Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Za vlajku vraj môže brat albánskeho premiéra. Srbi hovoria o provokácii

Za incidentom s vlajkou, kvôli ktorému sa v utorok nedohral zápas kvalifikácie futbalových majstrovstiev Európy Srbsko - Albánsko, vraj stál brat albánskeho premiéra Olsi Rama.

15.10.2014 13:24
Futbalisti, Srbsko, Albánsko, nepokoje Foto: ,
Srbskí fanúšikovia útočili na futbalistov aj s plastovou stoličkou.
debata (8)

Podľa srbskej televízie ho priamo na štadióne v Belehrade zadržali.

Stretnutie, ktoré sa pre politicky vypäté vzťahy oboch krajín hralo bez hosťujúcich fanúšikov, narušil tesne pred koncom polčasu dron s vlajkou Veľkého Albánska (časti Čiernej Hory, Srbska, Macedónska, Grécka a celé Kosovo, ktoré albánski nacionalisti pokladajú za územie náležiace Albánsku). Keď jeden zo srbských hráčov zástavu strhol, došlo medzi futbalistami k potýčke a rozhodca Martin Atkinson po polhodinovom prerušení bezgólový duel ukončil.

Akciu s vlajkou údajne zorganizoval Olsi Rama, ktorého zadržanie v sektore VIP však poprel albánsky minister vnútra Saimir Tahiri. „Podľa mojich informácií to je iba špekulácia,“ povedal agentúre Reuters s odvolaním sa na srbské úrady a členov albánskej výpravy v Belehrade.

O osude zápasu bude rozhodovať UEFA, srbský minister zahraničia Ivica Dačič však vyzval k akcii aj Európsku úniu. „Bola to politická provokácia,“ povedal denníku Blic. „Som zvedavý, ako bude Európska únia reagovať, pretože keby niekto zo Srbska vyvesil v Tirane alebo Prištine (hlavné mesto Kosova) vlajku Veľkého Srbska, okamžite by to riešila Bezpečnostná rada OSN,“ dodal.

Do potýčky sa priamo na trávniku zapojilo tiež niekoľko fanúšikov, ktorí na albánskych hráčov celý zápas hádzali rôzne predmety a údajne štyroch z nich zranili. Medzi napadnutými futbalistami bol aj útočník pražskej Slavie Bekim Balaj, na ktorého jeden z chuligánov zaútočil plastovou stoličkou.

Incident v Belehrade

Situáciu upokojil až zásah policajnej jednotky, albánski hráči ale odmietli v stretnutí pokračovať. „Videl som, ako na našich hráčov zaútočilo v tuneli aj niekoľko usporiadateľov,“ vyhlásil albánsky kapitán Lorica Cana. „Psychicky ani fyzicky sme neboli v takom rozpoložení, aby sme zápas dohrali,“ dodal.

„Osud zápasu je teraz v rukách funkcionárov. Je smutné, že futbal bol odsunutý na vedľajšiu koľaj, ale takto skoro by som nechcel robiť nejaké závery,“ uviedol srbský kapitán Branislav Ivanovič. „Za náš tím môžem povedať, že sme sa snažili albánskych hráčov po vniknutí fanúšikov na ihrisko chrániť. Chceli sme pokračovať, ale povedali nám, že súper na to nie je pripravený,“ vyhlásil.

Počínanie výpravy ocenili nielen fanúšikovia, ale aj albánsky premiér Edi Rama, ktorý zo zahraničnej návštevy na sociálnej sieti uviedol, že je na futbalistov hrdý, a dodal, že srdcom ich víta späť vo vlasti. „Som pyšný na albánsky tím, ukázal odvahu a vyspelosť,“ pridal sa albánsky šéf diplomacie Ditmir Bušati, podľa ktorého by futbal nemal podliehať vplyvom extrémizmu. Reprezentačný brankár Etrit Beriša sa poďakoval fanúšikom za podporu slovami: „Obrana štátnych symbolov je našou povinnosťou“. Podľa kapitána Lorika Canu bolo rozhodnutie nepokračovať v zápase jednomyseľné: "Zvážili sme našu situáciu, niektorí hráči boli zranení, neboli sme na tom dobre. Nedalo sa hrať ďalej. Obávali sme sa o svoju bezpečnosť.

Zápas už dopredu sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia vzhľadom k napätiu medzi oboma krajinami kvôli Kosovu. Bývalá srbská provincia, ktorej obyvateľstvo tvoria prevažne kosovskí Albánci, vyhlásila v roku 2008 nezávislosť. Srbsko však tento krok nikdy neuznalo.

Nepokoje na zápase Srbsko - Albánsko Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Nacionalistická vlajka "Veľkého Albánska"...
8 debata chyba
Viac na túto tému: #albánska futbalová reprezentácia #srbská futbalová reprezentácia