Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hamšíkovi Juventus zatrhli, Kuckovi padlo Miláno z neba

Slovenskí futbaloví reprezentanti, ktorí sa chystajú na dôležitý kvalifikačný dvojzápas so Španielskom a Ukrajinou, sa v najvyššej talianskej súťaži posunuli vo futbalovej hierarchii podstatne vyššie.

02.09.2015 18:18
Marek Hamšík Foto: ,
Marek Hamšík.
debata (3)

Budú si v tejto sezóne obliekať dresy slávnych klubov. Mladý obranca Norbert Gyömbér zamieril z trápiacej sa Catanie na ročné hosťovanie do AS Rím. Stredopoliar Juraj Kucka prestúpil do ešte slávnejšieho tímu na Apeninskom polostrove. Vymenil dres FC Janov za AC Miláno. Má za sebou premiéru v tíme, ktorý sa hrdí 18 titulmi majstra Talianska a siedmimi trofejami Ligy majstrov (EPM).

Hamšík: Radšej sa nevyjadrujem

Veľa nechýbalo a na poslednú chvíľu by menil dres aj najlepší slovenský futbalista uplynulého roku Marek Hamšík. Neapolská opora pôsobí pod Vezuvom už osem rokov. Pred koncom prestupového obdobia dostal jeho súčasný zamestnávateľ ponuku od aktuálneho majstra krajiny – Juventusu Turín.

Šéf SSC Aurelio De Laurentiis však o prestupe kapitána svojho tímu, ktorý má v Neapole zmluvu do roku 2018, nechcel ani počuť. Hamšík po príchode do Senca na zraz slovenských reprezentantov potvrdil, že vedel o vážnom záujme Juventusu i odmietavom postoji bossa klubu. Na otázku, prečo to nevyšlo, zareagoval s úsmevom.

„Nechcem sa k tomu radšej vyjadrovať, bude to tak lepšie.“ SSC neodštartoval domácu súťaž podľa predstáv. „Máme z dvoch zápasov jediný bod, ale ešte bude dosť času všetko dobehnúť,“ zdôraznil 28-ročný slovenský stredopoliar.

Keďže v sobotu v Oviede nenastúpi Škrtel, Hamšík povedie mužstvo ako kapitán. „Kapitánska páska znamená pre mňa vždy česť. Máme pred sebou náročný zápas. Uvedomujem si, že hráči, ktorí nemôžu nastúpiť, nám budú veľmi chýbať. Španieli sú jasnými favoritmi, ale už sme proti ním jeden malý zázrak urobili a teraz sa pokúsime o ďalší. Videl som španielsku nomináciu. Čo k nej dodať? Všetko skvelí hráči, čo meno, to hviezda,“ zdôrazňuje banskobystric­ký rodák.

Gyömbér: Totti je v Ríme Boh

Norbert Gyömbér po príchode do Ríma čaká na premiéru v drese AS.

„Za pár dní som sa v novom prostredí celkom dobre aklimatizoval, pomohlo mi aj to, že po dvoch rokoch v Taliansku ovládam už solídne jazyk. Mrzí ma, že zatiaľ som si nepripísal nijaký štart v novom tíme, som profesionál a chcel by som čo najviac hrávať. Viem, že to bude ťažké, lebo v AS vládne veľká konkurencia. Je to veľkoklub s vynikajúcimi hráčmi, musím čakať na šancu a ak ju dostanem, tak ju čo najlepšie využiť,“ približoval rodák z Revúcej, ktorého tréner Rudi Garcia v prvých dvoch kolách posadil len na lavičku náhradníkov.

Bývalý hráč banskobystrickej Dukly potvrdzuje, že hlavnou hviezdou v klube je Francesco Totti. „To je v Ríme určite najvyšší futbalový Boh. Som šťastný, že som momentálne jeho spoluhráč a môžem sa od neho učiť,“ neskrýva defenzívny hráč, ktorý nedávno oslávil 23. narodeniny.

V tomto roku zatiaľ takmer nič neodohral, pretože sa liečil z ťažkého zranenia (zlomenina v členku), ktoré utrpel ešte vlani v novembri. Už je zdravotne i kondične v poriadku a teší sa z návratu do reprezentácie, v ktorej drese sa naposledy predstavil pred bezmála jedenástimi mesiacmi.

V prvom súboji so Španielskom, minulý rok v Žiline, odohral mladý futbalista celý zápas. „Ak ma tréner aj teraz postaví, urobím všetko, aby som zápas zvládol. Bude to určite minimálne také náročné stretnutie ako v Žiline.“ domnieva sa Gyömbér.

Kucka: Premiéra po jednom tréningu

Najrušnejšie chvíle v posledných hodinách prestupového obdobia prežíval Juraj Kucka. Jednou nohou bol už v Besiktasi Istanbul, ale v priebehu niekoľkých minút sa jeho kariéra úplne otočila.

„Už som bol pripravený na odchod do Turecka, ale som veľmi rád, že zostanem napokon v Taliansku. Minulý štvrtok mi volali funkcionári, aby som prišiel na klub. Tam mi oznámili, že už nebudem popoludní trénovať a odlietam do Milána. Dorazil som tam v noci, v piatok ráno som sa podrobil lekárskym testom a vzápätí podpísal zmluvu. Prvé dojmy sú skvelé, som šťastný, že to takto v poslednej chvíli vyšlo,“ približoval hektickú situáciu 28-ročný rodák z Bojníc, ktorý podpísal zmluvu do roku 2019 a podľa talianskych zdrojov stál AC viac ako tri milióny eur.

Hneď po príchode na milánske San Siro si uvedomil, že sa ocitol v mimoriadnom prostredí, vychutnal si špeciálnu atmosféru, ktorá vládne v tomto veľkoklube na každom kroku. „Klubov s takou históriou je vo svete len veľmi málo,“ dodáva.

V prvom ligovom kole ešte nastúpil v drese Janova, ale v druhom, uplynulú v sobotu. si už odkrútil premiéru v Miláne, zdolali v lige Empoli (2:1). „Prvý zápas som si užil, bol to zážitok, hoci hra nebola najlepšia, musím sa trochu adaptovať, osvojiť si iný systém hry, zatiaľ som absolvoval len jeden tréning, aj to som často len sledoval spoluhráčov. Dúfal som, že aspoň na pár minút dostanem šancu, ale nečakal som, že to bude celý druhý polčas.“

Už prvé skúsenosti naznačili, že srbský tréner Siniša Mihajlovič mu dá šancu, odborníci sa zhodujú podobný typ hráča v širokom a kvalitnom kádri nemá. „Myslím, že tréner ma pozná a dúfam, že záujem bol aj z jeho strany. Teraz bude dôležité, aby som nesklamal a v klube boli so mnou spokojní. Po návrate z reprezentácie ma čaká spoznávanie prostredia a spoluhráčov.“

V sobotu v Oviede bude Kucka mužstvu chýbať (trest za žlté karty), ale odletí s ním do Španielska. V prvom zápase v Žiline práve on prekonal prvý brankára Casillasa. „Bude to určite pekný, ale veľmi ťažký zápas. Verím, že ho chalani zvládnu. Mrzí ma, že nemôžem hrať, proti Španielsku by som rád nastúpil. Dúfam, že pomôžem mužstvu aspoň proti Ukrajine.“

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Juraj Kucka