Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kosovo vzbudzuje emócie. Aktivisti tvrdia, že zápas v Poľsku je rizikový

Nedeľňajší duel medzi Ukrajinou a Kosovom (18.00 h) v kvalifikačnej I-skupine o postup na majstrovstvá sveta 2018 do Ruska sprevádzajú obavy z výtržností a rasistických prejavov.

08.10.2016 17:20
kosovo, Foto: ,
Kosovskí fanúšikovia.
debata (12)

Jedným z faktorov, ktoré môžu vyvolať nepokoje je, že sa duel odohrá v Poľsku pre neuznanie balkánskeho štátu ukrajinskou vládou. Medzi krajinami, ktoré spolu organizovali ME 2012, však v súčasnosti panuje napätie pre film o podiele Ukrajincov na masakrách počas druhej svetovej vojny.

Kosovo ľudia vo východnej Európe nemajú v obľube a nepovažujú ho za legálny samostatný štát – to je ďalší z dôvodov, prečo ľudskoprávna organizácia „Fare Network“ považuje stretnutie v Krakove za veľmi rizikové. Úrady síce obmedzili počet divákov na štadióne na tisíc, existujú však indície, že do mesta pricestuje viac fanúšikov.

„Nechystáme žiadne mimoriadne opatrenia, nejedná sa o masové podujatie,“ pokúsil sa v rozhovore pre AP rozptýliť obavy hovorca tamojšej polície Dariusz Lach.

Problémy môže spôsobiť aj konfrontácia zahraničných priaznivcov s domácimi fanúšikmi krakovských klubov Cracovia a Wisla, ktorých derby s názvom „Svätá vojna“ patrí k najbúrlivejším v Európe.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Kosovo