Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neymar: Môj majetok? Mám šťastie, môžem sa spoľahnúť na otca

Má len 22 rokov a mohol sa stať najjagavejšou hviezdou nedávneho svetového šampionátu vo svojej vlasti. Brazílčan Neymar da Silva Santos Júnior nedohral so zlomeným stavcom štvrťfinálový zápas - po surovom zákroku Kolumbijčana Juana Zúňigu.

02.08.2014 10:00
Neymar Foto: ,
Neymar.
debata

Uplynulé týždne si futbalista FC Barcelona liečil najmä nepríjemné zranenie. Jeho zdravotný stav sa zlepšil natoľko, že mohol odletieť do Japonska, kde nakrúca reklamu pre japonského výrobcu matracov, čo vraj takisto súvisí s jeho nedávnym zranením chrbtice. „Nezvládli sme obrovský tlak a zodpovednosť,“ tvrdí o neúspechu selecaa v exkluzívnom rozhovore pre Pravdu.

Svetový šampionát sa skončil pre Brazíliu neúspechom. Ako sa pozeráte s odstupom času na turnaj?
Súhlasím s tým, že sme všetci sklamali na celej čiare. Pritom naše odhodlanie bolo pred našimi fanúšikmi enormné…

Čo sa teda stalo?
Nezvládli sme zodpovednosť, ktorú sme cítili, a obrovský tlak, ktorý na nás všetci vyvíjali zo všetkých strán 24 hodín denne. My sme museli a iní mohli dosiahnuť úspech. To je obrovský rozdiel, naozaj obrovský…

Vaše selecao sa však trápilo od začiatku mundialu, nehralo dobre, chýbala mu aj povestná brazílska hravosť z minulosti. Ťažko uveriť, že za všetko mohla len psychika, ktorá sa stále spomína…
No dobre, dobre… Ako to mám povedať… Nechcem mudrovať, hrať sa na majstra sveta alebo trénera. Niektoré veci si nevieme vysvetliť. Nešlo nám to ani s najväčšou snahou, ktorú sme vyvíjali. Veľmi sme chceli, ale zasekli sme sa. Stalo sa nám to doma, o to viac nás to mrzí.

Teší vás aspoň to, že až do likvidačného faulu ste boli najlepším hráčom Brazílie a podľa mnohých aj celého šampionátu?
Dobrý výkon poteší každého, nie som výnimka. To však nie je už podstatné, lebo futbal je kolektívny šport a rozhodujúca je hra a úspech tímu. Hralo sa mi dobre, v nijakom zápase mi nechýbala obrovská motivácia ani chuť. Boli dokonca chvíle, keď som si myslel, že to dotiahneme ďaleko.

Myslíte si, že s vami by bol aj záver šampionátu pre Brazíliu iný, lepší?
To neviem, nebudem o tom špekulovať, ale moje zranenie ma mrzí, ťažko som sa vyrovnával s tým, že nemôžem pokračovať.

Ako hodnotíte faul a zranenie, ktoré vám priniesol? Ako sa teraz cítite?
Takéto nepekné veci do futbalu nepatria. Musím však povedať, že nakoniec som mal pri mojej smole aj veľké šťastie. Mohol som dopadnúť podstatne horšie, mohla z toho byť moja osobná katastrofa. Ďakujem Bohu, že držal nado mnou ochrannú ruku. Už sa cítim lepšie, mohol som sa vydať na cestu do Japonska. Verím, že čoskoro budem úplne v poriadku a začnem naplno s prípravou.

Mundial sa neskončil úspešne ani pre vášho kamaráta a spoluhráča z Barcelony Lionela Messiho, ktorý chcel dotiahnuť Argentínu až k titulu. Ako to prežíval? Hovorili ste spolu?
Leo bol veľmi sklamaný, podobne ako ja. Jeho snom bolo získať titul s Argentínou, netajil sa tým. Finálová prehra s Nemeckom ho vzala, ťažko sa s ňou vyrovnával. Keď sme vypadli z finálovej hry, držal som mu palce a želal vytúžený titul.

Ste mimoriadne populárny a úspešný mladý muž. Vlastníte hotely, reštaurácie, máte svoju módnu značku, parfum, dokonca aj futbalový tím. A k tomu majetok v hodnote bezmála tristo miliónov dolárov. Akú máte ďalšiu motiváciu a futbalové plány?
(smiech) Verte-neverte, so všetkým, čo spomínate, sú aj neskutočné starosti, manažovanie týchto vecí dá poriadne zabrať. Sám by som to nezvládol.

Kto vám s nimi pomáha?
Mám veľké šťastie, že sa môžem plne spoľahnúť na otca, ten sa o všetko stará. A ja sa môžem vďaka nemu sústrediť na futbal a rodinu. To sú moje priority. A, samozrejme, teraz je pre mňa najdôležitejšie, aby som sa úplne uzdravil a mohol podávať výborné výkony v Barcelone a pod vedením nového trénera Carlosa Dungu aj v brazílskej reprezentácii. To sú veľké výzvy, na ktoré sa teším.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Neymar