Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prideliť MS Kataru bola chyba, priznal prvý raz šéf svetového futbalu

Šéf svetového futbalu Sepp Blatter prvýkrát priznal, že bolo chybou prideliť majstrovstvá sveta v roku 2022 Kataru, kde v lete panujú až päťdesiatstupňové horúčavy.

16.05.2014 10:56
Sepp Blatter. Foto: ,
Sepp Blatter.
debata

Osemdesiatročný predseda FIFA to povedal v rozhovore pre švajčiarsku televíziu RTS.

„Určite to bola chyba. Ale viete, v živote urobíte veľa chýb,“ povedal Blatter.

Katar získal usporiadanie v decembri 2010. Členovia výkonného výboru FIFA vtedy emirátu v Perzskom zálive dali prednosť pred kandidatúrou Austrálie, Japonska, Južnej Kórey a USA. „V expertízach bolo jasne uvedené, že letné teploty tam sú príliš vysoké. Táto skutočnosť však nezastavila exekutívu FIFA, aby šampionát veľkou väčšinou emirátu pridelila,“ uviedol Blatter.

FIFA teraz hľadá vhodný termín pre šampionát. Šéf federácie by bol pre koniec roka, kedy už v krajine nepanuje také teplo.

Katar navyše čelí kritike pre neľudské podmienky, v ktorých musia robotníci na stavbách objektov pre šampionát pracovať. Organizácia Amnesty International vlani na jeseň prirovnala zaobchádzanie so zahraničnými pracovníkmi k otrokárstvu a dodržiavaniu ľudských práv vyzval následne aj Európsky parlament. Aj Blatter vtedy označil situáciu za neprijateľnú.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sepp Blatter #MS 2022 Katar