Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NY Times: Medzi podozrivými z korupcie je aj generálny sekretár FIFA

Medzi podozrivých v rozsiahlej korupčnej afére okolo FIFA by sa mohol zaradiť aj generálny sekretár svetovej futbalovej federácie Jérome Valcke.

02.06.2015 09:18 , aktualizované: 10:24
Valcke, Lima Foto: ,
Jérome Valcke.
debata

Podľa denníka New York Times v roku 2008 poslal desať miliónov dolárov na účet bývalého viceprezidenta FIFA Jacka Warnera.

Valcke previnenie poprel s tým, že k niečomu takému ani nemal oprávnenie. Súčasne zrušil svoje vystúpenie na sobotňajšom začatí majstrovstiev sveta žien v Kanade. „Je dôležitejšie, aby sa venoval záležitostiam v sídle FIFA v Zürichu,“ citovala agentúra Reuters vyhlásenie federácie.

FIFA uviedla, že skutočne peniaze na účet CONCACAF, ktorej bol Warner predsedom, poslala, ale v rámci charitatívnej akcie na podporu afrických prisťahovalcov v karibských štátoch. „Išlo o sumu z rozpočtu na usporiadanie majstrovstiev v JAR, ktorej prevod schválil vtedajší šéf ekonomickej komisie (Julio Grondona). Bolo to želanie organizačného výboru a pán Valcke, ani žiadny iný vedúci funkcionár sa na tom nezúčastnil.“

Warner, ktorý mal za peniaze zabezpečiť pre Juhoafrickú republiku majstrovstvá sveta v roku 2010, je medzi 14 osobami, ktoré americké úrady obvinili minulý týždeň tesne pred voľbou predsedu FIFA z korupcie pri voľbe usporiadateľov alebo predaji marketingových práv. Podľa vyšetrovateľov siahajú niektoré prípady až do 90. rokov a úplatky dosiahli celkovú výšku 150 miliónov dolárov.

Ďalším futbalovým funkcionárom čerstvo podozrivým z korupcie je niekdajší šéf brazílskeho zväzu Ricardo Teixeira, ktorý bol obvinený z prania špinavých peňazí a krátenia dane. Jeho nástupca José Maria Marin bol medzi zatknutými v Zürichu v korupčnej kauze okolo FIFA.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jérome Valcke #Medzinárodná futbalová federácia FIFA