Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kedysi predával tovar pri ceste, dnes umenie. Chlapca z Nigérie chce každý

Lionel Messi, Neymar, Luis Suárez, Angel Di Maria, či Gonzalo Higuaín. Hviezdy futbalového neba súčasnosti nespája ani klubová, ani národnostná príslušnosť, ale kontinent.

09.11.2015 14:16
SOCCER-WORLD/U17 Foto: ,
Vicor Osimhen z Nigérie v súboji s Dantem z Mali.
debata

Všetci pochádzajú z Južnej Ameriky. A tak, ako im pred rokmi trón postupne uvolnili Pelé, Maradona, Romário, Cafú alebo Ronaldo, ho raz opustia aj oni.

Kto ich nahradí? Zdá sa, že to budú chlapci z rovnakej polovice zemegule. Rovnako hravé, atleticky mimoriadne disponované, ale futbalové zásady ignorujúce africké hviezdičky.

Nigéria zopakovala v Čile na majstrovstvách sveta do 17 rokov úspech spred dvoch rokov. Stala sa iba druhým tímom po Brazílii (1997, 1999), ktorému sa podarilo obhájiť titul. Vo finálovom zápase jej vzdorovalo Mali iba prvých 45 minút, Nigérijčania potom dvakrát v priebehu troch minút zasadili súperovi dve rozhodujúce rany. A zvyšok stretnutia s prehľadom ustrážili.

Mládežnícke turnaje sú neraz úvodníkom veľkých príbehov. Ten svoj počas uplynulých týždňov napísal iba 16-ročný útočník Victor Osimhen. Ak bude jeho príbeh rovnako veľkolepý, ako jeho prvá strana futbalového životopisu, máme sa naozaj na čo tešiť. Nigérijský kanonier postavil renomovaných skautov do pozoru a divákov pri televíznych obrazovkách na špičky.

Má 185 centimetrov, skvelú atletickú figúru a čuch na góly ako legendárny Didier Drogba. Počas šampionátu ich dal desať, nebolo stretnutie, v ktorom by nedvihol ruky nad hlavu. Práve legendárny kanonier z Pobrežia Slonoviny je jeho veľkým vzorom. Na Britských ostrovoch zanechal dojem a azda aj preto je o Osimhena najväčší záujem práve za kanálom La Manche.

Futbalový supermarket otvorí svoje brány až počas zimného prestupového obdobia. No pri výklade Ultimate Strikers Academy, klubu, v ktorom Osimhen pôsobí, je tlačenica už dnes. Arsenal, Manchester City, Liverpool, či Tottenham, to je iba zlomok tímov, v ktorých chcú „čiernu perlu“ stoj, čo stoj.

A všetko pritom mohlo byť úplne inak. Už ako dieťa predával tovar na rušnej ceste, aby prispel do rodinného rozpočtu. „Obchodovať s výrobkami uprostred rušnej premávky je oveľa náročnejšie, ako si niekto dokáže predstaviť. Nehovoriac o nebezpečenstve, keď som v plnom behu prijímal platby za predaný tovar,“ spomínal na svoje zážitky.

Osihmen sa naučil to, čo dnes jeho európsky súperi vedieť nemôžu. So zarobenými peniazmi bol ako malý chlapec ľahkou korisťou pre vreckárov a tyranov. Naučil sa vzdorovať fyzickej presile a uvedomil si, že pánom svojho šťastia nie je nik iný, iba on sám.

Osihmen je odteraz novopečený majster sveta a tiež najlepší strelec turnaja. Z ocenenia si však veľkú hlavu nerobí. Vie totiž, že je iba na začiatku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nigéria #Victor Osimhen