Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Platini sa odvolal u CAS proti suspendácii od FIFA

Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini podal na Športovom arbitrážnom súde (CAS) vo švajčiarskom Lausanne odvolanie proti svojmu 90-dňovému dištancu, ktorý dostal od etickej komisie Medzinárodnej futbalovej asociácie (FIFA).

20.11.2015 13:49
Michel Platini Foto: ,
Michel Platini.
debata

Francúz tento týždeň neuspel u odvolacej komisie FIFA.

Trest bráni 60-ročnému bývalému francúzskemu reprezentantovi v kandidatúre na post prezidenta FIFA, voľby sú na programe 26. februára 2016. „Sme si istí, že CAS vyrieši situáciu veľmi rýchlo, ide o veľa,“ uvádza sa v stanovisku Platiniho právnikov. Mimo výkonu funkcie postavila FIFA na rovnaký čas aj svojho šéfa Seppa Blattera. Tresty sú naďalej len dočasné, definitívu navodia výsledky vyšetrovania etickej komisie. Blatter a Platini zrejme až v decembri dostanú šancu vysvetliť záležitosť šéfovi súdnej komory komisie Hansovi-Joachimovi Eckertovi.

Michel Platini v roku 2011 dostal od FIFA so súhlasom jej prezidenta Blattera 2 milióny švajčiarskych frankov za poradcovské služby z rokov 1998 až 2002. K transakcii neexistuje žiadna zmluva a navyše sa uskutočnila až 9 rokov po vykonaní práce. Dohoda vraj existovala iba v ústnej rovine. Prišli na to vyšetrovatelia švajčiarskej generálnej prokuratúry, keď skúmali prípad údajného podplácania pri voľbách organizátorov majstrovstiev sveta 2018 a 2022.

Platba sa vzťahuje k Platiniho práci pre Blattera v rokoch 1998 až 2002, keď bývalý kapitán francúzskej reprezentácie pomohol Švajčiarovi dostať sa do prezidentského úradu a sám prenikol do výkonného výboru FIFA.

debata chyba
Viac na túto tému: #Michel Platini #Športový arbitrážny súd