Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Večer chaosu a zúfalstva, píšu v Holandsku. Hráči bránia Hiddinka

Dva zápasy a dve prehry s Talianskom a Českou republikou stačili na to, aby sa holandská verejnosť obrátila proti trénerovi futbalovej reprezentácie Guusovi Hiddinkovi.

10.09.2014 12:32
Robin van Persie Foto: ,
Kapitán Holandska Robin van Persie po prehre s Českom.
debata

Samotní hráči na čele s kapitánom Robinom van Persiem sa však svojho kouča zastali. Hlavným problémom podľa nich bolo, že si bronzoví medailisti z majstrovstiev sveta nedokázali poradiť s českou obranou a nedodržiavali taktický plán.

Holanďania zažívajú najhorší štart do kvalifikácie od roku 1992. V predchád­zajúcich 28 zápasoch kvalifikií o majstrovstvá Európy či sveta stratili iba štyri body, a to vždy až v čase, keď mali istý postup.

„Nie je to vinou trénera. To je nezmysel. Problém bol, že sme si nedokázali poradiť na útočnej tretine ihriska,“ bránil Hiddinka Van Persie, ktorý hrá v Manchestri United pod Hiddinkovým predchodcom na lavičke Oranjes Louisom Van Gaalom. „Nie je systémom, ktorým hráme, ale tým, že máme nejaký taktický plán a ten nedodržíme. Netuším prečo,“ dodal.

Podobný názor mal aj stredopoliar Wesley Sneijder, ktorému tiež vadí, ako sa v médiách neustále riešia zmeny v hernom systéme. „Mňa systém nezaujíma. Hlavné je pozrieť sa do zrkadla a povedať si, či do toho dávame všetko. Aj ja som hral zle. Na majstrovstvách sveta bola veselá nálada, ale teraz k sebe musíme byť úprimní a začať zase tvrdo pracovať, aby to nabudúce bolo lepšie,“ konštatoval Sneijder.

zväčšiť Tréner Holandska Guus Hiddink počas zápasu s... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Guus Hiddink Tréner Holandska Guus Hiddink počas zápasu s Českom.

Prehra v Prahe Holanďanov výrazne zasiahla. „Toto zaváhanie má naozaj trpkú príchuť. Pritom už som počítal s tým, že sa to skončí 1:1, keď už sme nevyužili naše šance v druhom polčase. Keď potom prehráte takým spôsobom, je to veľmi bolestivé,“ poukázal Van Persie na chybu spoluhráča Daryla Janmaata, ktorý nepodarenou prihrávkou brankárovi ponúkol v nadstavení víťazný gól Václavovi Pilařovi.

„Cítim sa hlúpo, bola to moja chyba, nie je na čo sa vyhovárať,“ kajal sa Janmaat. „Chcel som loptu hlavou sklepnúť brankárovi, ale dal som to od neho veľmi ďaleko a už sa s tým nedalo nič robiť. Pokazil som to. Česi síce nie sú ľahký súper, ale mali sme ich zdolať alebo aspoň remizovať 1:1,“ dodal.

Sneijder burcoval k okamžitej zmene prístupu, inak by mohli mať Holanďania veľký problém. „Touto cestou jednoducho nemôžeme pokračovať. Bolo to naozaj trápne. Ani si nespomínam, že by som počas svojich 107 reprezentačných štartov prehral dvakrát za sebou,“ dodal Sneijder. V skutočnosti sa mu to už stalo na nepodarených majstrovstvách Európy 2012.

Hráči Oranjes však veria, že sa chytia v budúcom zápase, v ktorom 10. októbra privítajú Kazachstan. „Budeme si musieť predtým povedať pár tvrdých slov. Nemôžeme sa obzerať na predchádzajúce úspechy, ale musíme začať znova od nuly,“ dodal Sneijder.

Fiasko v Prahe, píšu o prehre holandských futbalistov tamojšie médiá

Za večer plný chaosu a zúfalstva či fiasko v Prahe označili holandská médiá prehru futbalistov Oranjes s českým národným tímom 1:2. Nevydarený vstup do kvalifikácie dávajú za vinu najmä trénerovi Guus Hiddinkovi. Ten podľa tlače zatiaľ po nástupe do funkcie po Louisovi Van Gaalovi pôsobí neisto, čo potvrdil aj prekvapivou zmenou systému pred zápasom aj v jeho priebehu.

Holandská médiá pripomínajú, že reprezentácia naposledy začala kvalifikačné boje prehrou v roku 1992, kedy pod Dickom Advocaatom nestačila na Nórsko (1:2). Podľa médií stráca Hiddink dôveryhodnosť. „Zdá sa, že ho dobehol strach z odkazu jeho predchodcu Van Gaala,“ zamýšľa sa denník Telegraaf.

zväčšiť Tomáš Rosický a Bruno Indi v súboji. Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Tomáš Rosický, Bruno Indi Tomáš Rosický a Bruno Indi v súboji.

Hiddink siahol k rozostaveniu 5–3–2, ktoré na MS praktizoval jeho predchodca, po vedení českého tímu si to však rozmyslel a prešiel k systému 4–3–3. „Bol to večer plný chaosu a zúfalstva,“ napísal kriticky denník AD Sportwereld. „Fiasko v Českej republike,“ pridal Telegraaf v titulku. A servítky si nebral ani denník Volkskrant. „Bola to fraška. Jeden z najtrápnejších výkonov Oranjes,“ uviedol.

Hiddink podľa médií v 67 rokoch už na trénerskú funkciu nemá. „Uznávaný tréner odhalil sám seba a svoju vrtkavú stratégiu. Národný tím spadol do jeho trasúcich sa rúk,“ napísal Telegraaf.

Za jediný svetlý moment zápasu v Prahe označili médiá výkon mladého útočníka z PSV Eindhoven Memphisa Depayeho, ktorý jediný predstavoval vážne nebezpečenstvo pre českú obranu. „Ešte nikdy nemal na pleciach toľko zodpovednosti ako v Prahe, kde sa snažil nahradiť Arjena Robbena. Česi ho častokrát museli zastaviť len pomocou faulu a takmer nebolo vidieť, že má ešte len 20 rokov. Bol však na všetko sám,“ konštatoval denník AD Sportwereld.

debata chyba
Viac na túto tému: #kvalifikácia ME 2016 #Guus Hiddink #holandská futbalová reprezentácia