Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Teplákový Gábor je už maďarským rekordérom. Skončí, keď mu to povie telo

Gábor Király sa stal rekordérom v počte odohraných stretnutí v drese maďarskej futbalovej reprezentácie. Pre 40-ročného brankára, ktorý odchytal prvý polčas piatkového budapeštianskeho medzištátneho prípravného stretnutia proti Pobrežiu Slonoviny (0:0), to bol 102. zápas v národnom tíme.

21.05.2016 14:32
debata
Maďarský brankár Gábor Király. Foto: SITA/AP, Vadim Ghirda
Gábor Király Maďarský brankár Gábor Király.

Rodák z mesta Szombathely a gólman miestneho klubu Haladás osamel na čele rebríčka pred Józsefom Bozsikom (101), referuje Magyar Hírlap. Király figuruje v nominácii Maďarska na ME vo Francúzsku. Keď nastúpi na šampionáte, zlomí veteránsky rekord Nemca Lothara Matthäusa, ktorý si pripísal štart na ME 2000 vo veku 39 rokov a 91 dní.

Či je ideálne futbalové počasie, páľava alebo vonku zúri kosa, bývalý gólman Herthy Berlín, Crystal Palace aj Mníchova 1860 Király chytá v šedých teplákoch. Už dve desaťročia. „Som brankár, nie model,“ pripomína 190 cm vysoký veterán, ktorý nad klasickými šortkami len mávne rukou.

„Je to v podstate otázka komfortu. Hral som na škvare, v zime aj na zamrznutej tráve. Keď v takýchto prípadoch skončíte na zemi, bolí to. Vždy si volím o číslo väčšie tepláky, aby sa mi v nich ľahšie hýbalo. Konečný výsledok je predsa dôležitejší než výzor.“ Šampionát vo Francúzsku je prvý veľký turnaj, kam sa Maďarsko prebojovalo od roku 1986. Nenamaľuje však bodku za pozoruhodnou kariérou Gábora Királya.

„Skončím, keď mi telo povie – dosť. Ale teraz ešte nie,“ tvrdí muž, čo v reprezentácii debutoval v roku 1998 proti Rakúsku a po štyroch minútach chytil pokutový kop Tonimu Polsterovi. Maďari vtedy vyhrali 3:2.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gábor Király