Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Edú po skvelej premiére v Ázii: Neveril som, že ste zdolali Španielov

Legendárny futbalista Edú sa stal členom realizačného tímu brazílskej reprezentácie. O pomoc ho požiadal nový tréner kanárikov Carlos Dunga a 65-ročný majster sveta z Mexika 1970 neodmietol.

16.10.2014 08:00
Joe Borbély, Edú Foto:
Joe Borbély a Edú.
debata

Premiéru si odkrútil na zájazde v Ázii a po utorkovom víťazstve nad Japonskom (4:0) v Singapure poskytol nový muž na brazílskej lavičke, ktorý navštívil niekoľkokrát aj Slovensko, exkluzívny rozhovor Pravde.

V akej funkcii ste sa ocitli vedľa trénera Dungu?
Dostal som lukratívnu ponuku stať sa súčasťou brazílskej reprezentácie. Prijal som ju, lebo Carlos Dunga je mojím dlhoročným priateľom. Som teraz jeho poradcom. Pôsobiť v tejto funkcii je pre mňa obrovská pocta. V Ázii sa začala naša spolupráca úspešne. Dva razy sme vyhrali.

Veľkú pozornosť pútalo najmä stretnutie s veľkým rivalom Argentínou v Pekingu…
Bol to kvalitný zápas pred vypredaným hľadiskom. Súper nastúpil s najväčšími hviezdami na čele s Messim. Pre nás i Argentínu to je vždy mimoriadne prestížný súboj, derby veľkých súperov, ktoré bolo vybičované nielen na ihrisku, ale už pred zápasom aj v zákulisí. Mali sme veľkú radosť, že vyhralo naše nové selecao.

Čo to pre vás znamená?
Veľmi veľa. Pre hráčov, realizačný tím, ale aj pre našu krajinu. Aj futbalový svet bol zvedavý, ako sa predstaví nové mužstvo po neúspechu na nedávnom svetovom šampionáte na domácej pôde, aký výkon predvedie proti silnej Argentíne. Cenná výhra nám ukazuje, ako ísť ďalej.

Bol to aj súboj dvoch jagavých hviezd svetového futbalu Messiho a Neymara, spoluhráčov z Barcelony. Ako vyznel?
Podľa mňa jednoznačne v prospech Neymara. Hral viac kolektívne, Messi sa nedokázal individuálne presadiť. Dôležité bolo, že sme úspešne eliminovali jeho herný štýl, ktorý poznáme aj z Barcelony. Navyše za stavu 1:0 nepremenil penaltu, čo ho znervóznilo. Neymar hral v pohode a stretnutie si vychutnal.

Kapitán brazílskej reprezentácie potvrdil výbornú formu vzápätí v súboji s Japonskom, keď strelil štyri góly…
Nemusím ani dodávať, že to bol jeho veľký zápas. Jedným slovom – fantázia. Hral ako z inej planéty. Nabitý štadión privádzal do nadšenia.

Boli Japonci odovzdaným súperom, ako naznačuje vysoké víťazstvo?
Japonsko je vždy kvalitný, ale aj nevyspytateľný súper, ktorý hrá húževnato, nadoraz, ako o život. O to väčšiu radosť máme z hladkého víťazstva. Hrali sme veľmi dobre a veľa sme toho súperovi nedovolili.

Už Brazíliu prebolel neúspech na svetovom šampionáte na jej pôde?
Myslím si, že je to za nami, už sa to ani veľmi nespomína. Pozeráme sa najmä do budúcnosti a začali sme okolo Neymara budovať nový tím. Verím, že naň bude hrdá zasa celá Brazília. Máme doma množstvo výborných hráčov a keď ich správne zladíme s našimi hviezdami v zahraničí, budeme opäť silní. A najlepší na svete.

Veríte, že sa o obrat postará práve Dunga, ktorý už raz na lavičke brazílskej reprezentácie sedel?
Som presvedčený, že je správnym mužom na správnom mieste. Carlosa poznám veľmi dlho a dobre. Verím mu, bol to výborný hráč a taký je aj tréner. Má svoje zásady a svoj nenapodobiteľný štýl. Je to progresívny tréner, ktorý by mohol vrátiť brazílsky futbal na svetový trón.

Ako prispejete k tejto obrode vy?
Mám za sebou bohatý futbalový život, rozprávkovú kariéru s množstvom úspechov a ocenení. Boh ma obdaroval svojou priazňou najmä tým, že som mohol v brazílskom drese tri razy štartovať na majstrovstvách sveta a v Mexiku 1970 som získal titul vo skvelom tíme na čele s mojím veľkým priateľom Pelém. Nazbieral som veľa cenných skúseností a myslím si, že by som ich mohol zúžitkovať, napokon najmä preto ma Dunga oslovil. Selecao je pre mňa veľká výzva. Pokladám sa za syna brazílskeho futbalu a som pripravený pomáhať, kde to bude potrebné.

V podobnej funkcii ste však doteraz nepracovali. Nepovažujete to za nevýhodu?
Nie, s futbalom som spojený celý život, mám veľké futbalové školy v Santose i v Sao Paule, mimochodom, objavili sa v nich už aj mladé talenty zo Slovenska. Brazílsky futbal som aj po skončení hráčskej kariéry stále pozorne sledoval, mal som dobrý prehľad a vždy som komunikoval aj s trénermi a hráčmi, ktorí pôsobili v reprezentačnom výbere.

Čakali ste také dobré výsledky na turné v Ázii?
Najmä vcelku bezproblémová výhra nad Argentínou, ktorá mala v tíme všetky esá a nedávno sa predstavila vo finále majstrovstiev sveta, mnohých možno prekvapila. Napokon aj slovenský futbal, ako som sa dozvedel, sa teší z nečakane dobrých výsledkov…

Narážate na výhru nad Španielskom?
Najmä na ňu. Senzačnú správu mi povedal môj priateľ, slovenský rodák Joe Borbély. Volal mi po príchode do Číny, pred stretnutím s Argentínou, želal mi úspešnú premiéru. Práve som sedel v spoločnosti Dungu, Neymara a Oscara. Všetci sme boli presvedčení, že Joe žartuje, keď vravel, že Slovensko vyhralo 2:1. Stále som tomu nemohol uveriť, pýtal som sa, či išlo o prípravu. Keď som sa dozvedel, že to bolo kvalifikačné stretnutie, moje prekvapenie bolo o to väčšie. Dosiahli ste veľký výsledok, ale jeho cena sa ukáže, až keď postúpite na šampionát. Blahoželám k dobrému úvodu v kvalifikácii a držím Slovensku palce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #brazílska futbalová reprezentácia #Edú