Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalový trpaslík raboval v Lotyšsku. Faerčania prekvapujú Európu

Prekvapujúci pochod futbalistov Faerských ostrovov pokračuje. Po tom, ako v úvodnom vystúpení kvalifikácie o postup na MS 2018 remizovali s Maďarskom (0:0), si priviezli tri body z Lotyšska zásluhou piatkového triumfu 2:0.

08.10.2016 12:32
debata

Za víťazov boli gólovo úspešní obranca Soni Nattestad (jeho prvý zásah v reprezentácii) a útočník Joan Simun Edmundsson. Hostia ukončili šesťzápasovú sériu Lotyšov bez prehry.

Zverenci dánskeho trénera Larsa Olsena začali na štadióne Skonto v Rige aktívne a nebojácne, vedeli sa dostať do šancí. Dve z nich premenili a zaslúžene zvíťazili, hoci v druhom polčase Lotyši tlačili a obrana hostí odolávala so šťastím.

„V prvom polčase sme hrali veľmi dobre, kontrolovali sme loptu. V druhej časti hry sme boli od začiatku nervózni, Lotyšsko trafilo konštrukciu bránky, utvorilo si silný tlak, ale bez veľkých šancí. Druhý gól nám vrátil sebavedomie a víťazstvo sme udržali. Zaslúžili sme si ho, som spokojný,“ hodnotil na pozápasovej tlačovke kormidelník hostí Lars Olsen.

Jeho náprotivok Marians Pahars podľa portálu delfi.lv videl duel takto: „Robili sme, čo sme mohli. Kopali sme rohy, priame kopy, utvorili sme si šance. Za chyby nás súper potrestal. Oceňujem však, že naši hráči chceli hrať futbal, dali do toho všetko, aj za stavu 0:2. Musíme sa naučiť aj prehrávať.“

Trojbodový zisk zaznamenali Faerčania naposledy v kvalifikácii ME 2016, keď 13. júna 2015 zdolali doma Grécko 2:1. Na súperovom trávniku vyhrali futbalisti Faerských ostrovov v kvalifikácii po takmer dvoch rokoch – od víťazstva na pôde Grécka 12. novembra 2014 (1:0).

Po piatku sa usadili na druhom mieste tabuľky B-skupiny so ziskom štyroch bodov, hneď za vedúcim Švajčiarskom. Takýto úspešný vstup do kvalifikácie si Faerčania nepamätajú a zdá sa, že by nemuseli byť v skupine len do počtu.

debata chyba
Viac na túto tému: #futbalová kvalifikácia MS 2018