Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Xavi bol architekt úspechov zlatej generácie

Mozog i srdce tímu. Líder a symbol výnimočnej generácie. Málokedy stál na konci gólovej akcie. Väčšinou však položil jej pevné základy.

06.08.2014 17:42
Španielsko - Rusko, Xavi Foto:
Na ME 2008 ho vyhlásili za najlepšieho hráča šampionátu.
debata

Xavi Hernandéz i Creus bol počas posledných šiestich rokov kľúčovým mužom najlepšieho reprezentačného výberu planéty. Vďaka výnimočnej inteligencii, precíznosti, prehľadu a obdivuhodnej kreativite priviedol Španielsko k najväčším úspechom v jeho futbalovej histórii – k dvom titulom majstra Európy a triumfu na svetovom šampionáte.

Po neúspechu na tohtoročných majstrovstvách sveta v Brazílii si však drobný Katalánec povedal: Dosť! A s národným dresom sa definitívne rozlúčil. „Chcem sa poďakovať federácii, spoluhráčom i všetkým trénerom, ktorí ma v reprezentácii viedli. Užil som si roky skvelej zábavy. S týmito ľuďmi sme odviedli kus dobrej práce. Odteraz som ďalším fanúšikom španielskeho výberu,“ vyhlásil na tlačovej konferencii 34-ročný stredopoliar Barcelony.

Národný dres si na seba obliekol po prvý raz na prelome tisícročí. Zlatý odlesk mu však dal až počas osledných šiestich rokov. Na ME 2008 ho vyhlásili za najlepšieho hráča šampionátu. Napriek tomu, že strelil jediný gól. Vo finále s Nemeckom však stál za rozhodujúcim okamihom. Fernandovi Torresovi prihral po polhodine hry na jediný gól zápasu. „Vybrali sme ho najmä preto, že dokonale stelesnil španielsky štýl hry. Mal najväčší podiel na tom, akým suverénnym spôsobom ovládli Španieli tento turnaj,“ zdôvodňoval Andy Roxburgh, šéf technickej komisie UEFA.

O štyri roky si sedemnásobný španielsky šampión zopakoval rovnaký úspech na majstrovstvách Európy v Poľsku a na Ukrajine. A opäť si odložil skvelé gólové prihrávky na finále (Španieli zdolali Talianov hladko 4:0). Tentokrát pripravil spoluhráčom dva presné zásahy a stal sa prvým futbalistom histórie, ktorý si pripísal asistenciu vo dvoch finálových zápasoch európskeho šampionátu.

Navyše, v stretnutí základnej skupiny s Írmi (4:0) vytvoril rekord v počte prihrávok počas jedného zápasu. Rozdal ich 134, až 127 z nich bolo úspešných (94 percent). Prekonal tak dovtedajšie maximum Ronalda Koemana z roku 1992 (117 prihrávok).

„Xavi bol pre nás omnoho dôležitejší ako ktorýkoľvek tréner. Bol to práve on, na kom stála hra celého tímu,“ vravel Vicente del Bosque, kouč majstrov Európy spred dvoch rokov. „Jeho odchod bude Španielsko ešte dlho bolieť. Patrí totiž k hráčom, ktorých bude takmer nemožné nahradiť,“ uviedol pre denník Marca muž, pod ktorého vedením odohral Xavi viac ako polovicu svojich reprezentačných zápasov (zo 133 rovných 70).

Spoločne sa dočkali aj najväčšieho úspechu v dejinách španielskeho futbalu. Na majstrovstvách sveta v Južnej Afrike 2010 sa tešili z trofeje, po ktorej túži každý futbalista planéty. „Bol to najkrajší mesiac v mojej kariére. Najmä spolupráca s Andrésom Iniestom bola úžasná. Keď sme si prihrávali loptu, fanúšikovia počuli len rýchly zvuk bum, bum, bum,“ zaspomínal si Xavi, ktorý nabehal vo finále s Holandskom (1:0 pp) zo všetkých hráčov najviac – cez 15 kilometrov.

S pracovitosťou a drinou do posledného dychu nikdy nemal na ihrisku problémy. Jeho výnimočnosť však spočívala predovšetkým v nápadoch, ktoré dokázali súperi len ťažko prečítať. „Už keď som ho po prvý raz uvidel, vedel som, že tento chlapec bude mozgom každého mužstva, za ktoré nastúpi,“ chválil svojho zverenca v roku 2008 Pep Guardiola. „Zakaždým, keď vkročil na ihrisko a dostal loptu, mal som pocit, akoby som sa díval na hráča budúcnosti,“ dodal obranca Dani Alvés.

Xaviho reprezentačné úspechy
2000 striebro z OH v Sydney
2008 víťaz ME v Rakúsku a Švajčiarsku
2010 víťaz MS v Južnej Afrike
2012 víťaz ME v Poľsku a na Ukrajine
2013 finalista Pohára konfederácií

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #fc barcelona #Xavi