Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Srbi našli kvadrokoptéru, pátrajú po provokatérovi

Srbská polícia našla diaľkovo ovládanú kvadrokoptéru, ktorá s vlajkou Veľkého Albánska zavesenou na konzole vyvolala v Belehrade vášne vedúce k prerušeniu utorkového zápasu kvalifikácie o postup na futbalové majstrovstvá Európy 2016 medzi Srbskom a Albánskom.

16.10.2014 14:50 , aktualizované: 15:22
debata
zväčšiť Obranca Srbska Stefan Mitrovič sa snazí zvesiť... Foto: Reuters, MARKO DJURICA
Stefan Mitrovič Obranca Srbska Stefan Mitrovič sa snazí zvesiť vlajku z kvadrokoptéry.

Vlajku s provokujúcimi symbolmi strhol srbský hráč Stefan Mitrovič a snažil sa ju vyniesť mimo hracej plochy, ale hosťujúci futbalisti sa jej zmocnili a na ihrisku sa strhla šarvátka. Na trávnik vbehli zo striedačiek aj ďalší hráči i členovia realizačných tímov a následne aj asi dvadsiatka rozzúrených domácich fanúšikov, ktorí napadli Albáncov. Hlavný rozhodca Martin Atkinson za stavu 0:0 zápas napokon predčasne ukončil.

Kvadrokoptéru naposledy videli na štadióne v rukách srbského fanúšika. Podľa policajného riaditeľa Nebojsu Stefanoviča ju podrobne preskúmajú. Jej pôvod by mohol byť stopou k vypátraniu osoby, ktorá dron diaľkovo ovládala.

Futbalový incident už stihol vyvolať medzinárodný škandál, srbskí štátni predstavitelia obvinili albánsku stranu z provokácie. Medzi krajinami vládne dlhodobo napätie pre Kosovo. Srbsko nikdy neuznalo vyhlásenie z roku 2008 o nezávislosti svojej bývalej provincie, v ktorej majú prevahu kosovskí Albánci. Aféra s vlajkou prišla týždeň pred tým, ako mal albánsky premiér prvý raz po 68 rokoch navštíviť Belehrad.

Video z incidentu v Belehrade

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kvalifikácia ME 2016 #albánska futbalová reprezentácia #srbská futbalová reprezentácia