Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Budú MS so 48 mužstvami? Návrh šéfa FIFA má podporu

Návrh na usporiadanie majstrovstiev sveta so 48 účastníkmi v 16 trojčlenných skupinách sa stretol s mimoriadne priaznivou odozvou medzi národnými federáciami.

08.12.2016 11:00
Gianni Infantino Foto: ,
Gianni Infantino.
debata

Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino sa vo štvrtok stretol v Singapure so zástupcami vybraných členských krajín z Ázie, Európy a Oceánie. Z piatich formátov pre šampionát 2026, ktoré dostala na prerokovanie Rada FIFA, mal vraj práve tento zďaleka najväčší úspech. „Rozšírenie podporili všetci jednomyseľne. Veľká, naozaj veľká väčšina bola za 48 tímov v 16 skupinách po troch,“ priblížil Infantino.

Preferovaný formát počíta s postupom prvých dvoch tímov priamo do vyraďovacej časti. Tretie miesto bude znamenať cestu domov. Finalisti odohrajú sedem zápasov rovnako ako v súčasnosti, takže by to neprinieslo žiadne dramatické zmeny v kalendári. Slabým miestom tohto modelu je určenie rozhodujúcich kritérií v prípade rovnosti bodov, strelených gólov a celkového skóre.

Z celkovo piatich alternatív sú dve so 48 účastníkmi, dve so 40 a posledná by znamenala zachovanie súčasného systému záverečného turnaja s 32 tímami, podľa ktorého sa bude hrať na MS 2018 v Rusku aj na MS 2022 v Katare.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gianni Infantino