Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maďarom otvoril cestu nováčik z Videotonu

Maďarskí futbalisti majú jedinečnú šancu vybojovať si miestenku na finálový turnaj majstrovstiev Európy.

13.11.2015 18:52
Maďarsko, futbal Foto: ,
Maďarská radosť po víťaznom góle v Nórsku.
debata

Na kontinentálnom šampionáte štartovali naposledy pred 43 rokmi. Cestu na budúcoročný turnaj im otvoril v prvom barážovom stretnutí s Nórskom debutant v reprezentačnom drese László Kleinheisler.

Dvadsaťjedenročný stredopoliar Videotonu Székesfehérvár sa postaral o jediný gól zápasu a nečakanú výhru na štadióne Ullevaal v Osle. Hoci gól padol ešte v 26. minúte, domáci futbalisti už nedokázali naň zareagovať a vybojovať aspoň remízu. Podali slabý výkon a niekoľko šancí, ktoré si vypracovali, nevyužili. Oporou hostí bol veterán medzi žrďami maďarskej bránky Gábor Király, ktorý čoskoro oslávi štyridsať rokov. V Osle nastúpil na svoj 100. zápas v reprezentač­nom drese.

O postupe môžu Maďari rozhodnúť už zajtra, keď je v Budapešti na programe odveta. Nemecký tréner maďarských reprezentantov Bernd Storck však varuje pred predčasnými oslavami. „Nórsko zostalo pre mňa aj po prvom stretnutí favoritom,“ upozorňuje na stránke UEFA. „Má dobrý tím. Máme však sľubnú pozíciu, ale ešte musíme zvládnuť odvetu.“

Ani nórsky kouč ešte neskladá zbrane. „Stále sme len na polceste. Mali sme dobré šance aj v prvom zápase, ale chýbal nám pred súperovou bránkou dôraz,“ zdôrazňuje Per-Mathias Högmo.

Maďarsko bolo krôčik od Francúzska už po zápasoch v skupinách, chvíľu bolo na postupovom mieste ako najlepší tím na tretej priečke, ale v samom závere mu sľubnú pozíciu vyfúkli Turci. V barážovom súboji sa väčšie šance dávali Nórom. Tí neprehrali s Maďarmi v deviatich predchádzajúcich vzájomných zápasoch. Pred stretnutím uplynulý štvrtok im naposledy podľahli ešte v roku 1981.

V barážových stretnutiach, v ktorých bojujú ešte tri ďalšie dvojice (Ukrajina – Slovinsko, Švédsko – Dánsko, Bosna a Hercegovina – Írsko), sa rozhodne o štyroch posledných účastníkoch finálového turnaja majstrovstiev Európy. Na šampionáte sa predstaví prvý raz v histórii 24 mužstiev, ktoré rozdelia do šiestich skupín na žrebovaní 12. decembra v Paríži.

debata chyba
Načítavajú sa športové výsledky...