Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Atlantická liga pre kluby zo slabších súťaží? Je to výstrelok, tvrdí Kašpar

Dánsky futbalový klub FC Kodaň, za ktorý hráva aj slovenský reprezentant Ján Greguš, nahovára mužstvá zo slabších európskych líg na založenie Atlantickej ligy.

14.10.2016 11:54
Futbal, lopty, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Predstavitelia kodanského klubu už údajne začali viesť rokovania týkajúce sa vzniku novej súťaže a o svojej myšlienke sa snažia presvedčiť mnohé kluby z Belgicka, Holandska, Škótska, Švédska a ďalších krajín.

Súťaž má byť alternatívou k prestížnej Lige majstrov, v ktorej z plánovaných reforiem majú vyťažiť výlučne kluby z popredných európskych futbalových veľmocí. Tímy ako Ajax Amsterdam, Anderlecht Brusel či Celtic Glasgow by tak v budúcnosti viac nemuseli byť súčasťou európskeho pohára číslo jeden.

„Ak nezačneme konať teraz, budeme sa iba prizerať tomu, ako sila najväčších klubov ďalej porastie a takým, ako sme my, bude čoraz ťažšie,“ cituje Przeglad Sportowy slová Andersa Hörsholta z vedenia FC Kodaň. „Ešte je príliš skoro hovoriť o formáte súťaže, ale viacero záujemcov už vstúpilo do rokovaní ohľadom možnej účasti. Dánsky futbal potrebuje miesto pri stole, kde sa bude diskutovať o budúcnosti futbalu,“ dodal Hörsholt.

Zatiaľ nie je známe, či sa v úvahách o Atlantickej lige počíta aj s účasťou slovenských klubov. „Osobne to pokladám za akýsi výstrelok a formu reakcie na to, že silnejšie krajiny majú mať v ďalších sezónach Ligy majstrov garantované priame miestenky aj pre štvrté tímy z tamojších ligových súťaží. Nevidím to reálne. Problémom by určite bolo aj vytvorenie termínového kalendára, už teraz sa v ňom cez rok ťažko nachádzajú voľné miesta. Tiež si myslím, že všetko je o peniazoch a nepredpokladám, že táto súťaž by trebárs preplácala klubom náklady spojené s účasťou či odmeny za každý odohraný zápas, ako to napríklad robí UEFA. Okrem toho si myslím, že Atlantická liga by nemohla fungovať ako oficiálna európska pohárová súťaž, pretože by nedostala posvätenie z najvyšších kruhov UEFA,“ vyslovil svoj názor viceprezident ŠK Slovan Bratislava Petr Kašpar.

Ako je známe, začiatkom septembra vyvolali búrlivú debatu zmeny vo formáte Ligy majstrov počnúc sezónou 2018/2019. Zmeny vyplynuli z rokovaní medzi Európskou futbalovou úniou (UEFA) a zástupcami veľkoklubov z ekonomicky silných súťaží v Nemecku, Anglicku, Taliansku a Španielsku. Práve tieto krajiny by mali z úprav najviac profitovať, a to na úkor futbalovo menej úspešných členov. Španielska La Liga, nemecká I. bundesliga, anglická Premier League a aj talianska Serie A by mali mať garantovaných dovedna 16 miest priamo v hlavnej skupinovej fáze, teda rovnej polovice z 32 účastníkov. Doteraz disponovali jedenástimi.

Z navrhovaného modelu Ligy majstrov bude najviac ťažiť Taliansko, ktoré má v súčasnosti isté iba dve pozície, tretí tím tabuľky sa musí prebiť cez play-off, čo sa tento rok AS Rím nepodarilo. Španielsko, Anglicko a Nemecko zase získajú štvrtého priameho účastníka namiesto neistého nasadenia do play-off. Pri výpočte koeficientu sa bude zohľadňovať história účinkovania klubov danej krajiny v európskych súťažiach, čo takisto nahráva silným ligám.

debata chyba
Viac na túto tému: #Atlantická liga