Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Únia pokračuje. Bez druhej ligy a Tittela

Únia ligových klubov bude riadiť naďalej najvyššiu futbalovú súťaž. Rozhodli o tom delegáti konferencie SFZ, ktorí schválili novú zmluvu medzi zväzom a úniou.

06.06.2014 19:19
tittel Foto:
Dušan Tittel.
debata (2)

Za bolo 79 prítomných a len dvaja sa zdržali hlasovania. Doterajšia zmluva má platnosť do konca júna. Únia nebude v najbližšom období tak ako doteraz riadiť aj druhú ligu a na jej čele už nebude stáť Dušan Tittel.

Dohode predchádzali dlhé rokovania oboch partnerov. Zväz na čele so svojím šéfom Jánom Kováčikom sa najskôr prikláňal k riešeniu, aby obe súťaže prešli pod SFZ. „Rokovania boli konštruktívne a nakoniec sa zrodila kompromisná dohoda. Cením si, že zástupcovia únie si uvedomili, že predchádzajúce obdobie nebolo ideálne. Jeden z nich pán Rybníček to vyjadril slovami – chceme novú šancu,“ zdôraznil Kováčik.

Vyjadril sa k dvom problémovým otázkam: prečo únia už nebude riadiť druhú ligu a prečo dohoda platí neštandardne iba na rok. „Keďže sme mali na fungovanie spolupráce rozdielne názory, rozhodli sme sa najdôležitejšie podmienky únie prijať, ale dohodli sme sa zatiaľ na zmluve na jeden rok. Vyskúšame si to a ak to pôjde, nič nebude brániť, aby sme zmluvu podpísali na ďalšie obdobie. V druhej lige bude hrať 24 mužstiev v dvoch skupinách a bude ju riadiť ŠTK SFZ. Medzi druholigovými tímami už nebudú všetky profesionálne. Záujmy klubov v najvyššej súťaži sú iné, majú svoje predstavy, starosti, vízie, ťažko by sa to zlučovalo so záujmami druholigistov.“

Podľa zmluvy bude SFZ od ročníka 2015/2016 odvádzať Únii 400-tisíc eur ako časť z výnosov televíznych, vysielacích a marketingových práv reprezentácie.

Viceprezident SFZ Ivan Kozák potvrdil, že doterajší šéf únie Dušan Tittel oznámil, že na konci mesiaca vo funkcii končí. „Do 12. júna si majú kluby navrhnúť novú štruktúru únie a aj prípadných kandidátov na Tittelov post. Mien je zatiaľ viac, uvidíme,“ vyjadril sa Kozák.

Nie je tajomstvom, že k dohode a konštruktívnemu rokovaniu bránili napäté vzťahy medzi oboma šéfmi – Kováčikom a Tittelom. „Ja som s nikým nemal napäté vzťahy,“ odmietol Kováčik. „Usiloval som sa nájsť priestor na dohodu a komfort pre všetkých. Musíte mať však partnera, ktorý sa chce dohodnúť, ktorý za každú cenu nebude negovať, čo poviete.“

Tittel niekoľkokrát pred konferenciou uviedol, že ak bude jeho osoba brániť dobrej dohode, je pripravený odstúpiť, hoci mandát má do roku 2015. Ostro vystupoval proti úsiliu, aby riadenie súťaží prešlo pod zväz. S návrhom novej zmluvy nesúhlasil.

„Nie je to v súlade so stanovami SFZ, ani Únie ligových klubov, v nich je definované, kto čo riadi. Podľa nich by aj druhá liga mala ostať pod Úniou,“ vyjadril sa Tittel. „Niektoré kroky sú pre mňa nepochopiteľné. Na ligové zápasy chodilo viac divákov, padlo viac gólov. Máme podpísané zmluvy s partnermi, marketingové výnosy sú najvyššie za posledných dvadsať rokov a my podpisujeme zmluvu na jeden rok. To je nezmysel.“

Podľa Tittela by sa mal slovenský futbal učiť od porovnateľných krajín, ako je Švajčiarsko a Rakúsko. „Ako to u nich funguje už dvadsať rokov bez zmeny. My robíme extrémne kroky v neprospech celého nášho futbalu,“ domnieva sa.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #sfz #Dušan Tittel #Únia ligových klubov