Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Laurinec: Platinimu odporučím, aby nekandidoval

Pomery v európskom i svetovom futbale pozná veľmi dobre. Bol pri viacerých významných rokovaniach aj v uplynulom hektickom týždni. Ako jediný Slovák v histórii pôsobí už šesť rokov vo výkonnom výbore Európskej futbalovej únie (UEFA). František Laurinec (63) je muž, s ktorým sa radí aj legendárny francúzsky reprezentant a v súčasnosti prezident UEFA Michel Platini.

05.06.2015 08:00
František Laurinec Foto:
Prezident SFZ František Laurinec.
debata

Máte dosť informácií aj zo zákulisia. Aj vás prekvapilo Blatterovo oznámenie, že sa vzdáva postu prezidenta FIFA?
Neprekvapilo ma, že sa to stalo. Prekvapilo ma, ako rýchlo k tomu došlo. Po volebnom kongrese sme sa bavili v užšom kruhu a zhodli sme sa, že Sepp Blatter sotva vydrží na svojom poste celé funkčné obdobie. Bola to len otázka času, kedy bude musieť skončiť. Ale že to bude štyri dni po voľbách, to nikomu z nás nenapadlo.

Vo voľbách dostal 133 hlasov. Nepovažujete jeho počínanie za nezodpovedné?
V istom zmysle to platí. Je to divadlo. Samozrejme, nemyslím si, že všetci, čo Blattera podporili, boli naivní. Ich motiváciou boli aj osobné záujmy. Ale najmä voči jeho presvedčeným podporovateľom to nebolo seriózne.

Stále sa špekuluje o Blatterovom náhlom obrate. Čo ho podľa vás k nemu viedlo?
Zdá sa mi, že vyšetrovanie pokročilo nejakým smerom, objavilo sa obvinenie na generálneho sekretára FIFA, aj keď zatiaľ nie je príliš konkrétne. Podrobnosti vyšetrovania nepoznáme, na to si musíme ešte počkať. Blatter sa vyjadril, že necíti podporu väčšiny členov FIFA, čo je pravda. Je však čudné, že to zbadal až po kongrese. Už pred ním ho na to upozornil Platini a vyzval ho, aby viac nekandidoval. Ambície, guráž ešte pred niekoľkými dňami mal. Európa po voľbách zaujala jednoznačné stanovisko a šéf FIFA jej začal robiť ústupky.

UEFA plánovala v závere týždňa zvolať schôdzku svojich členov pred finálovým zápasom Ligy majstrov v Berlíne a dohodnúť spoločný postup. Objavili sa informácie, že Platini toto stretnutie zrušil…
Je to pravda, zmenila sa situácia. Dostal som Platiniho list, počkáme, ako sa vyvinie aktuálna situácia a keď sa niektoré veci ujasnia, stretnutie sa uskutoční v lete. V Berlíne bude rokovať len výkonný výbor únie. Vynorilo sa veľa otáznikov, chceme poznať aj odpovede.

Čo ste si od schôdzky sľubovali, o čom ste chceli rokovať?
Pôvodne sa mali stretnúť všetci šéfovia európskych zväzov a hľadať spoločný postup, najmä ak by pokračoval útok na UEFA, napríklad redukcia európskych členov výkonného výboru FIFA alebo snaha znížiť počet európskych tímov na majstrovstvách sveta. Hneď po volebnom kongrese na zasadnutí výkonného výboru FIFA však Blatter garantoval, že k nijakým zmenám nedôjde.

Už ste po Blatterovej rezignácii hovorili s niektorými členmi vedenia prípadne s Platinim, ktorý bol v uplynulých týždňoch najväčším kritikom šéfa FIFA?
Áno, nejaká komunikácia medzi nami prebehla, sme v kontakte a informovaní o najbližších zámeroch, ale ide o interné veci, ospravedlňujem sa, zatiaľ o nich nemôžem verejne hovoriť.

Blattera poznáte osobne, často ste s ním hovorili. Ako ho vnímate? A ako hodnotíte sedemnásťtročné obdobie, v ktorom stál na čele FIFA?
Keby odišiel z tejto funkcie dobrovoľne pred štyrmi rokmi, zostal by v dejinách FIFA zapísaný ako významný prezident, ktorý po stránke ekonomickej, marketingovej dotiahol organizáciu vysoko. Takisto prispel k rozšíreniu futbalu po celom svete, nielen v tradičných krajinách. V tomto kontexte by napriek niektorým negatívam a problémom jasne prevažovali pozitívne hodnotenia. Blatter sa však stal prezidentom po expirácii, s pribúdajúcimi rokmi kopil chyby a ľudia okolo neho to využívali i zneužívali.

FIFA čaká reforma. Čo by sa podľa vás malo zmeniť?
Pod toto slovo sa všeličo zmestí a obávam sa, že FIFA má pred sebou veľmi ťažké obdobie, nezávidím tomu, koho zvolia do jej čela. Pod reformou si každý predstavuje niečo iné. Európa by chcela, aby chod organizácie bol transparentnejší a jednoduchší, aby napríklad platila veková limitácia, počty mandátov a podobne. Najmä v Latinskej Amerike i Afrike sú niektorí funkcionári dlhé desaťročia nekontrolovaní, naučili sa postupovať spôsobom, ktorý im v domácich krajinách prechádzal, ale v celosvetovom meradle to muselo raz prasknúť.

Myslíte si, že záujemcov o najvyšší post bude dosť?
Najväčšie obavy mám z toho, že sa teraz vyrojí veľa ambicióznych jednotlivcov, ktorí budú hlava-nehlava bojovať o vysoké posty. Už prvé dni to naznačili. Pokiaľ by sa začalo opäť hovoriť o Platinim, nebudem mu odporúčať, aby išiel do tejto hry. Nie je najvhodnejšia doba na jeho kandidatúru.

Nedávno ste sa však vyjadrili, že ak by Blatter už nekandidoval, bol by to priestor pre Platiniho, mal by veľké šance…
Ak by sa veci vyvíjali štandardným postupom. Toto je však výbuch sopky a uvidíme ešte, čo všetko vyvolá. My by sme potrebovali, aby Platini zostal na čele UEFA a dotiahli sme nejaké naše projekty. Keď bude silná Európa, bude to aj pre FIFA veľmi dôležité. Bez ohľadu na to, kto ju bude viesť.

Bude sa Platini pýtať aj na váš názor?
Určite to nebude v polohe mám-nemám, rozhodnutie je vždy na ňom. Ale intenzívnu diskusiu očakávam. Pre mnohých ľudí, aj pre mňa, by bol reálny kandidát s vysokou pravdepodobnosťou na úspech.

Aj v Afrike a Ázii?
Pozor, situácia je teraz iná. Pred predchádzajúcimi voľbami sa vyjadril, že si nevie predstaviť spoluprácu s ľuďmi, ktorí boli vo vedení FIFA. Mal by šancu, keby začal na kandidatúre seriózne pracovať, dobre ju pripravil.

Už sa objavili prvé mená, ktoré majú o funkciu záujem. Komu z nich dávate najväčšie šance?
To je predčasné, to sú len prvé reakcie. Mien bude veľa a postupne sa to vykryštalizuje. Najvážnejšie sa ešte len objavia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michel Platini #František Laurinec