Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Budeš otcom. Potomka sa však Brazílčan nedožil

Sedel na zemi, pred dverami hotelovej izby. Pohrával sa s telefónom. V okamihu k nemu prišli spoluhráči a k nohám mu položili darčekovú tašku.

30.11.2016 15:13
Chapecoense, šatňa Foto: ,
Šatňa futbalového tímu Chapecoense po leteckom nešťastí.
debata

Tiago da Rocha Vieira Alvés sa spočiatku zdráhal. Najprv do nej nesmelo nazrel, vzápätí ju od seba neveriacky odsunul. Spoluhráči však namietali: Musíš ju otvoriť! Futbalový útočník Chapecoense poslúchol. Z tašky vybral lístok a začal čítať. Očami ho prebehol raz, potom i druhýkrát. Akoby neveril, čo je na ňom napísané.

Odkaz však bol jednoznačný. Poslala mu ho milovaná manželka Graziela. Stálo v ňom: Budeš otcom. Čo nasledovalo potom, bolo očakávané. Tiaguinho, ako znela prezývka futbalistu, začal skákať od radosti, objímať sa so spoluhráčmi, kričať z plného hrdla. Vzápätí otvoril krabičku, z nej sa na neho vysypalo zopár plienok. Bol dojatý. Na znak očakávania potomka premenil ruky na kolísku a naprázdno nimi hojdal.

Ozajstného uspávania svojho dieťaťa sa však 22-ročný strelec nedočká. Aj on bol na palube nešťastného lietadla, ktoré v utorok viezlo výpravu Chapecoense. A osud mu nedoprial toľko šťastia, aby katastrofu prežil.

„Celá rodina je v šoku,“ hovorí pre CNN Gilmara Marins, futbalistov bratranec. „To, že je jeho manželka tehotná, je malý zázrak. Napriek obrovskému smútku máme z tejto správy radosť. Vieme, že aj po Tiaguinhovej smrti tu zostane aspoň kúsok z neho,“ dodáva príbuzný.

Tiagiunho a jeho partnerka, ktorá je v piatom týždni tehotenstva, mali o necelé dva týždne osláviť prvé výročie svadby. „Nesmierne túžili po dieťati. Môj bratranec zakaždým hovoril, že chce byť mladým otcom. Som šťastný, že posledné želanie sa mu splní,“ vraví Marins.

Rodina mladého športovca bola zvyknutá na to, že po každej dlhšej ceste sa jej Tiaguinho ozval. Zatelefonoval domov, že je v poriadku. „S mamou hovoril každý deň. Mali spolu veľmi blízky vzťah. Nie div, že je zničená a aj naďalej márne verí, že príde správa o tom, že jej syn je predsa len medzi živými. Realitou však je, že Tiaguinho je mŕtvy. Čakáme už len na to, kým nám pošlú jeho telo. Kým sa nám opäť vráti domov,“ smúti Marins.

Príbeh Tiaguinha je len jedným zo 71 smutných, ktoré znovu napísal ten najcynickejší a často mimoriadne krutý autor. Jeho meno je – život.

Mali šťastie v nešťastí

Po druhý raz sa narodil. Aj Marcelo Boeck mal byť súčasťou tragického letu 2933. Brankár Chapecoense sa však cesty do Medellinu dobrovoľne vzdal. Povedal si, že do zápasu by z pozície tretieho brankára aj tak nezasiahol. Urobil zrejme najdôležitejšie rozhodnutie v živote. Mimochodom, deň pred haváriou oslávil 32. narodeniny. Dá sa tak povedať, že v utorok sa po druhý raz narodil. „Od klubu dostal povolenie zostať doma. Naplánoval si rodinnú oslavu,“ uviedol Antonio Araujo, hráčov agent.

Zabudnutý pas. Nemal hrať, do Kolumbie mal letieť len ako doprovod. Matheus Saroli, syn trénera Chapecoense, však zistil, že nemá pas. Stalo sa tak tesne predtým, ako mal s hráčmi a realizačným výberom nasadnúť na palubu lietadla. „Bol som v Sao Paule, ale nenastúpil som do lietadla. Som v poriadku,“ odkázal Saroli na jednej zo sociálnych sietí.

Stav tých, ktorí prežili, je vážny

Medzi najvážnejšie zranených patrí obranca Hélio Neto, ktorý je podľa agentúry Reuters stále na jednotke intenzívnej starostlivosti. Pri nehode utrpel ťažké zranenia hlavy, hrudníka a pľúc. Netov kolega z obrany, Alan Ruschel, o ktorom médiá písali ako o prvom zachránenom, po nehode podstúpil operáciu chrbtice. „Boh je skvelý a postará sa o teba. Buď silný, si bojovník,“ napísala Ruschelova sestra Alissen na twitteri.

Brankár Jackson Follmann podľa lekárov prišiel o pravú nohu. Záchranári našli v troskách živého tiež brankára Marcosa Padilha, ktorý však ťažkým zraneniam neskôr podľahol.

Nehodu prežili aj novinár Rafael Valmorbida, letový technik Erwin Tumiri a letuška Ximena Suárezová. Tumiri povedal, že život mu zachránilo dodržanie bezpečnostných predpisov pre núdzové pristátie. „Mnoho cestujúcich vstalo zo sedadiel a kričalo. Ja som si dal tašku medzi kolená a zohol som sa do odporúčanej pozície,“ povedal kolumbijskej rozhlasovej stanici Caracol.

Suárezová a Tumiri majú podľa lekárov skôr menej závažné zranenia, ale Valmorbida je vo vážnom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti. Po náraze utrpel viacnásobné zlomeniny rebier, čo viedlo k čiastočnému zlyhaniu pľúc. (čtk)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chapecoense #Tiago da Rocha Vieira Alvés