Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veční šampióni. Obete tragédie oplakávali v Brazílii i v Kolumbii

Silné emócie spojili na diaľku dva futbalové štadióny v Južnej Amerike. Kolumbijský Estadio Atanasio Girardot v Medellíne a Arena Condá v brazílskom Chapecó.

01.12.2016 11:05 , aktualizované: 11:49
Atlético Nacional Foto: ,
Fanúšikovia Atlética Nacional si uctievajú obete leteckého nešťastia s vlajkami Brazílie a Kolumbie.
debata

Ani na jednom z nich sa nehralo, ale smútilo za hráčmi Chapecoense, ktorí zahynuli pri leteckom nešťatí tesne pred cieľom ich cesty na stredajší prvý zápas finále Juhoamerického pohára (Copa Sudamericana) s Atléticom Nacional.

Zatiaľ čo odborníci stále zisťujú príčiny pondelkovej havárie, fanúšikovia Chapecoense sa spamätávajú z obrovskej straty. Pomáhajú im v tom prejavy účasti z celého sveta. O najsilnejší moment sa však postarali priaznivci súpera vo finále, ktoré sa už nikdy neuskutoční.

Medellínčania odložili rivalitu, do posledného miesta zaplnili svoj 40-tisícový stánok a uctili si všetky obete. Na veľkoplošnej obrazovke svietili slová „Veční šampióni“, čítali sa mená všetkých 71 mŕtvych z paluby lietadla, znela smútočná hudba vojenskej kapely a nad štadiónom krúžili vrtuľníky, ktoré pomáhali pri záchranárskych prácach. Za brazílsku stranu bol prítomný minister zahraničných vecí José Serra, ktorý pricestoval osobne riešiť repatriáciu tiel.

Serra nezabudol pripomenúť, že oba kluby vzývajú rovnakú zeleno-bielu farebnú kombináciu. „My, Brazílčania, nikdy nezabudneme na spôsob, ako Kolumbijčania prežívajú s nami toto strašné nešťastie, ktoré prerušilo veľký sen Chapecoense. Ponúkli ste nám bezbrehú útechu, svetlo v temnote vo chvíli, keď sa všetci snažíme pochopiť nepochopiteľné,“ povedal Serra so slzami v očiach.

zväčšiť Fanúšikovia Chapecoense na trávniku štadióna. Foto: Reuters, RICARDO MORAES
Chapecoense Fanúšikovia Chapecoense na trávniku štadióna.

Atlético Nacional požiadal Juhoamerickú futbalovú konfederáciu (CONMEBOL), aby trofej priznala Chapecoense. Kolumbijčania už jeden titul v tejto sezóne získali, keď vyhrali prestížnejší Pohár osloboditeľov a zúčastnia sa na majstrovstvách sveta klubov.

V čase zápasu sa zišlo približne 22-tisíc fanúšikov Chapecoense na svojom štadióne a skormútene sledovali videokondolencie zo všetkých kútov planéty. Skandovali mená zosnulých hráčov a útechou im bola aspoň prítomnosť klubového maskota, iba 5-ročného Carlosa Miguela, ktorý necestoval napriek počiatočným obavám, že aj on bol na palube lietadla smrti.

„Sme šampióni, pretože si tento titul zaslúžime. Potrebujeme byť s našimi fanúšikmi a oni potrebujú byť s nami,“ povedal 42-ročný brankár Nivaldo, ktorý do Medellínu neletel s výpravou a v nedeľu mal v poslednom kole najvyššej brazílskej súťaže odohrať jubilejný 300. zápas za Chapecoense. Vo svetle posledných udalostí sa rozhodol ukončiť svoju kariéru.

Spomienka na obete leteckého nešťastia v Kolumbii Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia na štadióne Estadio Atanasio...

Chapecoense chce aj po tragédii zostať na mape

Smútiaci brazílsky klub Chapecoense sa pokúsi o obnovu a zotrvanie na futbalovej mape. „Na pamiatku tých, čo nás opustili, a pre uctenie ich rodín, obnovíme tento klub a bude ešte silnejší,“ povedal šéf Chapecoense a miestny podnikateľ Cecilio Hans a doplnil: „Mali sme hmotné a ľudské zdroje. Teraz sme stratili takmer všetky ľudské.“

Konkurenčné tímy z najvyššej brazílskej súťaže už ponúkli Chapecoense hosťovanie svojich hráčov, padol tiež návrh, aby mužstvo malo garantované zotrvanie medzi elitou počas nasledujúcich troch rokov. „Klub obnovia, som si istý. Osem klubov ma už kontaktovalo a ponúklo konkrétnu hmotnú pomoc. Uvažujeme o najlepšej forme pomoci,“ uviedol generálny sekretár Brazílskej futbalovej konfederácie (CBF) Walter Feldman. Chapecoense pred siedmimi rokmi hralo v štvrtej najvyššej brazílskej súťaži, medzi elitou je od roku 2014.

Brankár Marcelo Boeck a niekoľko ďalších hráčov malo na budúci rok opustiť klub, no podľa Boecka opäť zvažujú svoju situáciu: „Je to už iné a my sme súčasťou. Verím, že môžeme pomôcť pri obnove na pamiatku nášho tímu.“

zväčšiť Bubny, vlajky a trúbka na trávniku štadióna... Foto: Reuters, RICARDO MORAES
Chapecoense, fanúšikovia Bubny, vlajky a trúbka na trávniku štadióna Chapecoense, ktorý sa ponoril do ticha.

Nová etapa pre Chapecoense sa môže začať 11. decembra v zápase proti Atléticu Mineiro v rámci záverečného 38. kola brazílskej Série A. Zastupujúci prezident klubu Ivan Tozzo povedal, že klub verí v možnosť odohrať tento duel predovšetkým s členmi juniorského tímu. „Máme niekoľko lekárov, dvoch fyzioterapeutov, dvoch kustódov, jednu zdravotnú sestru, jedného maséra, trénera brankárov a mňa,“ povedal videoanalytik klubu Victor Hugo počas ceremónie v Arena Condá.

Ďalšia budúcnosť klubu je nejasná. Ak Chapecoense priznajú titul v Juhoamerickom pohári (Copa Sudamericana) – ako navrhol oponent neuskutočneného finále Atlético Nacional z Kolumbie – kvalifikuje sa do Pohára osloboditeľov (Copa Libertadores), obdoby európskej Ligy majstrov. Boje v Pohári osloboditeľov odštartujú vo februári. Chapecoense si už skôr zabezpečilo zotrvanie v brazílskej Série A a malo by tiež obhajovať prvenstvo v regionálnej súťaži štátu Santa Catarina.

Štyridsaťdvaročný brankár Nivaldo do Medellínu neletel s výpravou a v poslednom kole najvyššej brazílskej súťaže mal odohrať jubilejný 300. zápas za Chapecoense. Vo svetle posledných udalostí sa najskôr rozhodol ukončiť svoju kariéru, na duel proti Atléticu Mineiro však chce nastúpiť.

„Moji spoluhráči by chceli, aby sme ten zápas odohrali,“ povedal Nivaldo v slzách a dodal: „Neviem, ako sa dá stáť pred plnými tribúnami s fanúšikmi kričiacimi mená hráčov, ktorí odišli. Musíme sa o to pokúsiť. Ale bude to náročné.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Chapecoense #Atlético Nacional