Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Panenka: Snívam o finále Česko - Slovensko

Jedným z priamych aktérov sobotňajšieho žrebu majstrovstiev Európy 2016 vo futbale bude aj bývalý úspešný česko-slovenský reprezentant Antonín Panenka. A možno práve tento majster Európy z roku 1976 vyberie z parížskeho osudia aj niektorého zo súperov pre slovenské mužstvo.

10.12.2015 16:00
Antonin Panenka Foto:
Legendárna penalta vo finále ME 1976. Padáčik Antonína Panenku do siete Seppa Maiera.
debata

"Viem, že Slováci a Česi nemôžu na seba naraziť v skupine. Keď sa ma pýtajú, ako to vidím na Euro 2016, vždy trocha zveličene hovorím, že finále je jasné – Česko proti Slovensku. Aj keď pre zvyšok Európy by to nebolo zrejme až také zábavné. Uvedomujem si, že je to skôr sen či prianie, ale prečo nie?“ vravel 67-ročný Panenka v rozhovore pre denník Plus 1 Deň.

Antonin Panenka zostane navždy zapísaný ako jedna z legiend európskych šampionátov vo futbale. Jeho rozhodnutie finálového súboja ME 1976 v Belehrade, keď si z pokutového kopu tzv. vršovickým dloubákom doslova vychutnal nemeckého brankára Seppa Maiera, je témou futbalových debát aj po bezmála 40 rokoch. Momentálne však prevládajú diskusie o tom, že Slovensko si konečne aj ako suverénny štát zahrá na záverečnom turnaji ME. Po 23 rokoch od uzákonenia modernej samostatnosti a rozpadu Československa.

"Mali ste skvelý vstup do kvalifikácie. Na konci ste si to tak ako aj my trochu skomplikovali, ale zvládli to obe mužstvá. Slovenský tím už dlhší čas ukazuje výbornú formu. Kvalifikácia a samotný šampionát je však niečo iné. Tam je iný systém. Ak postúpia oba tímy zo skupiny, môžu sa dostať ďaleko,“ pridal Panenka názor na Slovákov aj Čechov.

Na otázku, ktorý zo súčasných slovenských reprezentantov by sa hodil Čechom do tímu, odpovedal: "Myslím si, že hráč typu nekompromisného a tvrdého zadáka, ako je Martin Škrtel, nám veľmi chýba. A určite by u nás našiel uplatnenie veľmi kreatívny Marek Hamšík. Obaja sú aj správni vodcovia.“

V súvislosti s trénerom slovenskej reprezentácie Jánom Kozákom, s ktorým boli kedysi spoluhráčmi v reprezentácii, Panenka pre Plus 1 Deň doplnil: "Stretli sme sa v lete. Bolo to asi po 30 rokoch, keď sme boli v jednom ‚nároďáku‘. Viem, že ako tréner je náročný. Hráči si na neho postupom času zvykli a výkony išli hore.“

debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #ME 2016 vo futbale #Slováci a Česi #Antonín Panenka #UEFA EURO