Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Názor: Na štadióne nové garde

Kmotríkovi došla trpezlivosť a Fico sa rozhodol rázne konať. Dobrá správa pre futbalové Slovensko: nový Národný futbalový štadión predsa len bude.

06.05.2015 09:00
štadión v Bratislave, Tehelné pole Foto: ,
Po prvej etape prác zostala na Tehelnom poli jama.
debata (1)

Iniciatívu za jeho postavenie preberie vláda, čo by mala byť dostatočná garancia, že na Tehelnom poli konečne začne rásť nová stavba. Pôvodný termín dokončenia moderného stánku – koniec roku 2017 – zostáva stále reálny.

Niekoľko rokov sa zdalo, že štadión postaví zo súkromných prostriedkov majiteľ Slovana a štát naň prispeje asi tretinou z celkových nákladov. Kmotrík však oznámil, že už nemieni bojovať s veternými mlynmi a listom premiérovi podpísal kapituláciu.

Ponúka rozrobený projekt. Zo štátnych prostriedkov ešte nečerpal, takže vláda má stále k dispozícii nielen 27 miliónov eur, ale aj takmer pripravenú pôdu, aby mohla spustiť výstavbu. Prípravné práce, o ktoré sa zníži aj nový rozpočet, sú už hotové.

Úlohy sa vymenili. Hlavným financmajstrom bude štát a Kmotrík niečo málo prispeje. Po takomto garde je projekt reálnejší. Akiste aj preto má teraz premiér víziu lacnejšieho štadióna, ktorý by sa mal zmestiť maximálne do 45 miliónov.

Fico urobil rýchle, ale v danej situácii asi jediné možné rozhodnutie, aby po legendárnom štadióne nezostala len smutná jama. Samosprávy nemajú prostriedky, aby po Kmotríkovi prevzali štafetu. Ak postaví štadión štát, urobí v podstate len štandardné rozhodnutie, ktoré v mnohých iných krajinách už dávno spravili.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výstavba #Robert Fico #ŠK Slovan Bratislava #Ivan Kmotrík #Národný futbalový štadión