Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Výstavbu Národného futbalového štadiónu prešetruje Krajská prokuratúra

Po dlhom plánovaní a viacerých problémoch nemusí mať téma "Národný futbalový štadión" (NFŠ) šťastný koniec.

03.06.2014 12:19
tehelné pole, národný futbalový štadión,... Foto:
Národný futbalový štadión by mohol mať takúto podobu.
debata

Jeho výstavbu totiž najnovšie prešetruje Krajská prokuratúra v Bratislave. Informuje o tom utorkové vydanie denníka Hospodárske noviny (HN) s tým, že NFŠ môže „naraziť.“

„Bol doručený podnet od fyzickej osoby. K dnešnému dňu však nebol vybavený,“ citujú Hospodárske noviny slová hovorcu bratislavskej krajskej prokuratúry Vladimíra Javorského. Podľa HN podnet poukazuje na to, že mesto odsúhlasilo výstavbu štadióna, ktorá má byť v rozpore s územným plánom mesta. Ten hovorí, že lokalita Tehelné pole, kde má vyrásť nový futbalový stánok, je územím vyhradeným pre šport a rekreáciu. Pritom pôvodný projekt spred piatich rokov rátal len s jednou administratívnou budovou a menšou obchodnou zónou, v zmenenom projekte z apríla 2012 sú už štyri budovy vrátane 18-poschodového hotela.

„Ak by prokuratúra vybavila podnet kladne, môže to mať za následok aj zrušenie stavebného povolenia,“ uviedol pre Hospodárske noviny partner advokátskej kancelárie Maple & Fish Viliam Karas. V praxi to znamená, že celý niekoľkoročný proces by sa vrátil na začiatok.

Zmenu pravidiel pre výstavbu NFŠ mesto schválilo po tom, keď štát povedal, že nový štadión nepostaví len z vlastných finančných prostriedkov, ale bude potrebovať aj spoluúčasť investora. Napriek zmenám v investičnom zámere mesto námietky odmieta. „Záväzné stanovisko vychádza z platného územného plánu,“ skonštatoval šéf kancelárie bratislavského primátora Ľubomír Andrassy. „Investor, štát ani mesto zatiaľ problémy nepripúšťajú, záverečné slovo bude mať prokuratúra,“ uvádzajú Hospodárske noviny. „Už je to polyfunkčný objekt, pri ktorom sa nachádza športovisko,“ poznamenal mestský poslanec Ján Hrčka.

Investičný zámer, z ktorého pri zmene vychádzala samospráva, urobil architekt Karol Kállay zo spoločnosti Expoline. Ten podotkol, že jeho architekti postupovali v súlade s mestským územným plánom. Na výstavbe sa podieľa aj podnikateľ Ivan Kmotrík, ktorý nevedel o podaní podnetu na krajskú prokuratúru. Podľa neho budúcnosť novej arény teraz nie je v jeho rukách. „Je v rukách mesta, nech si to rozhodne, či štadión chce, alebo nie,“ citujú HN Kmotríka.

V článku Hospodárskych novín sa uvádza, že výstavba Národného futbalového štadióna sa zabrzdila už začiatkom roka na verdikte mestského parlamentu. Riaditľ kancelárie primátora Ľ. Andrassy pripomenul, že investor na realizáciu svojho zámeru potreboval riešiť aj svoj vzťah k pozemkom, na ktorých by boli príjazdové cesty. Poslanci ich využívanie podmieňujú odkúpením časti tých pozemkov, na ktorých majú stáť komerčné budovy. Podľa HN doteraz si Ivan Kmotrík pozemky len prenajíma za 33 eur ročne. „Do konca týždňa by sme mohli mať znalecké posudky. Tie sú dôležitou súčasťou materiálu, o ktorom by poslanci mohli rokovať na júnovom zastupiteľstve,“ doplnil Ľubomír Andrassy. Celý proces začiatku výstavby by podľa HN mohli oddialiť ešte aj spomenuté prípadné kroky krajskej prokuratúry.

Na Tehelnom poli sa nehrajú futbalové zápasy už približne päť rokov. Hospodárske noviny informujú, že stavebné povolenie je platné len do roku 2016. Dovtedy sa tiež majú ukončiť aj práce na celom projekte Národného futbalového štadióna. Ten sčasti zaplatí aj vláda – sumou 27,2 milióna eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Národný futbalový štadión