Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner Brazílie Dunga: Od ideálu sme ešte ďaleko

Brazília a jej futbaloví fanúšikovia opäť prežívajú eufóriu a živia nádej na veľké úspechy. Vlani v lete prevzal mužstvo Carlos Dunga a počína si až nečakane úspešne. S novými zverencami odohral osem zápasov a všetky vyhral.

02.04.2015 16:00
Dunga Foto:
Dunga.
debata

Výprava sa vrátila domov po minulotýždňových zápasoch v Paríži a Londýne, kde kanárici zdolali Francúzsko (3:1) a Čile (1:0). Úspešný kouč poskytol Pravde exkluzívny rozhovor.

Carlos, ešte donedávna bol post trénera futbalovej reprezentácie rizikovým povolaním. Verejnosť teraz hovorí o výborných výsledkoch, nové selecao pod vaším vedením valcuje súperov. Čo sa zmenilo?
Tešia ma posledné víťazstvá, ktoré sme si priviezli z Európy. A vôbec celé obdobie po dvoch prehratých stretnutiach na minuloročných majstrovstvách sveta i obraz, aký ponúka teraz náš výber. Je to hra, ktorú naši fanúšikovia od nás čakajú. Som rád, že máme opäť podporu nášho futbalového národa, ale on vidí už iba konečný efekt. Za ním je skrytá obrovská drina, zlepšený prístup hráčov. Môj pohľad je iný, kritickejší. Od ideálu sme ďaleko, hoci sme dosiahli zopár pozoruhodných výsledkov, ktoré nás posúvajú dopredu. Cieľ je jasný – šiesty titul majstrov sveta, ktorý chceme vybojovať na šampionáte v Rusku 2018.

Je fiasko z majstrovstiev sveta už definitívne zabudnuté?
Myslím si, že áno. Na prekvapenie verejnosť zareagovala korektne. Neobjavili sa extrémne situácie, férovo sme uznali, že nás zdolali lepšie tímy alebo aspoň v danom čase lepšie pripravené a zložené. Naši fanúšikovia hodnotia silu nášho tímu reálne.

Pozitívne hodnotia aj fakt, že dávate šancu aj futbalistom z domácej ligy. Alebo majú hráči zvučných mien predsa len nejakú výhodu?
To by som bol sám proti sebe, keby som hráčov vyberal len podľa mena. U mňa má šancu každý kvalitný futbalista. Možno verejnosť naráža na Robinha, ale on je hráč, akého potrebujeme. Stále je to pán futbalista, ktorý žije pre tím. Je ochotný riskovať aj svoje osobné záujmy, len aby pomohol. Nikdy nezabudnem, že keď som ho v minulosti povolal na Copa America a v tom čase ho jeho klub, AC Miláno, nechcel uvoľniť, prišiel, riskoval veľa.

Neymar je s kapitánskou páskou na ruke oveľa zodpovednejší na ihrisku a užitočnejší pre tím. Spravili ste z neho kapitána, aby ste dosiahli tento efekt?
(smiech) Na túto otázku sa nedá jednoznačne odpovedať. Je však pravda, že úloha kapitána ho ukázala aj v inom svetle. Teší ma to, potvrdil, že svoje osobné záujmy vie podriadiť kolektívu. Má veľký zmysel pre zodpovednosť. Ale stále miluje loptu, na ihrisku vymýšľa, zavše až preháňa. Je to stále ten istý junior, geniálny futbalista, ktorého nám všetci závidia.

Naposledy ste odohrali dva odlišné víťazné zápasy. Pomerne ľahko ste si poradili s papierovo silným Francúzskom, kým s Čile ste sa na anglickej pôde natrápili. Čo vám ukázali tieto súboje?
Potvrdila sa stará pravda, že nijaký tím nemôžete hodnotiť len podľa mena. Možno sme čakali väčší odpor a kvalitu od Francúzov, ale realita bola iná. Veľa mužstiev teraz trápi kríza a tiež prechádzajú prestavbou. Čile je náš tradičný juhoamerický súper, s ktorým máme veľa spoločných herných prvkov, vrátane výbornej techniky, ale aj podobnú mentalitu hráčov. Potvrdil som si, že naše nové selecao začína naberať kvalitu, tvár, charakter, hráči bojujú jeden za druhého.

Hrali ste zatiaľ zápasy v USA, Ázii, Európe a konečne sa prvý raz predstavíte aj doma – na začiatku júna s Mexikom a Hondurasom. Budú mať tieto stretnutia pre vás špeciálnu príchuť?
Samozrejme, doma je doma, hoci takéto zápasy bývajú často aj zradné a môžete v nich nielen veľa získať, ale ešte viac stratiť. Musíme sa na ne dobre pripraviť. Verím, že po dlhšom čase potešíme našich fanúšikov.

Zápas s Hondurasom odohráte vo vašom rodnom meste Porto Alegre…
Nepopieram, pre mňa to bude naozaj špecifický i výnimočný zápas. Verím, že ho zvládneme, veľmi by som si to želal.

Potom už bude nasledovať ostrá skúška na Copa America, čo je juhoamerický šampionát. Na čo si s tímom trúfate?
Budujeme nové mužstvo a ako som už v úvode naznačil, pre nás je hlavným cieľom získať šiesty titul majstrov sveta. Turnaj v Rusku bude o tri roky, máme ešte chvíľu čas, aby mužstvo dozrelo. Uvedomujem si však, že pre Brazíliu sú vo futbale zaujímavé len víťazstvá. Na Copa America nastúpime s najvyššími ambíciami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Carlos Dunga