Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svetový futbal je v rozklade. Strelí si FIFA vlastný gól?

Obrovský korupčný škandál, ktorý zasiahol Medzinárodnú futbalovú federáciu (FIFA) a jej čelných predstaviteľov, napokon neovplyvní konanie volebného kongresu federácie.

28.05.2015 20:14
Sepp Blatter Foto: ,
Sepp Blatter na otváracom ceremoniáli kongresu FIFA vo Švajčiarsku.
debata (30)

Šéf Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini pred jeho otvorením na stretnutí predstaviteľov kontinentálnych federácií vyzval Seppa Blattera, aby odstúpil z funkcie prezidenta FIFA. Ten to však jednoznačne odmietol a v piatok bude aj piaty raz kandidovať na najvyšší svetový futbalový post. Jeho súperom bude jordánsky princ Ali bin Al-Husejn.

UEFA už v stredu večer po tom, čo polícia obvinila štrnásť osôb a zadržala deviatich predstaviteľov FIFA, medzi ktorými boli i dvaja viceprezidenti Jeffrey Webb z Kajmanských ostrovov a Eugenio Figuereda z Uruguaja, udelila FIFA symbolickú červenú kartu. Včera svoj radilkálny postoj trochu zjemnila a rozhodla sa, že nebude bojkotovať volebný kongres. Platini však požiadal európskych zástupcov, aby vyjadrili podporu Blatterovmu súperovi.

Švajčiarska polícia zároveň obnovila trestné stúhanie v súvislosti s voľbou najbližších dejísk majstrovstiev sveta – v Rusku 2018 a Katare 2022. Najmä Rusko je toutou situáciou znepokojené a prezident Vladimír Putin už obvinil USA, že vyvolaním súčasnej korupčnej aféry sa usiluje zabrániť, aby bol Blatter zvolený do svojej funkcie. Washington chce podľa neho dosiahnuť, aby Rusku vzápätí vzali právo organizovať svetový šampionát, ktorý sa má uskutočniť už o tri roky.

Súčasná napätá a zložitá situácia, ktorú vyvolal korupčný megaškandál, v ktorom lietajú aj čelní predstavitelia FIFA, ovplyvňuje aj konanie volebného kongresu. V jeho dejisku v Zürichu polícia obvinila 14 ľudí, ktorí sú podozriví z prijímania či poskytovania úplatkov a provízií v období od 90. rokov minulého storočia až po súčasnosť.

Úplatky mali presiahnuť 100 miliónov dolárov a zástupcovia mediálnych spoločností a iných firiem ich mali vyplácať futbalovým funkcionárom a ľuďom z organizácií podliehajúcim FIFA. Tým mali získať mediálne, marketingové a sponzorské práva na futbalové turnaje v Latinskej Amerike.

Šéf FIFA Blatter nie je medzi obvinenými a odmieta akúkoľvek zodpovednosť. Vyhlásil, že víta vyšetrovanie amerických a švajčiarskych úradov. Švajčiar i celá jeho organizácia sú pripravení spolupracovať. Podľa Blattera vďaka poslednej kauze ešte viac stúpne sila opatrení, ktoré nedávno prijala FIFA s cieľom ukončiť nekalé praktiky.

„Toto je zložité obdobie pre futbal, fanúšikov i celú FIFA. Chápeme sklamanie mnohých a viem, že súčasné udalosti budú mať vplyv na pohľad ľudí na nás. Mnohí budú frustrovaní. Vyšetrovanie úradov však vítame. Pre niečo podobné nie je vo futbale miesto. Budeme pokračovať v práci s čistými osobnosťami,“ uviedol vo svojom vyhlásení Blatter.

Napriek najväčšej kríze vo svojej histórii je jej doterajší šéf favoritom volieb, ktoré rozhodnú, kto bude stáť na čele organizácie ďalšie štyri roky. Blatterovi už vyjadrili podporu zástupcovia Ázijskej futbalovej konfederácie. Tí prví odmietli odloženie volieb a nebudú v nich hlasovať za svojho zástupcu vo vedení FIFA, ktorým je jediný Blatterov súper, jordánsky princ Ali bin Al-Husejn.

Svoje preferencie nezmenila ani Africká futbalová konfederácia (CAF) a podporí doterajšieho šéfa Blattera. Postoj CAF tlmočil jej prezident Issa Hayatou. Egypťan figuruje medzi osobami, ktoré chcela vo štvrtok vypočuť švajčiarska generálna prokuratúra pre jeho účasť na voľbách organizátora majstrovstiev sveta 2018 a 2022.

Aktivistu v Švajčiarsku protestujú proti... Foto: Reuters, ARND WIEGMANN
Sepp Blatter Aktivistu v Švajčiarsku protestujú proti Seppovi Blatterovi.

Prezident UEFA Platini síce podporil princovu kandidatúru a vyzval aj zástupcov európskych zväzov, aby mu dali hlas, no nemôže garantovať, že tak urobia v tajnom hlasovaní všetci. Na kongrese sa zúčastňuje aj trojčlenná delegácia Slovenského futbalového zväzu na čele s prezidentom SFZ Jánom Kováčikom. Ten sa už pred odchodom vyjadril, že Blatter by mal po sedemnásťročnom pôsobení na čele FIFA svoju funkciu opustiť.

Anketa: Ako ovplyvní korupčný škandál svetový futbal?

Redakcia Pravdy oslovila v súvislosti s korupčným škandálom v Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA) expertov, ktorí dlhodobo sledujú dianie vo svetovom futbale. Požiadala ich o odpoveď na otázky.

1. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) čelila podozreniam z korupcie už dlhší čas. Ale až teraz polícia zatkla niekoľko vplyvných funkcionárov. Čo sa zmenilo? 2. Aký dosah môže mať súčasná situácia na FIFA a na futbal ako globálny fenomén? Aj s ohľadom na to, že ďalšie dva svetové šampionáty sa uskutočnia v Rusku 2018 a v Katare 2022 a obe krajiny sa tiež boria s podozreniami v súvislosti s ich kandidatúrou?

Andrew Zimbalist, profesor Smith College, Northampton, Massachusetts, expert na ekonomické aspekty športových podujatí:

  1. Americké ministerstvo spravodlivosti skúmalo podozrenia z korupcie vo FIFA niekoľko rokov. Načasovanie je zrejme tiež ovplyvnené kongresom FIFA a očakávaným znovuzvolením pána Blattera.
  2. Nemyslím si, že to bude mať nejaký dosah či na majstrovstvá sveta v rokoch 2018 alebo 2022 ani na celkovú popularitu FIFA. Myslím si však, že FIFA ako organizácia prejde dôležitými zmenami.

James Dorsey, expert z Nanyanskej technologickej univerzity v Singapure, autor blogu Mideastsoccer:

  1. FIFA, stále neochotná urobiť poriadok u seba doma sama, stratila kontrolu. Americké ministerstvo spravodlivosti a švajčiarske autority teraz vzali situáciu do svojich rúk a zaviazali sa vykoreniť korupciu. Problémom je, že FIFA a regionálne futbalové asociácie sú postihnuté dvomi typmi korupcie: finančnou a politickou. Druhá pochádza z dominancie politických síl vo futbale. Americké a švajčiarske autority sa politických aspektov dotýkať nebudú.
  2. To je príliš skoro predpovedať. Šport svoju popularitu nestratí. Jadro problému leží vo FIFA. Katar a Rusko hrali podľa pravidiel, ktoré sú dané. Tí, ktorí hľadajú čisté chodníčky, ako napríklad Anglicko, prehrali práve z toho dôvodu.

Roger Pielke, Jr., profesor University of Colorado-Boulder, expert na fungovanie veľkých športových organizácií:

  1. Na adresu FIFA zaznelo v posledných rokoch veľa obvinení. Keďže teraz sú aj nové informácie, zmena je v tom, že americká a švajčiarska vláda zakročili – a veľmi energicky. Zakročili, pretože viacero ľudí (Blazer, bratia Warnerovci) vymenili informácie od úradníkov o porušovaní amerických zákonov za zhovievavosť. To rozšírilo okruh vyšetrovania. Môže to preniknúť ešte ďalej. Zároveň to reprezentuje aj hlavný trend v análoch FIFA a zrejme to povedie aj k zmenám v rámci jej organizácie.
  2. Aké presné zmeny sa udejú, je ešte stále neisté. Bezpochyby tieto udalosti budú motivovať tých, ktorí sú v opozícii k usporiadaniu MS v Rusku 2018 a Kataru 2022. Budú viesť aj k zmenám vo FIFA? Alebo možno k prehodnoteniu konania MS v 2018 a 2022? Možno. FIFA zažila veľa búrok v minulosti, ale žiadnu takúto.

Korupčný škandál FIFA odrádza aj sponzorov

Reakcia kľúčových sponzorov Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) po prevalení škandálu na seba nenechala dlho čakať. Korupcia môže mať pre svetový futbal rozsiahle ekonomické dôsledky. Hlavný a dlhoročný sponzor, kreditná kartová spoločnosť Visa, pohrozila, že uvažuje o odstúpení od zmluvy a preruší finančnú podporu.

Ďalší sponzori, vrátane značiek Adidas, Hyundai či Coca Cola požadujú rýchlu nápravu a objasnenie prípadu. Ich firemná kultúra a silné etické princípy nekorešpondujú so správaním vedenia federácie, vyjadrili sa pre britský denník The Guardian. Kreditná kartová spoločnosť Visa podporuje federáciu sumou približne 25 miliónov dolárov ročne.

„Sponzori budú s odchodom čakať na konečné objasnenie kauzy. Je ale isté, že súčasný škandál sa sponzorom nepáči. Obrovské peniaze, ktoré už investovali, im však nedovolia odísť skôr. V prípade, že sa podozrenia potvrdia, škandál ich prístup k sponzorovaniu futbalu zmení, a to aj na niekoľko rokov, než čas zmierni ich negatívny prístup,“ povedal pre Pravdu analytik spoločnosti Colosseum Petr Habiger.

FIFA pritom už za posledný rok prišla pre podozrenia z korupčných praktík o päť dôležitých partnerov: spoločnosti Castrol, Continental, Johnson&Johnson, Sony a Emirates. Tieto firmy každé štyri roky investovali do futbalu zhruba miliardu libier. Zatiaľ jedinou náhradou za ne je ruská naftárska a plynárenská spoločnosť Gazprom. Medzi partnerov sa zaradila kvôli majstrovstvám sveta v roku 2018, ktoré usporiada Rusko.

„Podozrenia z korupčných praktík pošpiňujú poslanie a ideály majstrovstiev sveta a máme z týchto vážnych obvinení veľké obavy,“ uviedol pre The Guardian výrobca nápojov Coca Cola. Predstavitelia spoločnosti i ďalší významní partneri futbalu sú v tieto dni v priamom kontakte so zástupcami FIFA.

„Predovšetkým americké firmy si dávajú veľký pozor, aby ich nespájali s korupčnými škandálmi a sponzoringom netransparentných subjektov, pretože by im to mohlo poškodiť imidž, a tak zhoršiť čísla predajov. Americký zákazník je totiž na takéto prepojenie veľmi citlivý,“ komentuje analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Podozrenia z korupcie či prania špinavých peňazí podľa ekonómov panujú aj na Slovensku, preto verejná mienka o športe a jeho sponzoringu je veľmi nelichotivá. Šport je, naopak, vo svete stále považovaný za seriózny biznis.

„Postupom času sa dá očakávať, že súčasné vyhrotené emócie zúčastnených strán opadnú a chuť investovať do futbalu sa firmám určte opäť vráti. Chod medzinárodnej federácie však teraz môže byť ohrozený, ale bude záležať na tom, čo všetko odhalí vyšetrovanie,“ objasňuje Habiger.

Korupčný škandál sa môže pritom týkať aj samotných sponzorov. Obžaloba uvádza, že v roku 1996 nemenovaná spoločnosť súhlasila zaplatiť 160 miliónov dolárov v priebehu 10 rokov, pokiaľ sa stane hlavným dodávateľom pre brazílsky národný tím. V oficiálnej zmluve už ale vraj nie je uvedené, že zaplatí ďalších 40 miliónov dolárov ako marketingový poplatok na účet švajčiarskej banky. Brazílsku reprezentáciu neskôr obliekala spoločnosť Nike. Tá však obvinenia odmieta s tým, že chce spolupracovať s vyšetrovateľmi.

„Nike verí v etické zásady a pravidlá fair play v športe i v prvom rade v obchode a je proti manipulácii a uplácaniu. S úradmi budeme naďalej spolupracovať,“ uviedla spoločnosť Nike v oficiálnom vyhlásení pre médiá.

Autor: Lenka Buchláková

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Medzinárodná futbalová federácia FIFA