Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Írskym hrdinom je Angličan so šťastným osudom

Jeho technika nie je na najvyššej úrovni. Tvrdí o sebe, že vyniká bojovnosťou, nezlomnosťou či odolnosťou v súbojoch.

17.11.2015 11:36
Jon Walters Foto: ,
Írsky hrdina Jon Walters.
debata

„Hráčov s podobnými vlastnosťami je však v nižších anglických súťažiach veľa. Patrím k tým, ktorým osud nadelil do vienka aj šťastie,“ vraví Jonathan Walters, hrdina futbalového Írska.

O akom šťastí 32-ročný útočník hovorí?

Keď nastúpil liverpoolsky rodák pred deviatimi rokmi v druhom kole FA Cupu v drese divízneho Chesteru, zdalo sa, že dieru do sveta neurobí. Dnes už neexistujúci klub nestačil na Bury a so súťažou sa lúčil. Nie však nadlho. V zostave súpera sa objavil hráč, ktorý nemal z disciplinárnych dôvodov vôbec nastúpiť. Bury diskvalifikovali a do ďalšieho kola postúpil Chester. Šancu opäť dostal aj Walters. V súbojoch s Ipswichom podal skvelé výkony a David Sheepshanks (vtedajší šéf Ipswichu) za neho okamžite položil na stôl 100-tisíc libier.

Ten deň bol pre Waltersovu kariéru zlomový. Prestupom si otvoril dvere do veľkého futbalu. „Všetko bolo skvele načasované. Dočkal som sa odmeny za tvrdú drinu,“ vravel írsky bojovník v jednom z rohovorov pre denník The Guardian.

Aj vďaka veľkej hre osudu sa strelec, ktorý v súčasnosti pôsobí v Stoke City, dočkal v pondelok večer ďalšieho výnimočného okamihu. V odvetnom barážovom zápase majstrovstiev Európy strelil Bosniakom dva góly (prvý z pokutového kopu) a rozhodol o víťazstve Írska 2:0. Seba i svojich krajanov posunul na záverečný turnaj do Francúzska.

„Na chlapcov som hrdý. V tíme mám niekoľko výborných futbalistov, Walters však bol výnimočný,“ chválil rodáka z Anglicka írsky tréner Martin O'Neill.

Do reprezentačného kádra mohol Waltersa zaradiť vďaka jeho matke, ktorá má írsky pôvod. Pri veľkom dni svojho syna, ktorému na štadióne v Dubline tlieskalo 50-tisíc divákov, však byť nemohla. Zomrela, keď bol Jonathan malým dieťaťom.

Pre hrdých Írov je postup na Euro výnimočným okamihom. Medzi elitou starého kontinentu sa dosiaľ predstavili len dvakrát. Na ME 1988 v Nemecku ani na turnaji pred tromi rokmi, ktorý hostili Poliaci s Ukrajincami, sa im nepodarilo postúpiť zo skupiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #Jon Walters
Načítavajú sa športové výsledky...