Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Francúzi zdvihli hlavy hore. V utorok chcú v Anglicku hrať

Šok, zdesenie, hrôza. Výsledok zápasu Francúzsko - Nemecko bol v tej chvíli nepodstatný, utorňajší duel proti Anglicku zasa nepredstaviteľný.

15.11.2015 16:08
Francúszko, Olivier Giroud Foto: ,
Takto sa Francúzi radovali z gólu Oliviera Girouda v zápase proti Nemecku (2:0). V tej chvíli ešte netušili, čo sa deje za bránami štadióna Stade de France v Paríži.
debata

Po necelých dvoch dňoch od bombových útokov v Paríži je všetko inak. Francúzski futbalisti sú pripravení nastúpiť do lietadla smer Londýn. Všetci do jedného. Dokonca aj tí, ktorých sa terorizmus v hlavnom meste priamo dotýkal.

V piatok v noci po šialenej streľbe dotĺklo srdce Asty Diakitovej. Sesternica Lassanu Diarru bola medzi 129 obeťami šialeného útoku. Besnenie teroristov takmer neprežila ani sestra Antoineho Griezmanna. Z divadla Bataclan, kde našlo svoju smrť 89 mladých ľudí, utiekla v poslednej chvíli.

Obaja hráči zasiahli do piatkového zápasu proti Nemecku na štadióne Stade de France, ktorý sa rovnako stal terčom útoku skupinky fanatikov. Diarra aj Griezmann by mali nastúpiť na ihrisko aj v utorok vo Wembley.

Tréner národného tímu Didier Deschamps ponúkol hráčom možnosť necestovať na utorkový priateľský zápas. Ani jeden z nich však túto možnosť nevyužil. „Obaja sú pripravení hrať,“ uviedol tlačový hovorca národného tímu Philippe Tournon.

V pondelok popoludní sa má uskutočniť aj tradičná predzápasová tlačová konferencia, na ktorej vystúpi kouč Didier Deschams a jeden z hráčov. Tí boli po piatkovom útoku evidentne šokovaní, zábery z brutálneho ataku sledovali v televízii v útrobách parížskeho štadióna.

Anglická futbalová asociácia (FA) bola pripravená utorkové stretnutie zrušiť, vypočula však prosbu francúzskej federácie, aby sa zápas odohral podľa plánu.

Počas duelu bude oblúk nad štadiónom vo Wembley svietiť vo farbách francúzskej trikolóry ako symbol solidarity s pozostalými obetí šialenej streľby. Na veľkoplošnej obrazovke bude zasa slávne francúzske motto „Liberté, Egalité, Fraternité“ – „Sloboda, Rovnosť, Bratstvo“…

FA zároveň vyzvala fanúšikov, ktorí si zakúpili lístky na spomínané stretnutie, aby sa na štadión dostavili v dostatočnom predstihu, keďže zápas budú sprevádzať prísne bezpečnostné opatrenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Paríž