Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Názor: Hoenessovo pokánie

Uli Hoeness je opäť v pohode. Pred tým, než ho krajský súd v Mníchove poslal na tri a pol roka do väzenia pre daňové úniky vo výške 30 miliónov eur, bol najviac nenávideným delikventom v Nemecku.

18.03.2014 18:06
Uli Hoeness Foto: ,
Uli Hoeness.
debata

Po vynesení rozsudku sa stal národným hrdinom. Nemci ho obdivujú za to, že sa proti rozhodnutiu súdu neodvolal.

Bývalý prezident futbalového Bayernu Mníchov má podporu zo všetkých strán. Kancelárka Angela Merkelová patrila medzi prvých, ktorí voči nemu vyjadrili rešpekt. Bývalý predseda vlády Bavorska Edmund Stoiber si je istý, "že dvere budú pre Hoenessa aj naďalej otvorené“. V hlavných mediách špekulujú o tom, či Hoeness pôjde za mreže iba v noci a bude pre dobré správanie na slobode už o 21 mesiacov.

Sudcovia v Mníchove chceli Hoenessa výstražne potrestať. Nepripustili žiadnu dohodu s obhajcami futbalového manažéra. Tým otvorili novú kapitolu právnej kultúry v Nemecku. Prominenti v prípade daňových priestupkov zatiaľ nemuseli rátať s tvrdými trestami. V roku 2009 odsúdili bývalého predsedu predstavenstva Nemeckej pošty Klausa Zumwinkela na podmienečný trest.

Dlhú dobu sa daňové úniky považovali len za poklesky gavaliera. Akoby sa ani nepatrilo viesť verejnú debatu o tom, že nejaký prominent nezaplatil dane.

Situácia sa zmenila s kauzou bývalého prezidenta Christiana Wulffa, ktorý odstúpil pre podozrenie z prijímania výhod vo februári 2012 a ktorého oslobodili až nedávno. Je množstvo názorov na zaobchádzanie s údajnými aj so skutočnými prešľapmi prominentov. Väčšina Nemcov sa prihovára za rozsiahlu informačnú kampaň. Iní sú proti „mediálnemu pranieru“. Ostatní to považujú za "súkromné veci“.

Podľa ankiet bolo za vysoký trest pre Hoenessa asi 80 percent Nemcov. Približne 75 % je teraz sklamaných z toho, "že dostal oveľa menej ako by sa ušlo bežnému občanovi“. Väčšina Nemcov je však spokojná s tým, že Hoeness prijal rozsudok slušným spôsobom.

Prominent, ktorý výrazne poškodil spoločnosť, je slušným človekom len preto, že akceptuje čomu by sa skôr či neskôr vôbec nevyhol? V kauze Hoeness sa ukázalo, že verejná debata o takzvaných pokleskoch gavaliera sa zatiaľ vôbec netýkala základných otázok, ako sú príčiny daňových únikov a možnosť zamedziť im.

Predovšetkým ide o to, čo si ľudia myslia o osobnostiach. Hoenessa kritizovali médiá celé mesiace, kým prípadom feministky a novinárky Alice Schwarzerovej, ktorá je podozrivá z daňových únikov vo výške približne dvesto tisíc eur, sa zaoberali len niekoľko dní. To nemá so všeobecnou spravodlivosťou nič spoločné. Vyhrá ten, kto zvládne lepšie mediálny boj? Zdá sa, že Uli Hoeness si osvojil úlohu kajúcneho hriešnika v pravý čas.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bayern Mníchov #Uli Hoeness