Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dunga vyhráva. A Brazílii kráľovsky platia

Vynikajúci návrat na lavičku brazílskej futbalovej reprezentácie prežíva Carlos Dunga. Brazílčania odohrali od majstrovstiev sveta, ktoré sa u nich doma skončili ich fiaskom (prehra s Nemeckom 1:7), štyri zápasy a nielenže všetky vyhrali, ale ešte neinkasovali. Postupne si poradili s Kolumbiou (1:0), Ekvádorom (1:0), Argentínou (2:0) a Japonskom (4:0).

16.10.2014 09:00
Neymar, Brazília Foto: ,
Neymar, najväčšia hviezda súčasnej brazílskej reprezentácie.
debata

Je pozoruhodné, že ani jeden zápas sa neodohral na brazílskej pôde, ale ani na ihrisku súpera. Všetky víťazstva sa zrodili vo futbalovo exotických teritóriách – prvé dve na Miami na Floride, ďalšie v Pekingu a Singapure.

Najsledovanejší z týchto stretnutí – s ďalšou futbalovou veľmocou Argentínou – sa uskutočnil na čínskom Národnom štadióne v Pekingu, ktorý je známy aj pod názvom Vtáčie hniezdo. Má kapacitu vyše 80-tisíc divákov a, samozrejme, bol beznádejne vypredaný.

Štart juhoamerických velikánov na ázijskej pôde bol nielen veľkou športovou udalosťou, ale ešte viac biznisom. Do hlavného mesta Číny museli pricestovať všetky najväčšie hviezdy svetového futbalu z oboch krajín. Tímy zinkasovali štartovné tri a pol milióna eur a celkové náklady stáli organizátorov viac ako päť miliónov.

Pravda, v zmluvách sa poistili, že musia nastúpiť najväčšie hviezdy, v argentínskom boli vymenovní piati hráči na prvom mieste Messi a Di María a v brazílskom traja – Neymar, David Luiz, Oscar. Ak by sa na ihrisku neobjavil Messi či Neymar, prémie by padli o tridsať percent. Organizátori neprerobili, peniaze sa im s veľkým ziskom vrátili najmä z predaja televíznych práv.

V dvoch ázijských zápasoch žiaril najmä Neymar, ktorý nedohral svetový šampionát po nešetrnom zákroku Kolumbijčana Zúňigu. Argentínu síce zdolal dvoma gólmi, svojimi prvými v reprezentačnom drese, útočník Atlética Mineiro Diego Tardelli, ale v utorok Neymar štyrmi gólmi rozstrieľal Japonsko v Singapure.

Jeho bilancia je senzačná. Len 22-ročný futbalista má na konte v reprezentačnom drese už 40 gólov, čo sa predtým v takom mladom veku podarilo len Pelému. V historickom rebríčku najlepších brazílskych kanonierov je už piaty – viac gólov dali len Pelé (77), Ronaldo (62), Romário (55) a Zico (48).

Päťdesiatročný Dunga, ako sľuboval, zapracováva do tímu aj niektoré nové tváre a plní, čo avizoval aj v rozhovore pre Pravdu po menovaní na post trénera selecaa.

„Chcem postaviť novú reprezentáciu, v ktorej budú hrať najlepší brazílski futbalisti. Bez ohľadu na to, či pôsobia doma alebo v zahraničí. Hráči si musia najskôr získať hrou a výsledkami opäť dôveru celého národa. To bude veľmi dôležité. Ak urobia tento prvý krok, budem mať ľahšiu prácu aj ja,“ vyhlásil kouč, ktorý viedol reprezentantáciu predtým štyri roky (2006 – 2010), ale po MS v Afrike ho odvolali.

Dunga je charizmatický muž, ktorý má za sebou skvelú hráčsku kariéru. Bývalý stredopoliar bol kapitánom reprezentácie, v roku 1994 oporou tímu, ktorý získal v USA titul majstra sveta a o štyri roky vo Francúzsku strieborné medaily.

„Verím, že sa mi podarí dať dokopy odolný tím, ktorý bude mať charakter a kvalitu a bude ako veľká rodina, naučí sa zdolávať všetky prekážky a nič nás už nezaskočí, ako sa to stalo na nedávnom mundiale,“ vyjadril sa pre Pravdu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #brazílska futbalová reprezentácia #Carlos Dunga