Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ujfaluši: Cléber neodmietol grilovačku. Bol ľudský

Mali k sebe blízko. Na ihrisku i mimo neho. Rozdelila ich smrť. Keď sa Tomáš Ujfaluši v utorok ráno prebudil, zasiahla aj jeho smutná správa. Lietadlo, ktoré viezlo členov brazílskeho futbalového klubu Chapecoense, sa zrútilo. O život prišlo 71 ľudí, medzi nimi i 19 z 22 hráčov.

01.12.2016 17:00
Tomáš Ujfaluši, Cléber Santana Foto: ,
Tvorili jednu partiu. Zľava Tomáš Ujfaluši, Simao Sabrosa, Diego Forlán a Cléber Santana, ktorý prišiel o život pri leteckom nešťastí v Kolumbii, na tréningu Atlética Madrid v septembri 2009.
debata

„Ihneď som na internete hľadal súpisku tímu. Chcel som čo najskôr vedieť, či bol na palube aj Cléber Santana. Keď sa moje obavy potvrdili, bolo mi ťažko. Prišiel som o priateľa,“ povzdychne si niekdajší český reprezentant.

S najväčšou hviezdou Chapecoense sedával deň čo deň v jednej šatni. Spolu hájili pred siedmimi rokmi farby slávneho Atlética Madrid. „Viete, trávili sme spolu veľa času. Nielen na štadióne, ale aj počas ciest na zápasy či v hoteloch. Jeho náhly odchod ma zasiahol. Hoci sme sa poznali len veľmi krátko. V Atléticu sme spolu hrali približne rok. Cléber nedostával veľa príležitostí, preto odišiel na hosťovanie do Mallorky,“ vraví Ujfaluši.

Aké slová mu napadnú, keď si spomenie na Brazílčana?

„Bol veľmi pohodový typ. Jednoduchý, nenáročný človek so špecifickým zmyslom pre humor. Nemal typickú juhoamerickú povahu, nevyhľadával diskotéky či kluby. Bol skôr rodinne založený,“ popisuje kamaráta rodák z Rýmařova. „Voľný čas väčšinou trávil s chlapcami, ktorí hovorili po portugalsky. V Atléticu fungovala skupinka, do ktorej som patril aj ja, Simao Sabrosa, Diego Forlán či Diego Costa,“ vymenúva bývalé hviezdy klubu.

Medzi nimi bol Cléber veľmi obľúbený. „Zakaždým, keď sme usporiadali grilovačku, rád medzi nás prišiel. Taktiež fanúšikovia na neho nedali dopustiť. Nikdy neodmietol ich prosbu o podpis či spoločnú fotografiu. Bol ľudský. Keď som si v minulosti na neho niekedy spomenul, mal som chuť sa s ním v okamihu stretnúť,“ hovorí niekdajšia opora Hamburgu, Fiorentiny či Galatasarayu Istanbul.

Ujfaluši patril k mimoriadne tvrdým obrancom. V Atléticu hral na poste stopéra. „Cléber vytváral predo mnou akýsi defenzívny štít. Bol nesmierne silný. Zároveň skvele kryl loptu, nechýbalo mu výborné futbalové myslenie. Taktiež vynikal pohotovou strelou, opieral sa o dobrý štart na loptu,“ popisuje niekdajšieho spoluhráča.

V jeho spomienkach mu utkvel z Cléberovej kariéry najmä jeden okamih. Keď počas hosťovania v Mallorke strelil zrejme najkrajší a najcennejší gól už vyhasnutého života. „Mám ho pred očami. Bolo to v zápase s Realom Madrid. Cléber sa pohotovo zbavil štvorice súperov a parádnym lobom prekonal brankára. Bola to veru krásna situácia,“ spomína si 38-ročný zadák.

Aj tento moment dokazuje, že letecké nešťastie pripravilo futbalový svet o šikovného hráča. „Ale aj o otcov rodín, synov, priateľov, za ktorými mnohí plačú. Nech im je všetkým krásne a odpočívajú v pokoji,“ želá si Ujfaluši.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Ujfaluši #Chapecoense