Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hájil farby Realu. Úspechy žne v Barcelone

Patrí medzi vzácny druh. Milovali ho aj nenávideli v Reale Madrid i Barcelone. Keď mal Luis Enrique 21 rokov, rozhodol sa pre jeden z najdôležitejších krokov svojho života. Upísal sa slávnemu Realu Madrid.

18.05.2015 17:46
Luis Enrique Foto: ,
Luis Enrique.
debata

Zdalo sa, že talentovaný mladík sa stane jednou z veľkých postáv histórie najúspešnejšieho klubu planéty. Po piatich rokoch však bolo všetko inak. Rodák z Gijonu urobil ďalšie významné rozhodnutie – Santiago Bernabeu nečakane vymenil za Nou Camp.

Barcelona nemusela za svoju novú akvizíciu zaplatiť ani cent. Získala ju zadarmo. „V Reale som sa necítil dobre. Klub ani fanúšikovia nevedeli moju prácu oceniť,“ zaspomínal si Enrique pred časom na obdobie v madridskom veľkoklube.

V katalánskej metropole to nemal šikovný stredopoliar taktiež jednoduché. Jeho madridskú minulosť mu fanúšikovia Barcelony dlho zazlievali. Keď však strelil do siete svojho niekdajšieho zamestnávateľa prvý gól a prispel k víťazstvu v prestížnom El Clásicu, mal všetko odpustené. V klube napokon zostal osem rokov, na ruke hrdo nosil kapitánsku pásku a pomohol mu k zisku siedmich trofejí – vrátane dvoch majstrovských titulov.

Keďže Barcelona prirástla Enriquemu k srdcu, nemohol pred siedmimi rokmi odmietnuť ponuku prevziať trénerský dozor nad jej B-tímom. Následne si síce vyskúšal aj pôsobenie na lavičkách rímskeho AS (viedol ho aj v prekvapujúco neúspešnom dvojzápase Európskej ligy so Slovanom Bratislava) a Celty Vigo, no osud ho predsa len vlani opäť priviedol do Barcelony – tentokrát hrdo prevzal zodpovednosť za prvé mužstvo.

„Som vzrušený. Dnešok je pre mňa špeciálnym dňom. Začíname budovať novú Barcelonu,“ vravel 21. mája v sále Auditorium 1899, kde sa predstavil novinárom. Neuplynul ani rok a Enriqueho oslavujú na Nou Campe opäť ako hrdinu. Mužstvo totiž priviedol kolo pred koncom sezóny k vytúženému titulu.

„Keď som prišiel k mužstvu, vedel som, že musím urobiť niekoľko zmien. V mysli som však mal aj to, že nemám veľa času. Napriek tomu sme uspeli. Som na týchto chlapcov hrdý,“ vyhlásil Enrique po víťazstve na ihrisku obhajcu titulu – Atlética Madrid (1:0). Niekdajší španielsky reprezentant sa zaradil na zoznam deviatich barcelonských trénerov, ktorí získali titul hneď počas svojej premiérovej sezóny na Nou Campe. Rovnakého úspechu sa dočkali aj takí velikáni, akými sú Louis van Gaal, Terry Venables či Pep Guardiola.

Práve na výbornú prácu súčasného kouča Bayernu Mníchov by chcel Enrique nadviazať. Po vlaňajšej sezóne, v ktorej nezískala Barcelona ani jednu trofej, túžia fanúšikovia 23-násobného španielskeho šampióna po ďalších úspechoch. „Triumf v lige je vždy najcennejší, no neuspokojíme sa s ním. Sezóna sa pre nás ešte ani zďaleka neskončila. Všetci veríme, že môžeme byť rovnako úspešní, ako pod vedením Guardiolu,“ tvrdí stredopoliar Sergio Busquets.

Na Barcelonu čakajú totiž ešte dve výzvy. Koncom mája sa predstaví vo finále Španielskeho pohára, v ktorom bude jej súperom Bilbao. Začiatkom júna by mala mimoriadne úspešnú sezónu korunovať triumfom v prestížnej Lige majstrov. Pred meraním síl s Juventusom Turín je veľkým favoritom. „Pre ďalšie trofeje urobíme všetko,“ sľubuje Enrique.

V prípade oboch úspechov sa vyrovná svojmu veľkému predchodcovi, kamarátovi a niekdajšiemu spoluhráčovi – Guardiolovi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #fc barcelona #Luis Enrique