Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nový tréner Brazílie Dunga: Naším cieľom je dobyť Rusko

Carlos Dunga (50), vlastným menom Carlos Caetano Bledorn Verri, sa posadil na najhorúcejšiu trénerskú futbalovú stoličku.

26.07.2014 08:00
Carlos Dunga Foto: ,
Carlos Dunga.
debata

Bývalý kapitán brazílskeho tímu, majster sveta z USA 1994, od utorka prevzal post trénera brazílskych futbalových reprezentantov, ktorých viedol už v rokoch 2006 až 2010. Po ich výbuchu na nedávnom svetovom šampionáte ho čaká najťažšia úloha v jeho doterajšej trénerskej kariére. V exkluzívnom rozhovore pre Pravdu hovorí o svojich pocitoch, hodnotí súčasnú situáciu a naznačuje aj svoje najbližšie plány.

Carlos, zdá sa, že po veľkom zlyhaní tímu na domácom mundiale vás čaká so selecaom viac ako dobrodružná cesta. Veríte, že váš druhý pokus s brazílskou reprezentáciou bude úspešný a prinavrátite jej blednúci kredit?
Nejde len o mňa. Musíme sa spojiť všetci, celá Brazília. Len spoločnými silami to môžeme dokázať. Hráči si musia najskôr získať hrou a výsledkami opäť dôveru celého národa. To bude veľmi dôležité. Ak urobia tento prvý krok, budem mať ľahšiu prácu aj ja.

Nemáte po tom všetkom, čo sa udialo v posledných týždňoch, z nej trochu obavy?
Nehovorme o obavách, vidím to inak. Pre mňa je to nová, historická výzva a teším sa na ňu.

Ako sa pozeráte z odstupom času na zlyhanie mužstva a jeho hviezd na brazílskom šampionáte?
Bol to veľmi zlý pocit. Pre každého Brazílčana. A pre nás bývalých hráčov azda ešte horší. Celé generácie desaťročia utvárali výkonmi a víťazstvami výnimočnú tvár brazílskeho futbalu, päťkrát sme sa posadili na trón svetového futbalu. Toto všetko sa zosypalo v jednom momente, a ešte k tomu na domácej pôde. Vinu nesú všetci zainteresovaní. Prichádza čas všetko napraviť, inú možnosť nemáme.

Ako ste reagovali, keď ste od šéfa brazílskej federácie Marina dostali ponuku viesť reprezentáciu?
Bol som úplne pokojný. Bolo mi jasné, že ponuku som nedostal iba ja, v tom čase bolo viacero kandidátov. Moja reakcia bola pozitívna. Hneď som si povedal: toto je určite najväčšia trénerská výzva. Nová situácia. Takúto brazílsky futbal ešte nezažil. Chcem sa pokúsiť zdvihnúť ho z dna a vrátiť na čelo svetového futbalu.

Vaše úsilie bude teda zamerané na svetový šampionát v roku 2018 v Rusku?
Presne tak. Naším cieľom bude dobyť Rusko a získať šiesty titul majstrov sveta.

To nebude ľahká úloha. Čo k tomu budete potrebovať?
Verím, že sa mi podarí dať dokopy odolný tím, ktorý bude ako veľká rodina, v naj­bližších štyroch rokoch sa naučí zdolávať všetky prekážky a nič nás už nezaskočí, ako sa to stalo na nedávnom mundiale.   Budete sa spoliehať na kostru súčasného mužstva, alebo toto selecao zbúrate a postavíte nové?
Musíme postaviť novú reprezentáciu, v ktorej budú hrať najlepší brazílski futbalisti. Bez ohľadu na to, či pôsobia doma alebo v zahraničí. Len výkony budú vstupenkou do tímu. Musím však povedať, že napriek fiasku na uplynulých majstrovstvách sveta, bolo aj v poslednom výbere niekoľko výborných futbalistov, ktorí majú perspektívu aj v budúcnosti.

Kto sú tí hráči? Dáte šancu aj novým futbalistom, ktorí doteraz v reprezentácii neboli?
Na mená je ešte priskoro, som len na úplnom začiatku dlhej cesty. Nechcem dať zbytočne priestor špekuláciám a negatívnym reakciám. Musím si všetko pokojne premyslieť a analyzovať. Už na najbližší prípravný zápas s Kolumbiou v septembri chcem dať dokopy výber, ktorý bude mať charakter i kvalitu.

Vašou dlhoročnou dilemou je Ronaldinho. V Atleticu Mineiro podáva výborné výkony. Čo s ním? Má u vás šancu? Beriete do úvahy, že je momentálne najpopulárnejším hráčom, ktorý pôsobí v Brazílii?
Vy by ste už chceli počuť konkrétne mená (smiech)… Nenúťte ma k tomu. Na to je ešte čas. Naozaj nechcem teraz hodnotiť jednotlivých hráčov a ich šance u mňa. Všetko zvážim a rozhodnem sa. Možno mnohých prekvapím svojou prvou nomináciou…

Nepopierate, že s Ronaldinhom nemáte najlepšie vzťahy…?
Keď ho spomínate… Nemyslím si, že som proti nemu nejako zaujatý, ako sa to tvrdí. Je to jedna z futbalových legiend, stále aktívny hráč, ktorý dal brazílskemu futbalu nesmierne veľa. Som presvedčený, že ešte nepovedal posledné slovo.

Po vašom menovaní sa Pelé vyjadril, že máte všetky predpoklady, aby ste vybudovali novú a úspešnú brazílsku reprezentáciu. Povzbudilo vás to?
Určite ma to veľmi potešilo. Pelé je futbalový kráľ, veľká osobnosť, aj diplomat, ktorého rešpektujú všade vo svete. Jeho názor vždy veľmi zaváži. Teší ma, ak cítim podporu takýchto velikánov. Veľmi si to vážim.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Carlos Dunga