Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kto sa stane futbalistom roka? Na rade je Škrtel

Už osemkrát za sebou si delili tituly najlepšieho futbalistu roka. Marek Hamšík, ktorý obhajuje prvenstvo, vyhral anketu Pravdy a Slovenského futbalového zväzu štyri razy a rovnaký počet triumfov si pripísal i Martin Škrtel.

16.03.2016 11:11 , aktualizované: 19:14
futbalista roka 2015, tk, zeman, sliskova, kovacik Foto: ,
Tlačová konferencia pred vyhlásením ankety Futbalista roka 2015. Zľava: Michal Zeman, športový redaktor denníka Pravda, Nora Slišková, šéfredaktorka denníka Pravda a Ján Kováčik, šéf SFZ.
debata

Potvrdia aj v 23. ročníku svoju prevahu, alebo ich suverenitu nabúra niekto iný? Známych je desať kandidátov na prestížne ocenenie futbalistu roka 2015, medzi nimi nechýbajú ani najväčší favoriti. Na víťaza čaká trofej, ktorá nesie meno slovenského futbalistu storočia Jána Popluhára.

„Tešíme sa, že v roku 2015 dosiahli slovenskí futbalisti pekný úspech postupom na európsky šampionát, čo dodáva aj vyhláseniu ankety ešte väčší lesk a prestíž. Verím, že reprezentanti potešia odborníkov i nás fanúšikov aj v tomto roku vo Francúzsku,“ zdôraznila šéfredaktora Pravdy Nora Slišková na včerajšej tlačovej besede, na ktorej organizátori ankety oznámili nominácie v jednotlivých kategóriách.

Aj prezident SFZ Ján Kováčik podčiarkol význam 23. ročníka. „Vyhlásenie ankety nie je iba povinnou jazdou, aby sme ocenili najlepších futbalistov. Máme čo oslavovať, tento ročník je výnimočný,“ potvrdil šéf slovenského futbalu.

Informoval zároveň, že na veľkonočnú nedeľu 27. marca na slávnosti v bratislavskej Rafinery Gallery (priamy prenos od 17.00 na TV JOJ) uvedú prvých 11 legiend do Siene slávy slovenského futbalu. „Sme radi, že sa nám práve po úspešnom roku podarilo uviesť do života projekt, ktorý vo futbale nie je vo všetkých európskych krajinách úplne bežný.“

Prvými členmi Siene slávy sa stane šesť žijúcich a päť už zosnulých veľkých postáv histórie slovenského futbalu. O ich zaradení do vybranej spoločnosti rozhodla Čestná rada.

Poradie v hlavnej ankete určili hlasy 35 odborníkov, trénerov, funkcionárov, zástupcov hlavných médií, ktoré sa venujú futbalu. Na ich lístkoch sa objavili mená 29 futbalistov. Najmenej ich bolo v predchádzajúcom ročníku (21), najviac v roku 1999 (46). Prvý raz v histórii sa stalo, že v nominovanej desiatke nenastali v porovnaní s minulým rokom nijaké zmeny. Pred rokom boli medzi najlepšími dvaja nováčikovia, čo bolo doteraz najmenej. Najviac nových tvárí sa v elitnej spoločnosti objavilo v roku 1998 – vtedy ich bolo až osem.

Napriek štyrom triumfom sa Hamšíkovi ani Škrtelovi nepodarilo vyhrať anketu tri razy za sebou, taký úpešný trojboj zažil len Dušan Tittel v rokoch 1995 až 1997. Stredopoliar SSC Neapol a obranca FC Liverpool vybojovali vždy po dve víťazstva v rade: Škrtel 2007 a 2008, Hamšík 2009 a 2010, Škrtel 2011 a 2012, Hamšík 2013 a 2014. Ak sa opäť jeden z nich chopí žezla na čele poradia, podľa doterajšej tradície by mal štafetu prevziať zasa Škrtel…

Dobrý rok majú však za sebou aj viacerí iní hráči reprezentácie. Najmä Kucka by mohol zaútočiť na postavenie tejto dvojice. V roku 2015 si jeho výkony v Janove všimli aj v milánskom veľkoklube a na jeseň menil rodák z Bojníc dres.

Na veľkonočnej slávnosti vyhlásia organizátori aj výsledky ďalší troch kategórii. Na Cenu Petra Dubovského, ktorá je určená pre najlepšieho futbalistu do 21 rokov, kandiduje silná trojica, v ktorej nechýba ani Ondrej Duda, minuloročný víťaz. Ak by trofej obhájil, stal by sa len piatym hráčom, ktorému sa to podarilo – po Vittekovi, Hamšíkovi, Stochovi a Makovi.

Jeho súperom je súčasný Trenčan Matúš Bero a bývalý Stanislav Lobotka. V tejto ankete, ktorá má už 16. ročník a nesie meno bývalého výborného futbalistu, historicky prvého víťaza ankety o najlepšieho futbalistu v roku 1993, ktorý tragicky zahynul, sa doteraz stalo víťazom 11 hráčov.

Favoritom ankety o najlepšieho trénera roka 2015 je Ján Kozák. Úspešný kouč slovenskej reprezentácie sa stal víťazom dvoch predchádzajúcich ročníkov. Teraz sú jeho súpermi reprezentačný kolega z tímu do 21 rokov Pavel Hapal a tréner majstrovského AS Trenčín Martin Ševela.

Aj tento rok majú šancu vyjadriť svoj názor fanúšikovia. Hlasy najlepšiemu futbalistovi roka môžu dávať na oficiálnej stránke www.futbalsfz.sk alebo www.sport.sk. Víťaz si prevezme na slávnostnom vyhlásení Cenu fanúšikov.

V lige sa na Pečovského dotiahol Bero

Jedna z futbalových ankiet už pozná víťaza. A nie jedného, ale prvý raz v histórii dvoch – v najvyššej slovenskej futbalovej súťaži sa odborníkom najviac pozdával Viktor Pečovský a Matúš Bero. Obaja dostali od nich po 55 bodov.

Bol to súboj skúseného borca, žilinský kapitán má čoskoro 33 rokov a trenčianskeho talentu, ktorý má dvadsať. Ak by mal rozhodnúť vyšší počet prvých miest, tak je na tom len o prsia lepšie Pečovský – trinásť hlasujúcich ho dalo najvyššie, Bero má o jedno prvé miesto menej.

Pečovský je jediným futbalistom z domácej súťaže, ktorý má stabilné miesto v reprezentačnej jedenástke a je tiež jediným hráčom, ktorý sa pravidelne umiestňuje medzi legionármi v hlavnej ankete o najlepšieho futbalistu roka. Aj tentoraz je medzi desiatimi kandidátmi na najvyššiu poctu. Keby nebolo jeho, nemala by domáca liga už niekoľko rokov v desiatke nijaké zastúpenie.

Bol v nej jediný aj v roku 2014 a obsadil šieste miesto, svoje najlepšie doteraz. Keď z nej v roku 2013 vypadol, skončil tesne pred dverami desiatky na 11. mieste, nad ním zostali len legionári. Tretiu účasť medzi najlepšími si pripísal ešte v roku 2012 (10.) a opäť ako jediný zo zástupcov slovenských klubov.

Bero je hráč s veľkou budúcnosťou a môže sa to prejaviť v budúcnosti aj v prestížnej ankete. Je jediným, ktorý bol zainteresovaný vo všetkých troch anketách. Okrem ligovej patrí medzi siedmich nováčikov, ktorí dostali premiérové body aj v hlavnej ankete o futbalistu roka. Výraznejšie sa ani jeden z nich nepresadil, najvyššie sa dostal práve aktuálne najúspešnejší ligový strelec, ktorému osem bodov stačilo na celkové 14. miesto.

Pravda, opora reprezentačného výberu do 21 rokov, by sa mohla dočkať úspechu aj v inej zaujímavej ankete. Je jedným z trojice kandidátov na Cenu Petra Dubovského. Pravda, v nej má zdatných súperov – bývalého spoluhráča z Trenčína Lobotku, ktorý už pôsobí v Dánsku a najmä obhajcu Ondreja Dudu, ktorý je v tejto spoločnosti miernym favoritom. Mimochodom, aj on už legionárči – vo varšavskej Legii.

Kandidáti na titul Najlepší futbalista 2015
Ján Ďurica Lokomotiv Moskva
Marek Hamšík SSC Neapol
Tomáš Hubočan Dynamo Moskva
Matúš Kozáčik Viktoria Plzeň
Juraj Kucka AC Miláno/FC Janov
Róbert Mak PAOK Solún
Viktor Pečovský MŠK Žilina
Peter Pekarík Hertha BSC Berlín
Martin Škrtel FC Liverpool
Vladimír Weiss Lekhwiya SC

Pozn. Hráči sú zoradení v abecednom poradí

Ďalšie poradie: 11. Michal Ďuriš (Viktoria Plzeň) 61, 12. Ondrej Duda (Legia Varšava) 16, 13. Stanislav Lobotka (FC Nordsjælland/AS Trenčín) 9, 14. Matúš Bero (AS Trenčín) 8, 15. Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň) 7, 16. Ján Mucha (Slovan Bratislava/Arsenal Tula) a Adam Nemec (Willem II Tilburg) po 6, 18. Adam Zreľák (Slovan Bratislava) 5, 19. Lukáš Čmelík (MŠK Žilina), Ján Greguš (FK Jablonec), Ľubomír Michalík (DAC Dunajská Streda), Ján Novota (Rapid Viedeň), Miroslav Stoch (Bursaspor/Al Ain) po 3, 24. Jaroslav Mihalík (MŠK Žilina), Kornel Saláta (Slovan Bratislava), Ákos Szarka (DAC Dunajská Streda), Stanislav Šesták (Ferencváros Budapešť/VfL Bochum) po 2, 28. Norbert Gyömbér (AS Rím/Calcio Catania) a Erik Pačinda (DAC Dunajská Streda) po 1.

Cena Petra Dubovského 2015
Matúš Bero AS Trenčín
Ondrej Duda Legia Varšava
Stanislav Lobotka FC Nordsjælland/AS Trenčín
Najlepší tréner 2015
Pavel Hapal reprezentácia SR 21
Ján Kozák reprezentácia SR A
Martin Ševela AS Trenčín

Ďalšie poradie: 4. Adrián Guľa (MŠK Žilina) 10, 5. Vladimír Weiss (Kajrat Almaty) 7, 6. Milan Malatinský (reprezentácia SR 19 a 20) a Ivan Vrabec (AS Trenčín) po 3, 8. Štefan Tarkovič (asistent reprezentácia SR A) 2, 9. Štefan Horný (MFK Skalica) 1.

debata chyba
Viac na túto tému: #Futbalista roka 2015