Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brazíliu proti Argentíne nebude mátať nemecký tieň ani Messi

Písal sa 8. júl 2014 a v Belo Horizonte sa hralo semifinále majstrovstiev sveta vo futbale Brazília - Nemecko. Zápas sa skončil historickou potupou päťnásobných majstrov sveta, ktorí podľahli nekompromisným Európanom 1:7.

09.11.2016 15:40
Brazília Foto:
Brazílčania lovili loptu vo vlastnej sieti v pamätnom súboji s Nemeckom v Belo Horizonte sedemkrát.
debata

Po dvoch rokoch a troch mesiacoch sa Estádio Mineirao v Belo Horizonte môže tešiť na ďalší futbalový šláger na reprezentačnej úrovni. Tentoraz s prívlastkom najväčšie juhoamerické derby. Po stosiedmy raz v histórii sa stretne Brazília s Argentínou. Zatiaľ čo domácim pôjde o potvrdenie líderskej pozície v tabuľke juhoamerickej časti kvalifikácie, hostia sa potrebujú posunúť vyššie zo súčasnej šiestej priečky. Historická bilancia víťazstiev je na strane Brazílie: 43–38. Zostávajúcich 25 zápasov sa skončilo remízou. Zatiaľ posledný vzájomný zápas rovnako v rámci kvalifikácie MS 2018 sa pred rokom v Argentíne skončil 1:1.

„Nechcem zbytočne hovoriť, čo bude aj bude. Rozhodne sa na ihrisku. Môžem len prezradiť, že sa nedívam do minulosti, iba dopredu. Pravda je však taká, že momentálne žijem sen každého brazílskeho futbalového trénera,“ skonštatoval brazílsky lodivod Tite pred duelom s Argentínou. Po „výbuchu“ na storočnicovej edícii Copa América (koniec po základnej skupine) a neúspešnom vstupe do kvalifikácie MS 2018 práve Tite vymenil pri kormidle bezfarebného Selecaa Carlosa Dunga. Až pod vedením úspešného kouča Corinthiansu Brazílčania opäť začali hrať futbal, ktorému sa vo futbalovom svete hovorí „jogo bonito“, čiže prekrásna hra. Adenor Bacchi, známy pod menom Tite, má za sebou štyri zápasy na lavičke národného tímu, ktorý pod jeho vedením poskočil v tabuľke kvalifikácie MS 2018 zo šiesteho až na prvé miesto s 21 bodmi z 10 zápasov.

Brazílska reprezentácia sa v súčasnosti môže oprieť nielen o olympijského šampióna z Ria de Janeiro Neymara, ktorý je na klubovej úrovni jedným z lídrom FC Barcelona, ale aj o liverpoolsku dvojicu Philippe Coutinho – Roberto Firmino, či Gabriela Jesusa z Manchestru City. K dispozícii po zranení bude mať aj Douglasa Costu z Bayernu Mníchov a Marcela z Realu Madrid. Naopak, stredopoliar FC Chelsea Oscar pre zranenie absentuje v nominácii. Tréner Tite sa vrátil aj k hanebnej prehre s Nemeckom, ktorá by podľa jeho slov nemala mať na súčasné mužstvo žiadny vplyv. „Musíme si uvedomiť, že uplynuli už dva roky. Odvtedy sme dozreli. Hráme na rovnakom štadióne, ale treba vedieť aj to, že ide o úplne iný zápas,“ vyhlásil Tite. „Bolo by pekné ukončiť našu futbalovú depresiu na rovnakom mieste, aj keď nie proti Nemcom,“ nabáda „kanárikov“ k víťazstvu brazílska legenda Tostao, majster sveta z roku 1970.

Proti domácim zámerom budú Argentínčania s Lionelom Messim v zostave. Ak sa o loptovom kúzelníkovi z FC Barcelona hovorí, že je rozdielový hráč, o aktuálnej kvalifikácii to platí dvojnásobne. Keď nebol v zostave, Argentína raz prehrala a dvakrát remizovala, čo znamenalo pád v tabuľke na súčasné 6. miesto. Dvadsaťdeväťročný rodák z Rosaria chýbal „Albicelestes“ pre zranenie ľavého kolena doma proti Paraguaju (0:1), na pôde Peru a Venezuely (zhodne 2:2). Okrem Messiho majú Argentínčania v útoku na výber dostatok ďalších es v rukáve: Ángel Correa (Atlético Madrid/Šp.), Gonzalo Higuaín, Paulo Dybala (obaja Juventus Turín/Tal.), Sergio Agüero (Manchester City/Angl.) či Lucas Pratto (Atlético Mineiro/Braz.)

„Nemôžeme Lionelovi dovoliť tvoriť hru a nechať mu priestor na rozohrávku. Je nemožné zabrániť lopte, aby prenikla k Messimu. Vždy sa k nej nejakým spôsobom dostane. Dôležité bude, aby to nebolo v nepríjemnej a nebezpečnej zóne,“ skonštatoval stredopoliar brazílskej reprezentácie Renato Augusto na adresu Messiho. Argentínsky útočník Lucas Pratto má v súvislosti s jeho slávnejším krajanom značné sebavedomie. „Brazílčania vedia, proti komu majú do činenia. Môžem povedať, že Lea sa aj trochu boja a možno aj trochu viac,“ uviedol Pratto, ktorý hráva v brazílskom klube Atlético Mineiro. Brazílsky kapitán Dani Alves to popiera: „Strach do futbalu nepatrí. Rešpekt pred Messim či Argentínou? To áno. Myslím si však, že to je obojstranné.“ Napriek tomu brazílsky obranca Marquinhos upozorňuje práve na Messiho. „Pri jeho bránení musíme byť perfektní. Najmenšia chyba znamená obídenie súpera a gól v našej sieti.“

V Belo Horizonte sa na zápase Brazília – Argentína očakáva návšteva 62 000 divákov. Štyri najlepšie tímy z juhoamerickej kvalifikácie sa automaticky kvalifikujú na MS 2018 do Ruska. Mužstvo na piatom mieste čaká interkontinentálne play-off. Do konca kvalifikácie však zostáva odohrať ešte 8 kôl.

debata chyba
Viac na túto tému: #kvalifikácia MS 2018