Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chapecó sa ponorilo do ticha. Rivali ponúkli klubu svojich hráčov

Katedrála v brazílskom Chapecu sa v stredu zaplnila tisícmi trúchliacich za obeťami leteckého nešťastia v Kolumbii, pri ktorom zahynulo 71 osôb, medzi nimi aj 19 futbalistov miestneho klubu Chapecoense. Ešte viac ľudí prišlo do Areny Rondá, kde tím hráva svoje domáce zápasy.

30.11.2016 09:04 , aktualizované: 10:12
Chapecoense Foto: ,
Kvety v bránke na štadióne Chapecoense.
debata

„Celé mesto hlboko zasiahlo, že sme prišli skoro o všetkých našich hráčov takýmto tragickým spôsobom,“ povedala pred Katedrálou svätého Antónia jedna zo smútiacich Carla Vilembriniová. Ako všetci ostatní mala na sebe zeleno-biely dres Chapecoense.

Najlepšia sezóna v 43-ročnej histórii klubu z 200-tisícového mesta v štáte Santa Catarina sa skončila tragédiou neďaleko kolumbijského Medellínu v blízkosti hraníc s Argentínou, kam Brazílčania cestovali na prvý z dvoch zápasov finále Juhoamerického pohára (Copa Sudamericana) proti tímu Atlético Nacional. Na palube lietadla bolo 22 hráčov Chapecoense, realizačný tím a vedenie mužstva, ako aj dve desiatky novinárov. Prežilo iba šesť ľudí, z nich traja futbalisti: obrancovia Alan Ruschel, Hélio Hermito Zampier Neto a brankár Jackson Follmann.

„Mesto stíchlo. Ľudia tomu uveria asi až vtedy, keď privezú telá,“ myslí si miestny podnikateľ Cecílio Hans a jeho slová potvrdil aj ďalší obyvateľ Alan Heinz: „Stále tomu nemôžem uveriť. Bol som pripravený na najkrajší deň môjho života, neviem, čo robiť.“

zväčšiť Fanúšikovia Chapecoense pred katedrálou. Foto: SITA/AP, Andre Penner
Chapecoense Fanúšikovia Chapecoense pred katedrálou.

Prejavy sústrasti prichádzajú do Chapeca z Brazílie aj spoza hraníc. Prezident krajiny Michel Temer vyhlásil tri dni smútku. Už istý brazílsky majster Palmeiras požiadal národnú konfederáciu, aby jeho hráči mohli nastúpiť na posledný zápas sezóny s Vitóriou v dresoch Chapecoense. Tí mali v nedeľu v Serie A hrať doma s Atléticom Mineiro.

Minútu ticha odslúžili pred tréningami tímy po celom svete s Realom Madrid či FC Barcelona na čele. Kluby Flamengo Rio de Janeiro, čerstvý brazílsky majster Palmeiras aj FC Sao Paulo podali ligovému súperovi v núdzi pomocnú ruku. Predstavitelia uvedených klubov ponúkli Chapecoense možnosť hosťovania viacerých hráčov. FC Sao Paulo vyzval, aby bol klub v najbližších troch ročníkoch najvyššej brazílskej súťaže uchránený od zostupu a dostal tak čas potrebný na obnovu. Chapecoense má momentálne k dispozícii iba 12 hráčov vrátane troch, ktorí prežili pondelkovú haváriu.

zväčšiť Smútiaca fanúšička Chapecoense. Foto: SITA/AP, Andre Penner
Chapecoense, fanúšička Smútiaca fanúšička Chapecoense.

Medellínske Atlético Nacional, súper v neuskutočnenom finále Copa Sudamericana, zase požiadal Juhoamerickú futbalovú konfederáciu (CONMEBOL), aby trofej priznala Chapecoense. Kolumbijčania už jeden titul v tejto sezóne získali, keď vyhrali prestížnejší Pohár osloboditeľov a zúčastnia sa na majstrovstvách sveta klubov.

„Sen sa neskončil. Keď príde čas, vrátime sa. Teraz je ale najdôležitejšie postarať sa o rodiny obetí,“ vyhlásil úradujúci prezident Chapecoense Gelson Della Costa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Chapecoense