Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obdivuje krokodíly a čaká na ponuku od Ronalda

Kamil Čontofalský, slovenský futbalový brankár, si užíva život na Floride. "Práve sme na výlete v Národnom parku a obdivujeme krokodíly," približoval, ako trávil príjemné popoludnie s rodinou.

20.01.2015 09:00
Čontofalský Foto:
Kamil Čontofalský.
debata

Bývalý reprezentant, ktorý si zahral v šiestich krajinách, štartoval na olympiáde v Sydney 2000 a má titul z Ruska (Zenit Petrohrad) a dva zo Slovenska (1. FC Košice), v uplynulej sezóne obliekal dres amerického klubu Fort Lauderdale Strikers. Teraz čaká na novú zmluvu. Druhou alternatívou pre 36-ročného košického rodáka je ukončenie kariéry.

Dôležité slovo v jeho rozhodovaní bude mať aj jeden z najslávnejších hráčov futbalovej histórie, trojnásobný futbalista sveta a dvojnásobný svetový šampión, Brazílčan Ronaldo.

Legenda chystá návrat

Do popredného tímu severoamerickej North American Soccer League (NASL) prestúpil Čontofalský vlani v lete z pražskej Slavie. V závere uplynulého roka nastali vo floridskom klube veľké zmeny, prišli noví majitelia, skončil úspešný tréner, Rakušan Günter Kronsteiner. Jedným z majiteľov sa stal 38-ročný Ronaldo, ktorý avizoval príchod známych hráčov a spôsobil rozruch vyhlásením, že sa vráti na ihrisko aj ako hráč. Súťažne sa mu nevenoval bezmála štyri roky…

„Musí najprv zhodiť nejaké kilá a popracovať na kondícii,“ smeje sa Čontofalský. „Klub vlastnila spoločnosť Traffic Sports, ale predala ho trom brazílskym rodinám. Ronaldo vlastní 25 percent akcií, takže o svojom návrate rozhodne sám, ale vnímam to najmä ako marketingový ťah. Uplynulú sobotu sa uskutočnila na štadióne veľká šou pre divákov, kde ho privítali a predstavili, niečo podobné sa chystá aj nasledujúci víkend. Všetci čakajú, že jeho meno pritiahne do klubu nových sponzorov. Pre propagáciu futbalu na Floride je to dobré.“

Výrazne k nej prispel aj tím z východného pobrežia z bezmála 200-tisícového príjemného mesta Fort Lauderdale. Jeho výraznou oporou bol slovenský brankár. Mužstvo sa prebojovalo nečakane až do finále súťaže.

„O NASL sa zavše hovorí ako o druhej americkej lige, ale nie je to pravda. Ide o samostatnú súťaž, z ktorej sa nikam nepostupuje. Bol som príjemne prekvapený, akú má úroveň. V tímoch je veľa cudzincov, najmä z Južnej Ameriky, prevahu majú Brazílčania a Argentínčania. Organizácia hry je trochu slabšia, ale individuálne sú hráči na vysokej úrovni.“

S rodinou si užíva Miami

Čontofalský patril medzi najlepšie platených hráčov, ale priznáva, že v klube, ktorý mal najnižší rozpočet v celej súťaži, zarábal o niečo menej ako v Slavii. „Ale vykompenzovala mi to skvelá sezóna, jedna z mojich najlepších v poslednom období. Klub vybojoval postupom do finále najväčší úspech v histórii, v ňom sme po veľkom boji podľahli Scorpions 1:2 – a nepremenili sme penaltu… Ja som si celý polrok naplno užíval futbal. Pomáhala mi skvelá klíma, stále tu svieti slnko. Dobre som si zachytal, nič ma nebolelo, vyhýbali sa mi zranenia,“ pokračuje.

Pochvaľuje si aj život na Floride, s rodinou sa usadil v Miami. „Je len niečo viac ako polhodinu cesty autom od Fort Lauderdale, bývame v atraktívnej a známej štvrti Aventura. Narodil sa mi tu syn Kamil, má práve päť mesiacov, venujem mu teraz väčšinu času,“ vraví.

Bývalý slovenský reprezentant, ktorý mal z brankárov najbližšie k titulu najlepší futbalista roka v ankete Pravdy (v roku 2005 obsadili druhé miesto, za víťazným Mintálom zaostal len 17 bodov), má z prvého manželstva tri dcéry a na Floride sa jeho rodina rozrástla nielen o prvého syna, ale pred Vianocami sa oženil s priateľkou Klárou. Na svadbu, ktorá bola na pláži v Miami, dorazili niektorí bývalí spoluhráči Peter Hlinka, Karol Kisel či Martin Latka. Nechýbala ani Zuzana Belohorcová, ktorá žije neďaleko a bola to ona, ktorá odporučila Čontofalským kliniku, kde uzrel svetlo sveta ich Kamil.

Uvažuje o konci kariéry

Jeho otec by si rád predĺžil pobyt na Floride, ale nad jeho ďalším futbalovým osudom visí otáznik. So Strikers sa mu po sezóne skončila zmluva a hoci má ešte ročnú opciu a pôvodne dostal ponuku na jej predĺženie, bolo to ešte v čase, keď na čele klubu stálo iné vedenie. Noví majitelia hľadajú teraz najmä trénera, od neho sa bude mnohé odvíjať. Očakáva sa, že do kádra pribudnú najmä ďalší brazílski futbalisti.

„Všetko nasvedčuje tomu, že Strikers sa stane farmou brazílskeho veľkoklubu Corinthians. Keďže v tíme môžu byť len siedmi legionári, nečakám, že si ma tu nechajú. Zatiaľ má zmluvu len zopár hráčov, nový ročník sa však rozbehne až v apríli. Mám niekoľko ponúk aj z iných klubov, ale tie ma zatiaľ neoslovili. Teraz sa formujú tímy, ešte počkám dva-tri týždne a keď nedostanem zaujímavú ponuku, vrátim sa domov. Manželka je spolumajiteľkou firmy v Prahe, chcela by sa jej viac venovať. Ja budem mať čoskoro 37 rokov, zažil som dlhú, zaujímavú i úspešnú kariéru a nerobilo by mi ani problém, ak by som dal už o niekoľko dní za ňou definitívnu bodku,“ uzavrel z Miami Kamil Čontofalský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kamil Čontofalský #Fort Lauderdale Strikers