Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalové kluby objavujú silu dobrého spánku

Moderný futbal je veda. Preto už asi nikoho neprekvapí, keď popredné európske kluby na čele s Realom Madrid, Manchestrom United alebo jeho mestským rivalom City rozhodujú o tom, kedy a ako majú ich hviezdy spať.

21.04.2015 15:44
Gareth Bale. Foto: ,
Gareth Bale.
debata

V tréningovom centre Realu tak majú 81 luxusných spální, kde si hráči aj realizačný tím každý deň medzi jednou a treťou hodinou popoludní môžu dopriať pravidelnú a povinnú siestu. Podobné zariadenia majú oba manchesterské celky a v Liverpoole zasa pravidelne hráčov pri spánku monitorujú.

„Nemusí to podstúpiť úplne každý, ale robíme to relatívne často. Futbal je tímový šport, ale tím tvoria individuality, takže sa ku každému hráčovi snažíme mať osobný prístup,“ povedal serveru BBC odborník na športovú vedu a poradca liverpoolského celku Barry Dust.

Tiež v Reale začali kvôli kvalite spánku spolupracovať s odborníkmi. Jedným z nich je Nick Littlehales, ktorý pracoval tiež pre britských olympionikov, Manchester United, Arsenal, Chelsea alebo víťaza cyklistickej Tour de France Bradleyho Wigginsa.

Kvalita spánku má totiž na výkony športovcov väčší vplyv, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Ako ukázala štúdia univerzity v Stanforde, napríklad u basketbalistov sa po desaťhodinovom spánku o deväť percent zvýšila úspešnosť streľby, rovnako ako reflexy a rýchlosť.

Littlehales prvýkrát prišiel do Realu pred dvoma rokmi a po prednáške ho o osobnú konzultáciu požiadal Gareth Bale. „Gareth o sebe hovorí, že je sova a neznáša ranné vstávanie. Navyše akurát prišiel do klubu, narodilo sa mu dieťa, čo spanie tiež veľa ovplyvní,“ uviedol vedec.

Spolu s tímovým lekárom preto po pohovore a analýze denného a spánkového režimu Baleovi vymysleli spánkový režim na mieru. Telo totiž potrebuje pravidelný režim, ktorý ale rôzne časy začiatkov zápasov – najmä tých večerných – dosť narušujú.

„Preto sa všetko točí okolo času výkopu. Keď sa hrá napríklad od 19:45, tak ide spať v dve hodiny ráno. Potom vstane o pol siedmej, naraňajkuje sa, a keď je stále unavený, ide si ešte na hodinu a pol ľahnúť, "uviedol Littlehales, ktorý hráčom odporúča, aby si zdriemli aj cez deň. "Telo je nastavené tak, že mu medzi jednou a treťou hodinou popoludní a medzi piatou a siedmou večer klesá energie. To je ideálna chvíľa sa prespať,“ vyhlásil.

Podobný postup využívajú napríklad v Southamptone, kde pre hráčov dokonca pripravili aplikáciu, v ktorej futbalisti na stupnici od jednej do desať hodnotia kvalitu spánku, bolesť svalov a únavu. Ak nazbierané údaje odhalia problémy, je potom hráč pri spánku monitorovaný celú noc.

„Máme tu hráčov, ktorí majú na doma špeciálne spacie balíčky. Sú v nich treba vankúše konkrétnej tvrdosti alebo aj závesy,“ uviedol šéf klubového oddelenia pre športové vedu Alek Gross. „Problémom bola aj teplota v hoteloch, ale každý hráč má teraz vlastnú izbu, takže už pre nich môžeme pripraviť všetko na mieru,“ dodal.

Futbalisti majú tiež zoznam zakázaných potravín a nápojov, ktoré kvalitu spánku zhoršujú. A tiež im bolo odporučené, aby hodinu a pol pred spaním nehľadeli na televíziu alebo mobilné telefóny. „Dokonca aj červená kontrolka na televízii môže narušiť vašu rutinu a brániť spánku,“ uzavrel Gross.

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #Gareth Bale