Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pochybnosti o organizátorovi MS 2022 sa stupňujú

Britská tlač vytiahla ďalšie obvinenia, že voľba Kataru za organizátora futbalových majstrovstiev sveta v roku 2022 bola kúpená.

02.06.2014 09:51
Futbal, brankár, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

The Sunday Times sa odvolávajú na „stovky miliónov e-mailov, účtov a ďalších dokumentov“, ktoré poskytol človek z prostredia Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) a ktoré údajne dokazujú, že bývalý katarský viceprezident organizácie Mohamed bin Hammam za podporu kandidatúry rozdal 5 miliónov dolárov. Bin Hammam bol 16 rokov členom exekutívy FIFA a jeho účinkovanie na futbalovej scéne sa skončilo po odhalení korupcie v rámci kampane pred voľbami prezidenta FIFA. O kontroverznom dejisku MS 2022 rozhodli v decembri 2010 členovia výkonného výboru FIFA, z ktorých traja už nie sú vo svojich funkciách. Z rôznych dôvodov sa z futbalového prostredia vytratili Brazílčan Ricardo Teixeira, Paraguajčan Nicolás Leoz a Trinidadčan Jack Warner, všetci boli známi korupčným správaním.

Katarčania obvinenia odmietajú, od Bin Hammama sa dištancujú. „Katarský výbor pre kandidatúru na majstrovstvá sveta 2022 vždy spĺňal vysoké etické štandardy. Rázne odmietame všetky obvinenia. Podnikneme všetky možné kroky, aby sme bránili česť jeho členov, naši právnici sa záležitosti budú venovať,“ reagovali usporiadatelia šampionátu.

Podľa The Sunday Times Bin Hammam kúpil Kataru MS finančnými darmi, hostil hlasujúcich kolegov, platil im právne služby. Dôkazy o tom už vraj má aj šéf vyšetrovacej komory etickej komisie FIFA Michael Garcia. Američan by sa mal v pondelok v Ománe stretnúť s predstaviteľmi katarskej kandidatúry.

„Spolupracujeme na vyšetrovaní pána Garciu, nepochybujeme o tom, že výsledok bude taký, že právo usporiadať majstrovstvá sveta 2022 sme získali čestným spôsobom,“ uvádza sa ďalej v katarskej odpovedi.

Katar v súboji o MS 2022 zdolal USA, Austráliu, Japonsko a Kórejskú republiku. Tá istá exekutíva v decembri 2010 vybrala aj hostiteľa MS 2018, Rusko zvíťazilo na úkor Anglicka, Portugalska so Španielskom a Belgicka s Holandskom. Aj s touto voľbou sú spojené podozrenia z podplácania.

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2022 Katar