Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Grékom visí na krku ďalšia kríza. Futbalová

Malta, San Maríno, Gibraltár, Andorra, Kazachstan a Grécko. Kvízová otázka: Ktorá z futbalových reprezentácií do tejto skupiny nepatrí?

08.09.2015 16:00
grécko, Foto: ,
Sklamaní reprezentanti Grécka. V prebiehajúcej kvalifikácii veľa dôvodov na radosť nemali.
debata (3)

Mnohí by zrejme zvolili bez zaváhania – Grécko. No mýlili by sa. Pri pohľade na poradie v kvalifikačných skupinách majstrovstiev Európy 2016 sa Gréci nachádzajú v spoločnosti najvýraznejších outsiderov. Rovnako ako im, patrí aj kontinentálnemu šampiónovi spred jedenástich rokov v tabuľke posledná priečka.

„Znovu sme dokázali, že hrdá grécka duša je a navždy bude našou najväčšou zbraňou,“ vravel vo štvrtý júlový deň roku 2004 Theodoros Zagorakis. Vtedajší kapitán gréckej reprezentácie držal v rukách trofej pre majstra Európy. Na krku sa mu hompáľala zlatá medaila, pohár hrdo zabalil do modro-bielych farieb.

Spomienky na portugalské Euro sú dnes pre Grékov len dávnym snom. Realita je úplne iná. Hrdý národ sužuje obrovská kríza. Tentokrát nie je reč o ekonomickej, ale futbalovej. Národné mužstvo patrí v aktuálnej kvalifikácii k absolútne najhorším. Z ôsmich zápasov v F-skupine nevyhralo ani jeden. Nazbieralo chabé tri body a súperom strelilo len dva (!) góly. Horší útok má z 53 európskych mužstiev len San Maríno – ešte neskórovalo.

Navyše, Gréci zažili potupu, akú už dlho nie. V skupine prehrali oba zápasy s outsiderom z Faerských ostrovov (0:1 a 1:2). „Prosím našich fanúšikov o odpustenie. Takéto niečo sme nemali dopustiť. Dospel som k veľmi ťažkému rozhodnutiu. Pri národnom mužstve končím,“ kajal sa po druhom šokujúcom zaváhaní s Faerčanmi tréner Sergio Markarián.

Uruguajský sedemdesiatnik nebol prvým šéfom gréckej lavičky, ktorý na nej počas bojov o Francúzsko veľmi skoro skončil. Pred ním viedol mužstvo Talian Claudio Ranieri. Vydržal pri tíme len do polovice novembra minulého roka. Po prvej prehre s Faerčanmi sa musel taktiež porúčať. Nikoho neprekvapí, že grécke postupové ambície sú už dávno len utópiou. Od roku 2004 pritom juhoeurópska krajina chýbala na veľkom turnaji len raz (v Nemecku na majstrovstvách sveta 2006).

V bojoch o Euro 2004, 2008 i 2012 s p­rehľadom vyhrala kvalifikačnú skupinu. Na lanských majstrovstvách sveta nechýbali Gréci medzi najlepšími šestnástimi reprezentáciami sveta. Od podobných úspechov sú však teraz na míle vzdialení. Zdá sa, že grécky futbalový sen sa skončil. Na čas sa zmenil na tragédiu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #kvalifikácia ME 2016 #UEFA EURO
Načítavajú sa športové výsledky...