Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéf nemeckého futbalu končí. O funkciu ho pripravila kauza kupovania hlasov

Prezident Nemeckého futbalového zväzu (DFB) Wolfgang Niersbach v pondelok odstúpil z funkcie.

09.11.2015 20:36
futbal, futbalová lopta, peniaze, prestupy Foto:
Ilustračné foto
debata

Šesťdesiatšty­riročný Niersbach po pondelňajšom mimoriadnom zasadnutí výboru DFB vyhlásil, že voči svojej osobe vyvodil politickú zodpovednosť za aféru okolo údajného kupovania hlasov na podporu kandidatúry na usporiadanie majstrovstiev sveta v roku 2006. Jedným dychom však dodal, že nespáchal nič nesprávne.

„Uvedomil som si, že nastal čas čeliť okolnostiam sprevádzajúcim MS 2006. Odchádzam s ťažkým srdcom. Úprimne môžem povedať, že si nemám čo vyčítať. Pracoval som čisto a svedomito. V ostatných dňoch na povrch vyplávali veci, ktoré ma primäli rezignovať,“ vysvetlil Niersbach, ale neposkytol detaily.

Frankfurtská prokuratúra vyšetruje prevod 6,7 milióna eur na účet Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Záležitosť proti Niersbachovi, bývalému prezidentovi DFB Theovi Zwanzigerovi a niekdajšiemu generálnemu sekretárovi zväzu Horstovi R. Schmidtovi vedie ako „závažný prípad daňového úniku“.

Agenti minulý týždeň prehľadali obydlia spomenutej trojice a zabavili dokumenty. Niersbach nahradil Zwanzigera na čele DFB v marci 2012, dovtedy bol generálnym sekretárom zväzu. Okrem toho pôsobí vo výkonných výboroch FIFA aj Európskej futbalovej únie (UEFA). Zastával pozíciu vysokého predstaviteľa organizačného výboru MS 2006. Na starosti mal styk s médiami a marketing.

V pondelňajšom večernom stanovisku Niersbach uviedol, že v predmetnej platbe nefiguroval a v danom čase o nej netušil. „Tento svetový šampionát zostane vrcholom mojej kariéry. Ťažko strávim, že sa vtedy udiali veci, o ktorých som nemal poňatia,“ smútil rodák z Rommerskirchenu. Podľa svojho predchodcu Niersbach vedel o prevode.

Zwanziger okrem toho obvinil, že Nemecko sumu použilo na kúpu hlasov pri úspešnej kandidatúre. Niersbach po októbrovom vypuknutí kauzy povedal, že peniaze dostala FIFA výmenou za značný finančný grant pre organizačný výbor majstrovstiev sveta 2006. Dohoda padla medzi vedúcim organizačného výboru Franzom Beckenbauerom a aktuálne suspendovaným dosluhujúcim prezidentom riadiaceho orgánu svetového futbalu Seppom Blatterom.

Beckenbauer priznal, že išlo o chybu a viac sa k téme nevyjadril. Blatter aj FIFA sa dištancovali od záležitosti. Verzia Niersbacha hovorí, že platbu v mene DFB vykonal zosnulý šéf Adidasu Robert Louis-Dreyfus v roku 2002, k jej splateniu došlo o tri roky neskôr.

Nemecký týždenník der Spiegel, ktorý ako prvý zverejnil podozrenie z machinácie, vo svojom najnovšom vydaní napísal, že na dokumente z roku 2004 patriacom ku transakcii pre Louisa-Dreyfusa sa nachádza Niersbachov podpis. Teraz už bývalý líder Nemeckého futbalového zväzu sa bránil, že prvýkrát o nej počul v lete 2015 a podrobnosti mu Beckenbauer doplnil až minulý mesiac.

DFB dočasne spoločne povedú viceprezidenti Rainer Koch a Reinhard Rauball. Obidvaja chcú, aby Niersbach pokračoval v medzinárodných štruktúrach. Výbor nemal prostriedky na odvolanie, rezignácia teda bola jeho osobným rozhodnutím.

„Zväz najal právnickú firmu, aby sa pozrela na problém. Vytýčili niekoľko bodov, čo potrebujú ďalšie ozrejmenie. Dali nám dôvod detailne preskúmať okolnosti pridelenia MS 2006,“ upozornil Koch.

Nemecko získalo právo hostiteľa v roku 2000, keď o jeden hlas zdolalo Juhoafrickú republiku. Koch dodal, že nenašli stopu smerujúcu ku kupovaniu hlasov, čo je v rozpore s tvrdením Zwanzigera.

debata chyba