Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škrtel desiatykrát za sebou v desiatke. Vyhrá piaty raz?

Od roku 2007 sa na čele ankety denníka Pravda a Slovenského futbalového zväzu (SFZ) o najlepšieho slovenského futbalistu roka striedajú len dvaja muži - Martin Škrtel a Marek Hamšík. Prvý triumfoval štyri razy, druhý tri. Obaja sú hlavnými favoritmi aj 22. ročníka prestížnej ankety. Po včerajšku je známa desiatka najlepších hráčov 2014. Z nej vzíde víťaz na galavečere v Žiline v sobotu 28. marca.

11.03.2015 14:30 , aktualizované: 17:10
Slovensko, Španielsko Foto:
Martin Škrteľ (vľavo) je novým rekordérom, ktorý sa desiaty raz za sebou umiestnil v prvej desiatke v nominácii na futbalistu roka.
debata

„Teší nás, že si anketa za vyše dvadsať rokov vybudovala vážnosť a prestíž,“ zdôraznila na tlačovej besede šéfredaktorka Pravdy Nora Slišková.

Generálny sekretár SFZ Jozef Kliment pripomenul, že slovenská reprezentácia bola v minulom roku mimoriadne úspešná, vyhrala deväť z desiatich zápasov. Výborne odštartovala aj kvalifikáciu ME 2016. „Verím, že slávnostné vyhlásenie výsledkov sa stretne s veľkým záujom,“ uviedol Kliment. Po piatich rokoch voľba padla na Žilinu (tri predchádzajúce roky sa podujatie uskutočnilo v Trnave), kde deň pred vyhlásením odohrá reprezentácia kvalifikačný zápas s Luxemburskom. „Našou prioritou je, aby sa na slávnosti zúčastnili všetci najlepší hráči, preto sme termín zvolili práve na koniec marca,“ doplnil generálny sekretár SFZ.

O poradí v ankete rozhodlo svojimi hlasmi 34 odborníkov (19 trénerov a 15 zástupcov médií). Na lístkoch sa objavilo len 21 mien, čo je najmenej v histórii. Doteraz bol najnižší počet hráčov 24 (rok 2009).

O rekord sa postaral aj Martin Škrtel, so štyrmi prvenstvami najúspešnejší v ankete, ktorý sa desiaty raz za sebou umiestnil v prvej desiatke. Odpútal sa od Miroslava Karhana, ktorý v nej nechýbal deväťkrát po sebe (celkovo v nej bol 13-krát). Škrtel sa po 22. ročníku vyšvihne na čelo celkového poradia v počte získaných bodov – vystrieda na ňom práve Karhana. V ankete doteraz bodovalo už 232 futbalistov.

Prevahu legionárov nabúral Viktor Pečovský z MŠK Žilina, ktorý sa ako jediný z domácej súťaže prepracoval do najsilnejšej desiatky 2014. Bol v nej už pred dvoma rokmi, vtedy obsadil desiate miesto. V predchádzajúcom ročníku sa v elitnej desiatke umiestnili len legionári.

Absolútnym nováčikom medzi najlepšími je Róbert Mak. Z desiatky vypadli Marián Čišovský, ktorý je dlhodobo chorý a Miroslav Stoch, ktorému patrí tentoraz 12. priečka. Medzi najlepšími sa držal nepretržite päť rokov, najvyššie skončil štvrtý (2012).

Hneď za prvou desiatkou skončil Ondrej Duda, objav minulého roka, ktorému do spoločnosti najlepších chýbalo päť bodov. Spolu s ďalšími šiestimi futbalistami získal vôbec prvé body v ankete.

V závere mesiaca bude známy aj držiteľ Ceny Petra Dubovského, ktorá je určená najlepšiemu mladému hráčovi do 21 rokov. Je vyhlásená na počesť historicky prvého víťaza ankety v roku 1993, vtedy hráča Realu Madrid. Veľký talent slovenského futbalu tragicky zahynul v roku 2000. Vlani ju získal Norbert Gyömbér, teraz sú len dvaja kandidáti s jasnou prevahou – Ondrej Duda a Adam Zreľák.

Na post najlepšieho trénera roku 2014 kandidujú dvaja doterajší víťazi – Ján Kozák získal túto poctu v roku 2013, Adrián Guľa rok pred ním. Tretím kandidátom je Ivan Galád. Na slávnosti vyhlásia dovedna víťazov piatich kategórií. Okrem troch spomenutých aj futbalistu roka a fanúšikovia môžu od včera tiež vyberať najlepšieho futbalistu, ktorý si prevezme Cenu diváka. Oceňovanie laureátov ankiet odvysiela v priamom prenose RTVS, moderovať ho bude Marcel Merčiak.

Kandidáti na titul Najlepší futbalista 2014

  • Ján Ďurica Lokomotiv Moskva
  • Marek Hamšík SSC Neapol
  • Tomáš Hubočan Dynamo Moskva/Zenit Petrohrad
  • Matúš Kozáčik Viktoria Plzeň
  • Juraj Kucka FC Janov
  • Róbert Mak PAOK Solún/1. FC Norimberg
  • Viktor Pečovský MŠK Žilina
  • Peter Pekarík Hertha BSC
  • Martin Škrtel FC Liverpool
  • Vladimír Weiss Lekhwiya SC

    Pozn. Hráči sú zoradení v abecednom poradí

Ďalšie poradie: 11. Ondrej Duda (Legia Varšava) 41 b., 12. Norbert Gyömbér (Calcio Catania) a Miroslav Stoch (Al Ain/PAOK Solún) po 33, 14. Adam Nemec (Union Berlín) 7, 15. Jakub Sylvestr (1. Fc Norimberg/Aue) 5, 16. Adam Zreľák (MFK Ružomberok) 4, 17. Filip Kiss (Ross County) 3, 18. Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň) 2 a Juraj Piroska (FK Senica) po 2, 20. Ján Novota (Rapid Viedeň) a Ján Vlasko (Spartak Trnava) po 1.

Cena Petra Dubovského 2014

  • Ondrej Duda Legia Varšava
  • Adam Zreľák MFK Ružomberok

Ďalšie poradie: 3. Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň), Branislav Niňaj (Slovan Bratislava) a Dobrivoj Rusov (Spartak Trnava) po 1.

Najlepší tréner 2014

  • Ivan Galád reprezentácia SR 21
  • Adrián Guľa MŠK Žilina
  • Ján Kozák reprezentácia SR A

Ďalšie poradie: 4. Martin Ševela (AS Trenčín) 18, 5. Juraj Jarábek (Spartak Trnava) 7, 6. Vladimír Weiss (Kajrat Almaty) 5, 7. Dušan Galis (Slovan Bratislava), Pavel Hapal (FK Senica) a Ján Kocian (Pogoň Štetín/Ruch Chorzów) po 2. Bodovalo dovedna 15 trénerov.

Agentúrny článok bol nahradený autorským

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Škrtel #Viktor Pečovský #Futbalista roka 2014