskom národnom tíme si odbil v júli 2004 a odvtedy už nazbieral 114 štartov. Rekordérom v počte zápasov za Čile sa stal ešte v októbri 2014, keď 85. stretnutím prekonal dovtedajšie maximum Leonela Sáncheza. Krajinu reprezentoval na dvoch majstrovstvách sveta a piatich šampionátoch Južnej Ameriky. Ostatné tri roky mu na záverečných turnajoch patrí aj kapitánska páska.

V nedeľňajšom finále sa Čile stretne s Nemeckom, ktoré zdolalo Mexiko 4:1.

Portugalsko – Čile 0:0 po predĺžení, 0:3 na strely zo značky pok. kopu – do finále postúpilo Čile

  • ŽK: 31. William Carvalho, 43. André Silva, 96. Fonte, 111. Bruno Alves, 114. Cédric Alves – 23. Jara, 51. P. Hernández, rozhodoval: Faghani (Irán)
  • Rozstrel z 11 m: Arturo Vidal (Čile) – 0:1, Quaresma (Portug.) – nepremenil, Aránguiz – 0:2, Joao Moutinho – nepremenil, Alexis Sánchez – 0:3, Nani – nepremenil
debata chyba
Viac na túto tému: #portugalská futbalová reprezentácia #čílska futbalová reprezentácia #Pohár konfederácií 2017