Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Peniaze a korupcia. Aj taký je futbalový boj

Ropa, zemný plyn, peniaze, nové trhy. To boli najčastejšie argumenty, prečo sa pred necelými piatimi rokmi priklonilo vedenie Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) na stranu Ruska a Kataru ako organizátorov majstrovstiev sveta 2018 a 2022.

01.06.2015 21:00
FIFA Foto: ,
Logo FIFA v sídle federácie vo švajčiarskom Zürichu.
debata (6)

O najprestížnejšom a najväčšom športovom podujatí hneď po olympijských hrách rozhodli najmä ekonomické kritériá.

Čistotu volieb spochybnili

Od prvej minúty, ako oznámili výsledky volieb, sa začalo ich spochybňovanie. Frustrované boli najmä zdolané strany, ťažko sa zmierovali s tým, že sa ocitli na strane porazených. Prvý raz padlo aj podozrenie, že výber bol zmanipulovaný. Do pátrania sa pustila švajčiarska polícia, ale trestné stíhanie viedla len proti neznámemu páchateľovi a bez výsledkov. V „korupčnom týždni“, ktorý naposledy zatriasol FIFA a spochybnil jej dôveryhodnosť a čistotu, polícia vyšetrovanie obnovila.

Opäť sa zaoberá, či tí, ktorí hlasovali o pridelení megapodujatí, neboli takisto podplatení a korumpovaní ako viacerí čelní funkcionári svetovej federácie najmä v prípade prideľovania marketingových a televíznych práv.

V rozhodovaní o dejiskách sa už neobjavujú na prvom mieste futbalové argumenty, ale je to boj na ekonomickom poli, kto si najviac odkrojí z futbalového koláča, kto získa najvýznamnejšie podujatia, ktoré prinášajú okrem prestíže, reklamy, aj plné vrecká peňazí. Nečudo, že silné krajiny v ňom nechcú chýbať. V prípade MS 2018 schytali Angličania nečakaný debakel, v prípade MS 2022 vyfúkli Američanom, ktorí sa cítili víťazmi, šampionát Katarčania.

Prehrala futbalová klasika

Isté je, že 22 členov výkonného výboru FIFA, ktorí mali v rukách strategické rozhodnutie, odmietli futbalovú klasiku a vstúpili v prípade Kataru na trochu neistú pôdu. Hlavná motivácia na takýto krok bola podľa nich snaha dostávať veľký futbal aj na iné miesta planéty, ako tomu bolo doteraz.

Myšlienka striedania kontinentov sa ukázala ako správna voľba, nijaká krajina či skupina futbalových veľmocí si nemôže uzurpovať právo na organizáciu. V roku 2002 zavítal šampionát prvý raz do Ázie (Japonsko, Kórejská republika), v roku 2010 do Afriky (Juhoafrická republika) a boli to skvelé turnaje, plné emócií, obrovské záujmu fanúšikov, hrdosti organizátorských krajín. Brazília, najúspešnejšia futbalová krajina planéty, musela na svoj druhý šampionát čakať 64 rokov. Do Južnej Ameriky, ktorá jediná rovnocenne futbalovo konkuruje Európe, sa vtedy vrátil finálový turnaj po 36 rokoch… Z doterajších dvadsiatich MS bola polovica v ekonomicky najsilnejšej Európe. Taliani, Francúzi, Nemci hostili svetový výkvet po dva razy.

Angličania: Ponížili nás

Ani v jednej z kontroverzných volieb sa nezrodili víťazi v prvom kole, nemali od začiatku jednoznačnú podporu. V prípade Ruska dostali najprv traja súperi dovedna viac hlasov a rozhodovalo druhé kolo.

V druhých voľbách boli potrebné až štyri kolá. Katar si pripísal v prvom 11 hlasov, štyria súperi rovnaký počet. Američania v prvých troch kolách museli najprv zdolať Južnú Kóreu a Japonsko. Podporovatelia týchto ázijských kandidátov sa napokon v poslednom boji priklonili vo väčšej miere na stranu Kataru.

Najmä pre Angličanov išlo o fiasko, pretože dostali iba dva hlasy a do druhého kola ani nepostúpili. Pritom do projektu investovali podľa medializovaných informácii 18 miliónov eur. V komentároch potom lamentovali. „Ponížili nás,“ napísal denník The Daily Telegraph. Američania penili. „Toto rozhodnutie možeme len veľmi ťažko akceptovať,“ vyhlásil šéf americkej futbalovej federácie Sunil Gulati. Voľby dokonca komentoval aj Biely dom. „Katar rozhodne nie je dobrou voľbou,“ reagoval americký prezident Barack Obama.

Rusi a Putin sú v strehu

Po prepuknutí minulotýždňového škandálu boli v strehu najmä Rusi. Tvrdú kritiku Blattera považovali za útok proti MS 2018. Podporu mu vyjadril aj Vladimir Putin a blahoželal k znovuzvoleniu. Ruský prezident obvinil Američanov, že sa usilujú zasahovať do pomerov vo FIFA. Proti Rusku sa stupňovali v posledných mesiacoch útoky viacerých krajín najmä s politickými argumentmi. Niektorí politici žiadali, aby mu zobrali právo organizovať šampionát po udalostiach, ktoré sa odohrávali na Ukrajine.

FIFA však stojí za organizátormi, po nedávnej inšpekčnej ceste v Rusku jej zástupcovia hovoria o hladkom priebehu príprav. Prvý raz sa MS uskutočnia vo východnej Európe. Rusi už sľúbili, že sa otvoria svetu a všetci účastníci podujatia, vrátane fanúšikov, budú mať vstup na ich územie bez víz.

Ešte komplikovanejšia situácia sprevádza turnaj v Katare. Ten išiel do boja s mottom Čakajte niečo úžasné. Hlavným argumentom bola skutočnosť, že v tomto regióne, v časti Blízkeho východu, sa podobné veľké podujatie nikdy nekonalo. Na začiatku tohto roka sa uskutočnili v Katare MS hádzanárov a účastníci boli nadšení podmienkami. Malá krajina v Perzskom zálive sľubuje zavedenie moderných technológii, v jej prospech hovoria aj vzdialenosti – päť zo siedmich dejísk bude v okruhu 25 kilometrov.

Katar: kandidatúra je čestná

Veľkým problémom však zostáva termín. FIFA už oznámila, že navzdory tradícii presunie šampionát na december, proti čomu sa bránia silné európske krajiny, pretože v tom čase sú v plnom prúde ich domáce súťaže. V nich hrá drvivá väčšina hráčov, ktorí by sa mali predstaviť na katarských ihriskách.

V letných mesiacoch sú v krajine obrovské horúčavy, dosahujú až 50 stupňov Celzia. Nepomohlo, že organizátori sľubovali, že sa bude hrať na klimatizovaných štadiónoch a dokážu znížiť teplotu v ich priestoroch a tréningových objektoch na 27 stupňov.

Boj o dva najbližšie šampionáty sa ešte neskončil, ale ak vyšetrovanie neprinesie opäť nijaké výsledky, turnaje asi organizátorov nezmenia. A v prípade Ruska sa navyše kráti čas na prípadnú zmenu, na budúci mesiac už vyžrebujú kvalifikáciu.

Podujatie v Katare sa uskutoční o vyše sedem rokov. Katarčania minulý víkend v reakcii na posledné udalosti odmietli špekulácie, že získali turnaj podvodom. „Plne spolupracujeme s každým vyšetrovaním týkajúcim sa výberu dejísk MS 2018 aj 2022 a budeme v tom pokračovať. Naša kandidatúra bola čestná,“ vyhlásili.

Ako hlasovali o dejiskách MS

Rusko 2018
1. kolo: Rusko 9, Španielsko/Por­tugalsko 7, Belgicko/Holandsko 4, Anglicko 2.
2. kolo: Rusko 13, Španielsko/Por­tugalsko 7, Belgicko/Holan­dsko 2.

Katar 2022
1. kolo: Katar 11, Južná Kórea 4, Japonsko 3, USA 3, Austrália 1.
2. kolo: Katar 10, USA 5, Južná Kórea 5, Japonsko 2.
3. kolo: Katar 11, USA 6, Južná Kórea 5,
4. kolo: Katar 14, USA 8.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Rusko #MS 2022 #Katar #MS 2018 #Medzinárodná futbalová federácia FIFA