Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pred 30 rokmi sa Fergie vydal s United na dlhú a úspešnú cestu

Pred 30 rokmi, 6. novembra 1986, sa stal Alex Ferguson trénerom anglického futbalového klubu Manchester United. Vtedy 44-ročný Škót, ktorý je doteraz považovaný za jedného z najúspešnejších futbalových trénerov všetkých čias, vybudoval z "Červených diablov" v priebehu niekoľkých sezón jeden z popredných svetových tímov.

05.11.2016 11:08
Alex Ferguson Foto:
Sir Alex Ferguson.
debata

Naposledy viedol Manchester United v máji 2013, za 26 rokov na ich lavičke získal s klubom 38 triumfov a odkoučoval 1500 zápasov United.

Rodák z Glasgowa (narodený 31. decembra 1941) prešiel ako hráč niekoľkými škótskymi klubmi na čele so slávnym Glasgowom Rangers. Jeho trénerská kariéra sa začala v roku 1974 pri druholigovom celku East Stirlingshire, prvé veľké úspechy slávil „Fergie“ s Aberdeenom, s ktorým v prvej polovici 80. rokov získal tri ligové tituly aj triumfy v PVP a Superpohári.

S United, ktorých prevzal, keď sa potácali na dne anglickej ligy, potom vyhral okrem iného dvakrát Ligu majstrov (1999, 2008), PVP a Superpohár (1991), slávil 13 víťazstiev v anglickej lige, päťkrát držal na hlavou Anglický pohár a štyrikrát Ligový pohár. Jeho pozíciu v United neohrozili ani mediálne ostro sledované spory s hviezdami „Reds“ Davidom Beckhamom, Royom Keanom, Waynom Rooneym a ďalšími.

V roku 1999 bol kráľovnou Alžbetou II. za svoje služby britskému futbalu povýšený do šľachtického stavu, v roku 2010 prekonal klubový rekord legendárneho Matta Busbyho, ktorý na lavičke United pôsobil nepretržite v rokoch 1945–1969.

Neskôr Ferguson povedal, že v United viedol len štyroch hráčov svetovej extratriedy – Erika Cantonu, Ryana Giggsa, Paula Scholesa a Cristiana Ronalda. „Oni boli rozdieloví a možno to jednoducho dokázať,“ povedal vlani.

debata chyba
Viac na túto tému: #Alex Ferguson