Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na titul futbalového kráľa útočia len legionári

Po troch rokoch sa o slovenskom futbalistovi roka 2013 rozhodne opäť len medzi legionármi. Po pondelku je známych desať kandidátov v abecednom poradí, jeden z nich si zasadne na futbalový trón 3. marca v Trnave, kde sa uskutoční slávnostné vyhlásenie výsledkov ankety Pravdy a Slovenského futbalového zväzu.

17.02.2014 11:36 , aktualizované: 17:02
debata
zväčšiť Martin Škrtel (vpravo) bojuje o loptu s Tomasom... Foto: SITA, Branislav Račko
Škrtel, Mikuckis Martin Škrtel (vpravo) bojuje o loptu s Tomasom Mikuckisom.

Naposledy bola čisto legionárska desiatka v 2010, teda v roku majstrovstiev sveta v Afrike, na ktorých sa predstavili aj slovenskí reprezentanti. Vtedy skončili na prvých pätnástich miestach len futbalisti, ktorí obliekali dresy v zahraničných kluboch. Legionári majú v prestížnej ankete, ktorá začína už tretiu desiatku svojej histórie, v posledných rokoch jasnú prevahu, prvých desať miest obsadia piaty raz.

Tridsaťpäť odborníkov, trénerov a zástupcov médií, napísalo na hlasovacie lístky dovedna 25 mien, menej ich bolo len v roku 2009 (24). Medzi desiatimi kandidátmi sú opäť aj dvaja doterajší víťazi – Martin Škrtel obhajuje prvenstvo z roku 2012, naposledy vyhral s rekordne najnižším náskokom (tri body) pred Marekom Hamšíkom. Šesť predchádzajúcich rokov si títo dvaja futbalisti podelili prvé miesta: obranca Liverpoolu vyhral štyri razy a stredopoliar Neapolu dva razy.

So štyrmi víťazstvami je Škrtel najúspešnejším futbalistom v histórii ankety, vlani preskočil Dušana Tittela, ktorý vyhral anketu tri razy, ale za sebou, čo sa inému hráčovi ešte nepodarilo. Keď Škrtel oslavoval triumf, Hamšík vždy skončil druhý.

Naopak to neplatilo. Keď sa v dvoch prípadoch posadil na trón Hamšík, jeho najväčší súper skončil tretí resp. štvrtý. Dva razy triumfoval v ankete aj Marek Mintál. V doterajšej histórii sa z víťazstva tešilo len trinásť futbalistov. Pribudne teraz na ich zoznam nové meno? Výborný rok mal napríklad Ján Ďurica či Juraj Kucka. Posledný hráč, ktorý sa tešil z víťazstva pred dvojicou Škrtel – Hamšík bol Róbert Vittek ešte v roku 2006.

Prvým historickým víťazom ankety sa stal Peter Dubovský v roku 1993. Na jeho počeť sa od roku 2000 udeľuje aj cena, ktorá nesie jeho meno. Získava ju najlepší futbalista do 21 rokov. Postupne pribúdali aj ďalšie kategórie – aktuálne ich bude deväť. V porovnaní s minulým rokom pribudla ďalšia – najlepší futsalista 2013.

Z desiatich nominovaných budú môcť vyberať aj fanúšikovia, na galavečere organizátori vyhlásia aj cenu fanúšika. Hlasovať môžu na stránkach www.pravda.sk a www.futbalsfz.sk.

Štyria nováčikovia v desiatke. Škrtel vyrovnal Karhanov rekord

V desiatke najlepších slovenských futbalistov 2013 sú v porovnaní s predchádzajúcim rokom štyria noví hráči. Medzi nimi aj Marián Čišovský, ktorý sa do nej dostal premiérovo v 34 rokoch. Okrem neho je v nej nováčikom aj jeho spoluhráč z Plzne, brankár Matúš Kozáčik.

Obrancovia Peter Pekarík a Ján Ďurica sa do nej vracajú po pauze. Prvý z nich je v nej tretí raz (predtým v roku 2009) a v ankete nazbieral doteraz 272 bodov. Ďurica sa medzi najlepšími ocitol šiestykrát (predtým 2011) a na konte má v historickom rebríčku zatiaľ 529 bodov.

V porovnaní s minulým ročníkom z desiatky vypadli Sapara, Breznaník, Bakoš a Pečovský. Pádom roka je ústup Saparu, ktorého vlani trápilo zranenie. V roku 2012 obsadil 3. miesto, teraz nezískal ani bod (bez bodu zostali tentoeraz aj Breznaník a Bakoš). Žilinčan Pečovský bol naposledy desiaty, teraz sa zosunul na 11. miesto, za roku 2013 je najúspešnejším hráčom zo slovenskej ligy v hlavnej ankete. Titul skokana roka patrí Pekaríkovi, ktorý naposledy nezískal ani bod a teraz bude bojovať o titul najlepšieho futbalistu.

Viaceré rekordy ankety drží Miroslav Karhan, ktorý sa však v roku 2013 rozlúčil s kariérou a tentoraz už nebodoval. V historickom rebríčku mu patrí jasne prvé miesto, zbieral body v 18 ročníkoch a 13-krát bol v desiatke. Zostane už tesne pod tritisícovou hranicou, nazbieral dovedna 2921 bodov.

Jeden Karhanov rekord vyrovnal teraz Martin Škrtel. Štvornásobný víťaz ankety je deviaty raz za sebou v najsilnejšej desiatke.

Vôbec prvé body v hlavnej ankete si pripísali piati hráči – Nemec, Ďubek, Gyömbér, Štefánik a Volešák, dovedna bodovalo v 21 ročníkoch už 226 futbalistov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Futbalista roka 2013