Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Držali sme sa zákona, reaguje SFZ na dohodu

Na základe podkladov, ktoré pripravil Slovenský futbalový zväz (SFZ) a po viacerých rokovaniach, schválila pred dvoma rokmi vláda SR dotáciu vo výške 4,5 milióna eur ročne na obdobie desiatich rokov (celkovo 45 miliónov eur), na výstavbu 21 štadiónov na celom Slovensku. Projekt rekonštrukcie, modernizácie a výstavby futbalových štadiónov sa začal napĺňať vlani.

09.09.2014 19:20
Senica, štadión Foto:
Štadión v Senici stavala tiež firma Sedasport.
debata (2)

Po skončení verejného obstarávania na stavebné práce uzavrel nedávno SFZ rámcovú dohodu so spoločnosťou Sedasport, s r.o. Podľa nej táto spoločnosť sa bude podieľať na výstavbe a rekonštrukcii 16 štadiónov – v Trnave, Košiciach, Prešove, Nitre, Trenčíne, Banskej Bystrici, Dunajskej Strede, Leviciach, Prievidzi, Dolnom Kubíne, Topoľčanoch, Zvolene, Podbrezovej, Bardejove, Humennom a Poprade.

Sedasport podľa zmluvy vypracuje projektovú dokumentáciu pre vydanie stavebného povolenia na výstavbu tribún, zhotovenie a dovoz tribún (jej častí), ich montáž a zabezpečí aj ďalšie potrebné úkony, ktoré sú s tým spojené. Celková cena za dokončenie a odovzdanie diela predstavuje sumu 25 457 000 eur (bez DPH).

Ako informovala agentúra SITA, združenie stavebných firiem Ingsteel a Metrostav tvrdí, že modernizáciu štadiónov bolo pripravené zvládnuť lacnejšie o 8,67 milióna eur ako vybratý Sedasport. Hovorca SFZ Juraj Čurný oponuje, že zväz postupoval striktne podľa zákona o verejnom obstarávaní.

„Predpisuje niektoré veci, ktoré združenie Ingsteel a Metrostav nesplnilo. My sme neporovnávali cenové ponuky, lebo do súťaže mohli ísť len tie, ktoré boli v súlade s podmienkami verejného obstarávania. V opačnom prípade sme obálku s ponukou ani neotvárali,“ vysvetlil pre Pravdu Čurný, ktorý potvrdil, že SFZ sa napriek tomu vyjadrí k medializovaným vyhláseniam nespokojného združenia v najbližších dňoch.

V projekte, ktorý schválila vláda, sa hovorí o 21 štadiónoch, no v dohode so Sedasportom ich figuruje iba šestnásť. „Je to preto, že na niektorých štadiónoch sa už rekonštrukcia uskutočnila a klubom sme refakturovali niektoré náklady s tým spojené. Alebo ide napríklad o Žilinu, kde sa príspevok využije iným spôsobom, nie verejným obstarávaním,“ vysvetlil Čurný.

SFZ už skôr podpísal zmluvy o spolupráci k výstavbe štadiónov v Trnave, Zlatých Moravciach, Senici, Myjave a Poprade. Tam je výstavba a rekonštrukcia v plnom prúde alebo dokonca pred finišom. V najbližších týždňoch sa budú postupne uzatvárať zmluvy o dielo na jednotlivé štadióny. SFZ je najďalej v príprave ďalších zmlúv s Podbrezovou, Bardejovom a Ružomberkom.

„Každý štadión vyzerá inak a všade sú podmienky iné, jednotlivé zmluvy ich budú špecifikovať. Rámcová zmluva so Sedasportom preto pokrýva maximálne náklady vo výške 25 miliónov eur, ale reálna suma môže byť iná. Nemôže byť však v nijakom prípade vyššia, ale nižšia áno.“

2 debata chyba
Viac na túto tému: #sfz #štadióny